Grupe

PREDSTAVLJAMO GRUPU F: Ronaldo juri trofej na oproštaju, Turci bi da prekinu crnu seriju, a nešto se pitaju i Česi i Gruzijci Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.05.2024 20:23
Trofej namenjen osvajaču Evropskog prvenstva u Nemačkoj Profimedia
Trofej namenjen osvajaču Evropskog prvenstva u Nemačkoj

Sa osmim uzastopnim učešćem na Evropskim prvenstvima, Portugalija, šampion iz 2016. godine i reprezentacija koja se najbolje pokazala u kvalifikacijama, glavni je favorit u Grupi “F”, dok će se za preostala dva mesta koja vode u nokaut fazu, boriti Turska i Češka. Ukoliko, naravno, Gruzija, debitant na EURO, ne napravi još neko iznenađenje.

Raspored mečeva - Grupa F

1. kolo - 18. jun
Turska - Gruzija 18.00 (Dortmund)
Portugalija - Češka 21.00 (Lajpcig)

2. kolo - 22. jun
Gruzija - Češka 15.00 (Hamburg)
Turska - Portugalija 18.00 (Dortmund)

3. kolo - 26. jun
Češka - Turska 21.00 (Hamburg)
Gruzija - Portugalija 21.00 (Gelzenkirhen)

Portugalija, predvođena najboljim strelcem u istoriji Evropskih prvenstava, Kristijanom Ronaldom, dolazi u Nemačku kao jedan od vodećih kandidata za titulu. Kao jedina selekcija u kvalifikacijama sa perfektnim učinkom (10-0-0) i gol razlikom 36:2, selektor Roberto Martinez napravio je savršen spoj mladosti i iskustva, pa i ne bi bilo iznenađenje da na zalasku reprezentativne karijere bivšeg asa Real Madrida, vidimo još jednom Portugalce na krovu Evrope.

Ova Grupa inače je gotovo identična kao sa Evropskog prvenstva iz 2008. godine, s tim što je umesto Gruzije, u tadašnjoj Grupi “A” bila Švajcarska, koja je uz Češku, završila takmičenje u prvoj fazi, dok su Portugalija i Turska prošle dalje, samo da bi u nokaut fazi ispale od Nemačke.

Bile su to zlatne godine turskog fudbala. Nakon osvojene bronze na Mundijalu (2002) i na FIFA Kupu Konfederacija (2003), Turci su grupnu fazu, tog, Evropskog prvenstva iz 2008, završili na drugom mestu tabele iza Portugalije. Potom su u četvrtfinalu izbacili Hrvate nakon boljeg izvođenja jedanesteraca, da bi im “panceri”, odnosno Filip Lam, srušio snove u polufinalu golom u nadoknadi za konačnih - 3:2. Nemci su prethodno identičnim rezultatom pobedili i Portugalce, da bi u finalu izgubili od Španaca 1:0.

U novijoj istoriji Turci nisu bili naročito uspešni na velikim takmičenjima. Prethodna dva Evropska prvenstva završili su već u grupnoj fazi, dok se na prethodnom Mundijalu nisu ni kvalifikovali, pošto su u baražu za plasman u Katar izgubili od Portugalaca 3:1.

Ipak, dolaskom italijanskog trenera Vinćenca Montele, situacija je polako počela da se popravlja. Vidi se taj evropski uticaj koji je doneo bivši strateg Milana, Fiorentine, Sevilje… Turci sve više liče na tim s početka novog milijenijuma kada su bili treća ekipa sveta, a sudeći po rezultatima u kvalifikacijama za EURO gde su završili prvi na tabeli ispred Hrvatske i Velsa, navijači sigurno imaju razloga za optimizam.

Pored Turske, za mesto u osmini finala konkurisaće se i Češka, kojoj će ovo biti osmo uzastopno učešće na kontinentalnoj smotri. Nekadašnja vele sila evropskog fudbala dok je bila u zajednici sa Slovačkom, nije propustila EURO još otkako je postala nezavisna država 1993. godine. A, na poslednja tri šampionata, dva puta je dogurala do četvrtfinala.

