Grupe

PREDSTAVLJAMO GRUPU B: Italija, Španija ili Hrvatska, da li će neko od favorita brzo izvisiti? Coca Cola Euro 2024

Autor: TV Arena sport

30.05.2024 20:22
UEFA EURO 2024, Grupa B Profimedia
UEFA EURO 2024, Grupa B

Sastav grupe B na ovogodišnjem šampionatu Evrope savršeno odgovara frazerskom opisu "grupa smrti", jer su voljom žreba spojene reprezentacije iz kontinentalnog i planetarnog fudbalskog krem društva. Počev od branioca krune - Italije, preko jedinog vlasnika dve vezane titule u istoriji EURO - Španije, pa do selekcije iz Top 3 na poslednja dva Mundijala - Hrvatske.

Dakle, jedan od kandidata za visok plasman možda će posle samo tri utakmice morati da napusti Nemačku, ukoliko ne završi u krugu od četiri najuspešnije trećeplasirane selekcije. Pri čemu pomenuti triling ne može i ne sme da bude spokojan u duelima sa "malom" Albanijom.   

Listu favorita u takvoj koncentraciji kvaliteta i bogate istorije otvara Italija, ako ni zbog čega drugog onda zato što je na šampionatu 2000, zbog pandemije korona virusa održanog leto posle, trijumfovala na kraju takmičenja u rekordnih 11 država. To što je u međuvremenu dozvolila sebi par rezultatskih blamova i ostala bez mundijalske vize za Katar 2022, odnosno brljala u kvalifikacijama za ovo EP ne može "azurima" nikako da oduzme status večitog pretendenta na mesta u završnici kontinentalnih turnira. Umeli su da "ožive" i kada ih svi "sahrane", uvek spremni da na ovaj ili onaj način love rivale. 

Raspored mečeva - Grupa B

1. kolo - 15. jun
Španija - Hrvatska 18.00 (Berlin)
Italija - Albanija 21.00 (Dortmund)

2. kolo - 19. jun
Hrvatska - Albanija 15.00 (Hamburg)
2. kolo - 20. jun
Španija - Italija 21.00 (Gelzenkirhen)

3. kolo - 24. jun
Albanija - Španija 21.00 (Dizeldorf)
Hrvatska - Italija 21.00 (Lajpcig)

Španija je znatno podmladila ekipu, ali kada u protokolu imaš gomilu vedeta Reala i Barselone, (is)klesanih u jakoj La Ligi i Ligi šampiona, onda nemaš pravo da se kriješ od tuđih prizivanja vrhunskih rezultata u progonozama. Čak ni ako se zoveš Lamin Jamal i imaš svega 16 navršenih godina, jer čim se vodiš kao najmlađi debitant u istoriji Barse onda to znači da znaš šta je pritisak i umeš da se nosiš s njim. Kombinacija mladalačke energije i kilometraže starijih nosilaca igre trebalo bi da budu ozbiljan zamajac "crvenoj furiji" u trci za direktan plasman u nokaut fazu.

Luka Modrić je više nego duplo stariji od pomenutog klinca iz redova Realovog večitog rivala, ali godine ne mogu baš ništa velemajstorskoj tehnici, fantastičnom pregledu igre i osećaju za pas u pravom trenutku kapitena selekcije Hrvatske. Njegovoj strasti igranja za nacionalni tim još manje, jer da je nema ne bi toliko dugo žrtvovao letovanja kada im je vreme za znojenje u dresu u kom je eks jugoslovensku republiku vodio do finala Mundijala 2018. I bronze na prethodnom EP. I sada želi mnogo, prvo od sebe a onda i od saboraca.    

Za Albaniju je svaki odlazak na veliko takmičenje bingo, ali to ne znači da njeni fudbaleri dolaze u Nemačku samo da bi je bolje upoznali i ponekom dobrom individualnom rolom izdejstvovali kakav vredniji klupski transfer. Pogotovo što im drugo učešće na EURO nije palo s neba, već su ga zaslužili prvim mestom i direktnim prolaskom iz kvalifikacione Grupe E. 

ŠPANIJA - Nove snage sanjaju reprizu zlatne ere "crvene furije"

Guliver

fudbaleri Španij pred prijateljski meč u martu 2024. godine

 

Podvig reprezentacije Španije s kraja prve dekade i početkom druge decenije 21. veka i dalje ostaje domaći zadatak za ostale Evropljane, jer niko pre i posle "crvene furije" nije vezao dve EURO titule (2008, 2012) i još ih, da dominacija bude surovija, oplemenio svetskom krunom (2010). Luis de la Fuente i njegovi izabranici ne kite se tuđim perjem, ali bi voleli da krenu slavnim putevima prethodnika. 

