Srbija na EURO 2024

Srbija "pala" posle 13 minuta u Beču Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.06.2024 22:43
Marko Arnautović i Nemanja Gudelj, vodili su veliku borbu u Beču Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader
Marko Arnautović i Nemanja Gudelj, vodili su veliku borbu u Beču

Moglo je i moralo bolje u Beču. Najava za Evropsko prvenstvo svakako nije dobra za Srbiju, ipak, bolje je i izgubiti u prijateljskim utakmicama, a naučiti na sopstvenim greškama, nego to činiti na smotri najboljih timova u Nemačkoj. 

Ipak, da ima razloga za brigu, ima. Odbrana je ponovo pokazala određene slabosti, veznom redu nedostajalo je malo više energije, dok napadači i nisu imali baš neke prilike da se pokažu u kakvoj su formi. Na kraju Austrija - Srbija 2:1 (2:1).

 

 

Stojković je odlučio da utakmicu u Beču počne sa Vlahovićem u napadu, dok je Mitrović ostao na klupi, kao što je i najavio. U odbrani Spajić je dobio priliku pre umornog Milenkovića, ali je u drugom poluvremenu i on dobio šansu, baš kao i Luka Jović. Miksovao je Stojković, međutim daleko je to bilo od igre koja se od "orlova" očekuje na Evropskom prvenstvu.

 

 

A, nije dobro počelo za Srbiju. Odbrana je ponovo pokazala slabost, to nije promaklo ni Austrijancima, koji su već u 10. minutu utakmice poveli. Na asistenciju Baumgartnera, Vimer je prošao između dvojice štopera Srbije, usledio je trk i sigurna egzekucija sa pet metara za 1:0. 

Nisu uspeli ni da se postave "orlovi", a već je bilo 2:0. Pobegao je Baumgartner, igračima Srbije na sredni terena, niko mu nije izašao u blok od defanzivaca, pa je neometano šutirao sa sedamnaest metara i pogodio za ubedljivo vođstvo. 

Lako su Austrijanci probijali linije tima Srbije, pa je Vanja Milinković-Savić bio na "vetrometnini" gotovo pola časa.Ipak, uspeli su nekako da smire nervozu "orlovi", a u 35. minutu je stiglo izjednačenje.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Reprezentacija Srbije

 

Tadić je uputio centaršut u šesnaesterac Austrije, Uroš Spajić je šutirao glavom, lopta se dobila do Pavlovića, kome sa nekoliko metara nije bilo teško da zatrese mrežu Austrijanaca. 

Zaigrali su mnogo bolje od tog gola izabranici Dragana Stojkovića, međutim, bez prave šanse i da dođu do izjednačenja. Tri minuta pre kraja prvog poluvremena iz igre je morao Maksimović koji je mesto zbog povrede glave ustupio Ivanu Iliću. 

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Povreda Nemanje Maksimovića

 

U nastavku utakmice Stojković je u svlačionici ostavio Tadića i Spajića, a umesto njih na teren je poslao Milenkovića i Mitrovića. Srbija je tako zaigrala sa dva napadača, jer se Vlahoviću priključio i njabolji strelac reprezentacije.  Nije se mnogo toga menjalo na terenu, pa je selektor Srbije odučio da na teren pošalje Veljka Birmančevića i Lazara Samardžića. Upravo je najbolji igrač češkog prvenstva odmah po ulasku na teren imao i prvu priliku, a ali su na ivici faula uspeli da zaustave Birmančevića, reprezentativci Austrije. 

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Strahinja Pavlović, stralac gola za Srbiju

Sa druge strane, pretili su Austrijanci iz kontri, ipak, Strahinja Pavlović je bio na visini zadatka, odlično se postavljao, borio se kao lav protiv ofanzivaca domaće selekcije.

U finišu utakmice šansu je umesto Dušana Vlahovića dobio i Luka Jović. Bacio je sve što ima od ofanzuivaca Stojković u "vatru", ipak, promena nije bilo. Ono što se, ipak dalo primetiti, ulazak pomenutih igrača, energetski je prijato reprezentaciji Srbije, koja je deleovala malo bolje nego u prvih 45 minuta. 

Do kraja utakmice, nije bilo prilika za Srbiju, dok je Austrija vezala šestu pobedu u nizu. U svakom slučaju imaju "orlova" da budu zabrinuti, ipak, i dovoljno vremena da sve poprave do početka Evropskog prvenstva. 

Tanjug/AP Photo/ Matthias Schrader

Veljko Birmančević

 

Srbija 8. juna u Stokholmu igra drugu prijateljsku utakmicu sa Švedskom, biće to ujedno i generalna proba pred prvi duel na Evropskom prvenstvu sa Engleskom 16. juna.   

Austrija - Srbija 2:1 (2:1)

Stadion: Erns Hapel.
Sudija: Nobre (Portugalija).
Strelac: Vimer u 10, Baumgartner u 13. za Austriju, a Pavlović u 35. minutu za Srbiju.

AUSTRIJA:Penc - Veber (od 62. Lajnhart), Danso (od 73. Kerfeld), Poš, Pras - Zajnvald, Grilič (od 42. Lajmer) - Vimer,  Šmit (od 62. Vajman), Baumgartner (od 62. Grul) - Arnautović (od 46. Gregorič).

SRBIJA:V. Milinković - Savić - Spajić (od 46. Milenković), Veljković, Pavlović - Maksimović (od 42. I. Ilić), Gudelj (od 63. Samardžić) - Živković, S. Milinković-Savić (od 75. Lukić), Gaćinović (od 63. Birmančević) - Tadić (od 46. Mitrović), Vlahović (od 75. Jović).