Ekipu sa klupe predvodi Ivan Hašek, naslednik Jaroslava Šilhavija, koji je podneo ostavku na selektorskoj pozicji u novembru zbog kritika tamošnje javnosti, iako je već tada obezbedio plasman Česima na Evropskom prvenstvu - što bi mogao da bude “kamen spoticanja” za vicešampiona Starog Kontinenta iz 1996. godine. Hašek do sada nije vodio ekipu ni u jednom takmičarskoj utakmici, dok je na klupi upisao dve pobede u revijalnim mečevima protiv Jermenije (2:1) i Norveške (2:1). Češka je inače obezbedila plasman na kontinentalnoj smotri kao drugoplasirana u Grupi “E”, u konkurenciji sa Albanijom, Poljskom, Moldavijom i Farskim Ostrvima.

Što se Gruzije tiče, ova selekcija prvi put u istoriji obezbedila je plasman na Evropsko prvenstvo i, generalno, prvo veliko takmičenje uopšte. Kvalifikacije je okončala na četvrtom mestu Grupe “A” u “opasnoj” konkurenciji sa Španijom, Škotskom i Norveškom, da bi vizu za Nemačku izborila kroz baraž Lige nacije. Najpre je bez većih problema savladala Luksemburg 2:0, a onda je u istorijskoj utakmici pobedila Grčku posle penala (4:2), nakon što je regularni tok meča u Tbilsiju završen bez goloba. Ekipu inače sa klupe predvodi Vili Sanjol, učesnik dva evropska I svetska prvenstva sa reprezentacijom Francuske, dok su zvezde popularnih “krstaša” – Hviča Kvarackelija (Napoli), golman Valensije, Georgi Mamardašvili i centarfor Meca Georgi Mukautadze.

PORTUGALIJA - Bivši šampioni ponovo spremni za velika dela

Guliver/Thomas Boecker DFB Berlin

 

Selekcija Portugalije, pod vođstvom legendarnog Kristijana Ronalda, zauvek se upisala u anale Evropskih šampionata, završivši kvalifikacioni prozor sa perfektnim skorom, postavši tako tek deveta reprezentacija u istoriji kojoj je tako nešto pošlo za rukom.

Lična karta

SAVEZ OSNOVAN: 1913
PREDSEDNIK: Fernando Gomeš
ČLANSTVO U FIFA: od 1923
ČLANSTVO U UEFA: od 1954
TROFEJI: Prvak Evrope 2016, šampion Lige Nacija 2019,  srebro na EP 2004, bronza na Mundijalu 1966, treće mesto na EP (1984, 2000, 2012) I bronza na FIFA Kup Konfederacija 2019.
FIFA RANG LISTA: 6. mesto
NAJVIŠE UTAKMICA: Kristijano Ronaldo (205)
NAJVIŠE GOLOVA: Kristijano Ronaldo (128)
UČEŠĆA NA SP: 8 (prvo 1966)
NAJVEĆI USPEH NA EP: šampioni 2016.
BILANS NA EP: 39 19 10 10 56:38
SELEKTOR: Roberto Martinez
KAPITEN SELEKCIJE: Kristijano Ronaldo
NADIMAK: “Salesao A”, “Navigatori”
OPREMA: “Najki”
WEBSITE: fpf.pt

Put bivših evropskih šampiona kroz Grupu “J” bio je ništa manji nego spektakularan, prožet dominantnim partijama u kojima su mreže rivala tresli čak 36 puta, pritom primivši samo dva gola. Što dovoljno govori o kvalitetu ekipe, koju mnogi vide kao jednu od kandidata za titulu.