Lična karta

SAVEZ OSNOVAN: 1913.
PREDSEDNIK: Pedro Roha
ČLANSTVO U FIFA: od 1914.
ČLANSTVO U UEFA: od 1954.
TROFEJI: Prvak sveta 1 (2010), prvak Evrope 3 (1964, 2008, 2012), šampion Lige nacija (2023), pobednik Olimpijskih igara (1992)
FIFA RANG LISTA: 8. mesto
NAJVIŠE UTAKMICA: Serhio Ramos (180)
NAJBOLJI STRELAC: David Vilja (59)
UŠEŠĆA NA EP: 12 (prvo 1964)
NAJVEĆI USPEH NA EP: šampioni 1964, 2008, 2012.
BILANS NA EP: 46 21 15 10 68:42
SELEKTOR: Luis de la Fuente
KAPITEN: Alvaro Morata
NADIMAK: "crvena furija"
OPREMA: Adidas 
WEBSITE: rfef.es

Priličan broj njih nema dovoljno turnira ovog tipa u nogama, jer je selektor znatno podmladio sastav, birajući igrače za ovo takmičenje, ali sedam pobeda i jedan poraz, 25 datih i samo pet primljenih golova u kvalifikacionim mečevima s Norveškom, Škotskom, Gruzijom i Kiprom jasan su signal da Španci mogu svakom da pomrse račune. U najmanju ruku, pošto se radi o šampionskom timu Lige nacija u sezoni 2022/23. 

Treće mesto s poslednjeg EURO pravi je putokaz za novu generaciju i njene starije predvodnike, a survavanje s trona na šampionatu 2016. godine dovoljno podsećanje da je sve relativno i upozorenje šta se ne sme a šta mora ako kaniš biti pri vrhu ili na njemu. A i jedno i drugo su deo fudbalske genetike momaka sa tog komada Pirineja. 

Ako bi iko trebalo da zna kako se uči i raste, odnosno radi s talentima, onda je to La Fuente, jer se za odgovornost stratega A tima spremao kao uspešan komandant selekcija U19, U21 i U23, a vrhunac tadašnjeg angažmana sadašnjeg šefa Hoselua, Morate i ostalih bilo je drugo mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju.   

***IGRAČKI KADAR ZA EURO

 

 


GOLMANI 

1 David Raja (Arsenal)
13 Aleks Remiro (Sosijedad)
23 Unai Simon (Atletik Bilbao)

ODBRANA

2 Dani Karvahal (Real Madrid)
3 Robin Le Norman (Sosijedad)
4  Naćo Fernandes (Real Madrid)
5 Dani Vivijan (Atletik Bilbao)
14 Ajmerik Laport (Al Nasr)
24 Mark Kukurelja (Čelsi)

VEZNI RED

6 Mikel Merino (Sosijedad)
8 Fabijan Ruiz (Pari Sen Žermen)
15 Aleks Baena (Viljareal)
16 Rodri (Mančester Siti)
17 Niko Vilijams (Atletik Bilbao)
18 Martin Zubimendi (Sosijedad)
20 Pedri (Barselona)
21 Mikel Ojarsabal (Sosijedad)
25 Fermin Lopes (Barselona)

NAPAD

7 Alvaro Morata (Atletiko Madrid)
9 Hoselu (Real Madrid)
10 Dani Olmo (Lajpcig)
11 Feran Tores (Barselona)
19 Lamin Jamal (Barselona)
22 Hesus Navas (Sevilja)
25 Fermin Lopez (Brselona) 
26 Ajose Peres (Betis)

HRVATSKA - Poslednji evropski ples Luke Modrića, na čelu eksperata za Mundijale 
 

Tom Dubravec CROPIX Split CROATIA

fudbeleri Hrvatske pred utakmicu kvalifikacija za EURO 2024

 

Dok ostale balkanske reprezentacije retko ili nikako ne dobacuju do završnih turnira, Hrvatska je njihov redovan i rado viđen učesnik. Kada su u pitanju Mundijali i više od toga, pa tako jedna teritorijalno i po broju stanovnika mala zemlja može da se pohvali s čak tri medalje sa prvenstava sveta - srebrom 2018, te bronzama iz 1998. i 2022. godine. U isto vreme, na šampionatima Starog kontinenta nikako da ode dalje od četvrtfinala, gde je završavala na EURO 1996. i 2008. 

Lična karta

SAVEZ OSNOVAN: 1912.
PREDSEDNIK: Marijan Kustić
ČLANSTVO U FIFA: 1941. (kao SFRJ), 1992. (kao Hrvatska)
ČLANSTVO U UEFA: 1993.
TROFEJI: -
FIFA RANG LISTA: 10. mesto
NAJVIŠE UTAKMICA: Luka Modrić (174)
NAJBOLJI STRELAC: Davor Šuker (45)
UČEŠĆA NA EP: 7 (prvo 1996)
NAJVEĆI USPEH NA EP: Četvrtfinale (1996, 2008)
BILANS NA EP: 22 9 6 7 30:28
SELEKTOR: Zlatko Dalić
KAPITEN: Luka Modrić
NADIMAK: "vatreni", "kockasti"
OPREMA: Nike
WEBSITE: hns-cff.hr

Upravo taj podatak predstavljaće poseban motiv za Luku Modrića, bezmalo dve decenije glavnu organizacionu snagu i najjači kreativni adut "vatrenih". Možemo samo zamisliti koliko mu je stalo da nacija po lepom upamti njegov oproštajni evropski ples, jer će za četiri godine uveliko krckati četvrdesete i pre će biti selektor nego što će hodati u kopačkama.

