Srbija na EURO 2024

Srbija na TV Arena sport: Švedska poslednji test za "orlove" pred odlazak na Evropsko prvenstvo

komentari (0)

Autor: Mira Milanović

08.06.2024 09:08
Dragan Stojković, selektor Srbije MN Press
Dragan Stojković, selektor Srbije

Sat otkucava, Srbiju do duela sa Engleskom na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj deli još samo nedelju dana. Do tada "orlovi" će morati da isprave sve greške, ali i nađu pravi recept za izabranike Gereta Sautgejta, koji su pokazali da nisu bez mana. Poraz od Islanda (1:0), šokirao je Engleze, sa druge strane obradovao reprezentativce Srbije, jer su uvideli da ni glavni favorit za osvajanje evropske krune nije toliko moćan koliko se čini.

Poslednji test pred odlazak na veliko takmičenje reprezentaciju Srbije očekuje danas u Stokholmu od 18.00 časova (Arena sport Premium 1), gde će se sastati sa selekcijom Švedske. Ujedno biće ovo i oproštajna utakmica za velikog Zlatana Ibrahimovića.

"Svako putovanje ima svoj kraj, a 8. juna će mojoj avanturi u fudbalu doći kraj", rekao je Ibrahimović u najavi utakmice sa Srbijom. 

Za nekoga kraj, za izabranike Dragana Stojkovića novi početak ili bolje rečeno uvertira, za prvi izlazak na smotru najboljih evropskih selekcija pod imenom Srbija. 

 

 

Uprkos tome što Srbija možda nije oduševila igrom protiv Austrije, selektor Stojković smatra da nema razloga za strah i pesimizam, odnosno da u svakom porazu uvek ima i nešto dobro. Ako je zaista tako, fudbalska Srbija može da bude mirna. Ipak, valja sačekati kraj večerašnjeg meča sa Šveđanima kada će biti jasno ima li ili nema razloga za brigu. 

"Trudićemo se da u narednim utakmicama budemo koncentrisaniji na početku meča i kako počnemo, tako i da završimo utakmicu. Švedska? Nama je pripremna za Evropsko prvenstvo, a Švedska je odlična ekipa bez obzira na negativne epiloge u kvalifikacijama ili Ligi nacija. U procesu su stvaranja ekipe, oni imaju sedam igrača u Premijer ligi, trojicu u Seriji. Sve to govori o njihovom kvalitetu. Imaju igrače svetske klase. Očekuje nas definitivno teška utakmica. Za nas je to poslednji test, trudićemo se da odigramo na maksimalnom nivou i sprovedemo neke ideje koje spremamo za Evropsko prvenstvo. Da se ne ponove neke stvari iz meča sa Austrijom", rekao je Dragan Stojković u najavi utakmice sa Švedskom u Stokholmu.

 

 

U prvom meču protiv Austrije na terenu nije bilo Filipa Kostića koji se još uvek nije oporavio od povrede, ali je Stojković najavio promene u startnih 11. Nema sumnje da će Srbija krenuti sa Mitrovićem u napadu, isprobaće selektor Srbije i još neke varijante u defanzivi, a u tim se vraća i Nikola Milneković.

"Biće par izmena u odnosu na Beč, verujem da će i Švedska i Srbija odigrati jednu kvalitetnu utakmicu. Gledali smo ih protiv Danske, izgubili su, ali su odigrali dobru utakmicu", zaključio je Dragan Stojković.

Za Šveđane će današnji duel imati totalno drugu dimenziju. Dok se Srbija sprema za Evropsko prvenstvo, domaćini u penziju ispraćaju legendu svetskog fudbala. 

 

 

Zlatan Ibrahimović je za Švedsku upisao 122 utakmice, postigao je 62, a asistirao kod 25 golova. Debitovao je  31. januara 2001. u prijateljskoj utakmici protiv Farskih Ostrva koja je završena 0:0.

Prvi gol je postigao sedmog oktobra iste godine kada je pogodio mrežu Azerbejdžana u meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo (3:0).

 

 

Poslednji ujedno i jedini meč protiv Srbije, Ibrahimović je odigrao 2012. godine kada je Švedska slavila sa 2:1 u prijateljskom duelu, a on je upisao gol i asistenciju.