Od odbrane, do napada, Portugalci u svom taboru imaju opcija za gotovo svaku ekipu na takmičenju, i uslovno rečeno, selekcija “pršti” od iskustva i talenta, sa izuzetkom možda pozicije golmana. Gde, u poređenju sa ostalim članovima igračkog kadra, ime Ruija Patrisija, možda odskače od drugih. Bez obzira što se čuvar mreže Rome odlično pokazao u kvalifikacijama.

U odbrani su preiskusni Pepe, Žoao Kanselo i Nelson Semedo, kojima će društvo praviti još osam “premijerligaša”, gde su najzvučnija imena svakako Bernando Silva i Ruben Dijaš iz Sitija, kao i Bruno Fernandeš i Diogo Dalo iz Junajteda. Ne smemo zaboraviti ni Dioga Žotu iz Liverpula, a tu su i, pored legendarnog Ronalda, kome će ovo biti šesto Evropsko prvenstvo i mlade zvezde iz Pari sen Žermena – Nune Mendeš i Gonzalo Ramoš.

Opcija svakako ima na pretek, uz proverena rešenja u napadu u liku Rafaela Leaa (Milano) i Žoaa Feliksa (Barselona), pa i ne čudi što su vicešampioni Evrope toliko visoko kotirani na listi favorita u Nemačkoj.

IGRAČKI KADAR ZA EURO

GOLMANI
99 Diogo Kosta (Porto)
12 Hose Sa (Vulverhempton)
1 Rui Patrisio (Roma)

ODBRANA
4 Antonio Silva (Benfika) 
15 Danilo Pereira (PSŽ)
 20 Diogo Dalot (Mančester junajted) 
25 Gonsalo Injasio (Sporting)
2 Žoao Kanselo (Barselona)
22 Nelson Semedo (Vulverhempton)
25 Nuno Mendes (PSŽ)
41 Pepe (Porto)
3 Ruben Dijas (Mančester siti)

VEZNI RED 
8 Bruno Fernandes (Mančester junajted)
87 Žoao Neves (Benfika)
26 Žoao Palinja (Fulam)
25 Otavio Monteiro (Al Nasr)
8 Ruben Neves (Al Nasr)
17 Vitinja (PSŽ)

NAPAD
20 Bernardo Silva (Mančester siti)
7 Kristijano Ronaldo (Al Nasr)
20 Diogo Žota (Liverpul)
10 Fransisko Konseisao (Porto)
9 Gonsalo Ramos (PSŽ)
14 Žoao Feliks (Barselona)
26 Pedro Neto (Vulverhempton)
17 Rafael Leao (Milan)

 

TURSKA - Kraj crne serije na velikim takmičenjima ili nastavak agonije

Guliver/RobertxSzaniszlo

 

Selekcija Turske nije bila naročito uspešna proteklih godina, kao što je bila 2008, gde se domogla polufinala Evropskog prvenstva u Austriji i Švajcarskoj. U poslednje dve kampanje na kontinentalnom šampionatu nisu prošli dalje od grupne faze, ali, ovog leta bi možda i mogli da naprave iskorak, sudeći po rezultatima iz kvafifikacija koje su okončali na prvom mestu tabele u konkurenciji sa Hrvatima i Velšanima.

Lična karta

SAVEZ OSNOVAN: 1923
PREDSEDNIK: Jildirim Demiroren
ČLANSTVO U FIFA: 1923
ČLANSTVO U UEFA: 1962
TROFEJI: Bronza na SP 2002 i FIFA Kup Konfederacija 2003.
FIFA RANG LISTA: 40. mesto
NAJVIŠE UTAKMICA: Ruštu Redžber (120)
NAJVIŠE GOLOVA: Hakan Šukur (51)
UČEŠĆA NA SP: 2 (prvo 1954)
NAJVEĆI USPEH NA EP: Polufinale 2008.
BILANS NA EP: 18 4 2 12 14:30
SELEKTOR: Vinćenco Montela
KAPITEN SELEKCIJE: Hakan Čalhanoglu
NADIMAK: “Zvezde polumeseca”, “naši momci”
OPREMA: “Najki”
WEBSITE: tff.org

Vinćenco Montela imaće na raspolaganju igrače iz domaćeg pogona, konkretno, iz Fenerbahčea i Galatasaraja, uz podršku nekoliko internacionalnih zvezdi. Pre svih, mislimo na Hakana Čalhanoglua iz Intera, kome će društvo u veznom redu praviti Salih Odžan iz Dortmunda. Tu je zatim i neizostavni “šraf” Kerem Akturoglu (Fener) na krilu.

Italijanski stručnjak voli da igra formaciju 4-2-3-1 i 4-1-4-1, dakle, sa jednim isturenim napadačem, čiju ulogu uglavnom igra Baris Jilmaz (Galatasaraj). Takođe, ozbiljno se oslanja na brzinu svojih bekova, gde će ključna rola biti poverena Zekiju Čeliku (Roma) I Ferdiju Kardioglou (Fener), dok će stub odbrane činiti Samet Akajdin (Panatinaikos), Abdulkerim Bardakči (Galata) i Merih Demiral iz Al Ahlija.

Ostaje samo pitanje hoće li Montela u sastav uvrstiti i tinejdžere iz Reala i Juventusa, Adru Gulera i Kenana Jildiza, koji nisu dobijali mnogo šansi tokom kvalifikacionog ciklusa ili će ostati pri proverenim rešenjima sa kojima je i doveo Tursku do njihovog trećeg uzastopnog Evropskog prvenstva.

IGRAČKI KADAR ZA EURO

GOLMANI
1 Mert Gunok (Bešiktaš)
23 Ugurkan Čakır (Trabzonspor)
12 Altaj Bajindir (Mančester junajted)

ODBRANA
2 Zeki Čelik (Roma)
3 Merih Demiral (Al Ahli)
18 Mert Muldur (Fenerbahče)
7 Ferdi Kadioglu (Fenerbahče)
14 Abdulkerim Bardakčı (Galatasaraj)
4 Samet Akajdin (Panatinaikos)
13 Ahmetkan Kaplan (Ajaks)

VEZNI RED
10 Hakan Čalhanoglu (Inter Milan)
5 Okaj Jokušlu (Vest Bromvič Albion)
6 Orkun Kokču (Benfika)
15 Salih Ozkan (Borusija D)
16 Ismail Juksek (Fenerbahče)

NAPAD
9 Čenk Tosun (Bešiktaš)
11 Jusuf Jaziči (Lil)
17 Irfan Kaveči (Fenerbahče)
7 Kerem Akturkoglu (Galatasaraj)
21 Barıš Alper Jilmaz (Galatasaraj)
25 Junus Akgun (Lester siti)
8 Arda Guler (Real Madrid)
19 Kenan Jildiz (Juventus)
26 Bertug Jildirim (Ren)
24 Semih Kiličsoj (Bešiktaš)

 

ČEŠKA - Novi selektor, šok terapija ili novi problemi?

Guliver/Thomas Boecker DFB Berlin

 

Osmo uzastopno učešće na kontinentalnoj smotri, obezbedio je vicešampion Evrope iz 1996. godine, posle pobede nad Moldavijom u poslednjoj rundi kvalifikacija krajem novembra, a sada će seriju dobrih rezultata Česi pokušati da prenesu i na veliku scenu u Nemačkoj. Doduše, sa novim selektorom, koji je sa reprezentacijom “odradio” svega dve utakmice do sada…

Lična karta

SAVEZ OSNOVAN: 1993
PREDSEDNIK: Petr Fousek
ČLANSTVO U FIFA: 1993
ČLANSTVO U UEFA: 1993
TROFEJI: Srebro na EP 1996. i bronza na FIFA Kup Konfederacija 1997.
FIFA RANG LISTA: 36. mesto
NAJVIŠE UTAKMICA: Petr Čeh (124)
NAJVIŠE GOLOVA: Jan Koler (55)
UČEŠĆA NA SP: 1 (2006)
NAJVEĆI USPEH NA EP: Drugo mesto 1996.
BILANS NA EP: 37 15 7 15 48:47
SELEKTOR: Ivan Hašek
KAPITEN SELEKCIJE: Tomaš Souček
NADIMAK: “Lokomotiva”
OPREMA: “Puma“
WEBSITE: fotbal.cz

Velika prašina podigla se u Češkoj krajem godine, kada se tada aktuelni selektor Jaroslav Šilhavi našao na meti kritika zbog nešto skromnijih rezultata reprezentacije u kvalifikacijama, pa je na kormilo nacionalnog tima selo neko novo ime. Ali, tek nakon što je Šilhavi i zvanično odveo repku na EURO.

Prema njegovim rečima, pritisak javnosti bio je “ogroman i nerazumljiv”, pa je u svoj toj zbrci, deblji kraj verovatno izvukla sama reprezentacija, koja je prvi meč pod novim trenerom Ivanom Jašekom odigrala tek krajem marta. Sumnja se stoga sama nameće, kakve će to posledice ostaviti u Nemačkoj i da li će smena trenera biti pozitivan šok na kraju?

Jedno je sigurno, novi trener dobro je promešao karte tokom prijateljskih mečeva sa Norveškom i Jermenijom. Iako formacija nije pretrpela velike izmene, sam sastav jeste. Što i ne mora mnogo da znači budući da se ipak radi o revijalnim utakmicama, ali ono što je evidentno, je da ima dosta novih lica…

Što je sigurno – Patrik Šik, jedan od najboljih strelaca prošlog šampionata, biće prvo rešenje u napadu sa kolegom iz Leverkuzena, Adamom Hložekom.

Veći deo reprezentacije uglavnom čine igrači iz praških timova: Mojmir Čitil, Lukaš Provod, David Doudera, Ladislav Krejči, Tomaš Holček, Jindrih Stanek i oni će definitivno dobiti minutažu.

Dok je glavna pokretača snaga ekipe Tomaš Souček iz Vest Hema, koji je ujedno i kapiten.

Češka je inače, te 2008. godine izgubila i od Turske (2:3) i od Portugalije (3:1), završviši grupnu fazu na trećem mestu, pobedivši samo Švajcarsku minimalnim rezultatom.

IGRAČKI KADAR ZA EURO

GOLMANI
1 Jindrih Stanek (Slavija Prag)
16 Matej Kovar (Leverkuzen)
23 Vitežlav Jaroš (Šturm)

ODBRANA
5 Vladimir Koufal (Vest Hem)
12 David Doudera (Slavija Prag)
3 Tomaš Holes (Slavija Prag)
4 Robin Hranac (Viktorija Plzen)
18 Ladislav Krejci (Sparta Prag)
2 David Zima (Slavija Prag)
24 Tomaš Vlček (Slavija Prag)
15 David Jurašek (Hofenhajm)
6 Martin Vitik (Sparta Prag)

VEZNI RED
22 Tomaš Souček (Vest Hem)
7 Antonin Barak (Fiorentina)
14 Lukas Provod (Slavija Prag)
20 Ondrej Lingr (Fejenord)
17 Vaclav Černi (Volfsburg)
26 Matej Jurašek (Slavija Prag)
25 Pavel Šulc (Viktorija Plzen)
21 Lukaš Červ (Viktorija Plzen)

NAPAD
10 Patrik Šik (Leverkuzen)
11 Jan Kučta (Sparta Prag)
19 Tomaš Čori (Viktorija Plzen)
13 Mojmir Čitil (Slavija Prag)
9 Adam Hložek (Leverkuzen)

 

GRUZIJA - Narod sa Kavkaza i dalje veruje u čuda

Guliver/AP Photo/Tamuna Kulumbegashvili

 

Nakon što su kvalifikacije završili na četvrtom mestu izuzetno teške Grupe “A” u konkurenciji sa Španijom, Škotskom i Norveškom, debitant na Evropskom prvenstvu izborio je vizu za Nemačku u baražu Lige nacije, pod komandom bivšeg francuskog fudbalera Vilija Sanjola.

Lična karta

SAVEZ OSNOVAN: 1990
PREDSEDNIK: Levan Kobijašvili
ČLANSTVO U FIFA: 1992
ČLANSTVO U UEFA: 1992
TROFEJI: /
FIFA RANG LISTA: 75. mesto
NAJVIŠE UTAKMICA: Guram Kašija (112)
NAJVIŠE GOLOVA: Šota Arveldadze (26)
UČEŠĆA NA SP: 0
NAJVEĆI USPEH NA EP: 0
BILANS NA EP: /
SELEKTOR: Vili Sanjol
KAPITEN SELEKCIJE: Guram Kašija
NADIMAK: “Krstaši”
OPREMA: “Adidas”
WEBSITE: gff.ge

Učesnik brojnih velikih takmičenja sa “trikolorima” napravio je miks mladih igrača i veterana u Gruziji, a iskustvo koje je pokupio u radu sa Karlom Anćelotijem u Bajernu, kao i tokom njegovog mandata u reprezentaciji Francuske sa igračima do 21 godine, uspešno je pretočio na novom radnom mestu.  

Iako niko nije očekivao da će videti Gruziju na Evropskom prvenstvu, Sanjol je napravio respektabilan tim. Spreman da svojom borbenošću možda i napravi pometnju u Grupi, gde će posebno biti zanimljiv njihov duel sa komšijama iz Turske.

Prve zvezde tima su Hviča Kvarackelija iz Napolija, kao i golman Valensije Giorgi Mamardašvili, koji je sa dve odbrane u penal seriji protiv Grčke, praktično i odveo Gruzijce do istorijskog uspeha. Prvo je neprecizan sa “bele tačke” bio Anastasios Basketas, a onda je i šut Jorgosa Jakumakisa osujetio sjajni čuvar mreže Gruzije.

Nakon velike pobede nad bivšim šampionima Evrope, koji su i 10 godinu u nizu ostali bez učešća na velikim takmičenjima, more navijača preplavilo je teren na stadionu “Boris Pajčadze” u Tbilsiju i proslavilo istorijski uspeh sa svojim reprezentativcima.

Gruzija je tako prvi put otkako je postala samostalna država 1990. izborila plasman na neko veliko takmičenje i šansu da nastavi “bajku” imaće 18. juna u Dortmundu, kada je čeka prvi meč na Evropskom prvenstvu protiv Turske.

IGRAČKI KADAR ZA EURO

GOLMANI
25 Giorgi Mamardašvili (Valensija)
 1 Giorgi Lorija (Dinamo Tbilisi)
12 Luka Gugešašvili (Karabag)

ODBRANA
5 Solomon Kvirkvelija (Al-Ohdod)
4 Guram Kašija (Slovan Bratislava)
15 Giorgi Gvelesiani (Persepolis)
3 Laša Dvali (APOEL)
14 Luka Lokošvili (Kremoneze)
2 Otar Kakabadže (Krakovija)
13 Giorgi Gočoleišvili (Šahtjor Donjeck)
25 Džemal Tabidže (Panetolikos)

VEZNI RED
8 Giorgi Kočorašvili (Levante)
17 Otar Kiteišvili (Šturm Grac)
16 Nika Kvekveskiri (Leh Poznan)
10 Giorgi Čakvetadže (Votford)
21 Giorgi Citaišvili (Dinamo Batumi)
19 Levan Šengelija (Panetolikos)
 18 Sandro Altunašvili (Volfsberger)
20 Anzor Mekvabišvili (Univerzitatea Krajova)
 23 Saba Lobžanidže (Atlanta Junajted)
9 Zuriko Davitašvili (Bordo)

NAPAD
7 Hviča Kvarachelija (Napoli)
11 Giorgi Kvilitaja (APOEL)
22 Giorgi Mikautadže (Mec)
8 Budu Zivzivadže (Karlsrue)