Na penale izgubljeno finale poslednje Lige nacija samo je potvrdilo izražen timski duh, odličan pojedinačni potencijal tandema Gvardiol - Kovačić i ostalih pulena Zlatka Dalića, pa i strateško-psihološko-pedagošku moć stratega "kockastih", ma koliko mu razni kritičari osporavali zasluge za visoke domete u bliskoj prošlosti. Čak i kada su ga mediji smenjivali on je ostajao na svom mestu.

I on bi mogao da krene drugim putem posle takmičenja na tlu Nemačke, pa bi "bio red" da to uradi u velikom stlu. Za šta će biti potrebno da s timom bude bolji i konstantniji nego na putu ka EP 2024, jer su ga Hrvati završili kao drugi u grupi. Iza Turske, a ispred Velsa, Jermenije i Letonije, s jednim remijem i dva poraza u osam mečeva. 

***IGRAČKI KADAR ZA EURO


GOLMANI

1 Dominik Livaković (Fenerbahče)
12 Ivica Ivušić (Pafos)
23 Nediljko Labrović (Rijeka)

ODBRANA

2 Josip Stanišić (Bajer Leverkuzen)
3 Marin Pongračić (Leće)
4 Joško Gvardiol (Mančester siti)
5 Martin Erlić (Sasuolo)
6 Josip Šutalo (Ajaks)
19 Borna Sosa (Ajaks)
21 Domagoj Vida (AEK)
22 Josip Juranović (Union Berlin)


VEZNI RED 

8 Mateo Kovačić (Mančester Siti)
7 Lovro Majer (Volfsburg)
10 Luka Modrić (Real Madrid)
11 Marcelo Brozović (Al Nasr)
13 Nikola Vlašić (Torino)
15 Mario Pašalić (Atalanta)
18 Luka Ivanušec (Fejenord)
25 Luka Sučić (Salcburg)
26 Martin Baturina (Dinamo)


NAPAD

9 Andrej Kramarić (Hofenhajm)
14 Ivan Perišić (Hajduk)
16 Ante Budimir (Osasuna)
17 Bruno Petković (Dinamo)
20 Marko Pjaca (Rijeka)
24 Marko Pašalić (Rijeka)

ITALIJA - Odbrana kontinentalne krune i mundijalsko iskupljenje

 

Guliver

fudbaleri Italije tokom borbe za EURO 2024

 

Novija iskustva Italijana savršena su ilustracija prolaznosti svega, u njihovom slučaju "roka trajanja" evropske titule iz 2020. godine. Čekali su je od daleke 1968, a onda opijeni slavom zaspali na lovorikama i potamneli je katastrofalno odrađenim kvalfikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Niko nije očekivao da prvi zimski Mundijal prođe bez evropskog vladara, ali je Severna Makedonija u polufinalu baraža izrežirala prvoklasnu senzaciju.   

Lična karta

SAVEZ OSNOVAN: 1898.
PREDSEDNIK: Gabrijele Gravina
ČLANSTVO U FIFA: 1905.
ČLANSTVO U UEFA: 1954.
TROFEJI: Prvak sveta 4 (1934, 1938, 1982, 2006), šampion Evrope 2 (1968, 2020), olimpijsko zlato 1 (1936), osvajač Centralnoevropskog kupa 2 (1927-1930, 1933-1935)  
FIFA RANG LISTA: 9. mesto
NAJVIŠE UTAKMICA: Đanluiđi Bufon (176)
NAJBOLJI STRELAC: Luiđi Riva (35)
UČEŠĆA NA EP: 11 (prvo 1968)
NAJVEĆI USPEH NA EP: Titula (1968, 2020)
BILANS NA EP: 45 21 18 6 52:31
SELEKTOR: Lućijano Spaleti
KAPITEN: Ćiro Imobile
NADIMAK: "azuri"
OPREMA: Adidas
WEBSITE: figc.it

Taj epski neuspeh prodrmao je Apenine kao zemljotres, a jednu od najfudbalskijih nacija na svetu potresao je i poraz od Engleske na startu borbe za ovo EURO. Od nje je branilac titule izgubio i u revanšu, kao kost u grlu ostali su još remi u jednom od dva duela s dužnikom Makedonijom i egal ishod s Ukrajinom, mada je drugi od dva nerešena rezultata doneo prolazak kroz "iglene uši" iz grupe C do EP.

Fudbaleri nekadašnje sovjetske republike izgubili su prvih 90 minuta nadmudrivanja s "azurima", što ih je u krajnjem zbiru koštalo ostanka na 3. poziciji, iako su bili bodovno izjednačeni sa El Šaravijem, Kambijasom, Donarumom i drugim igračima u selektorskom izboru Lućijana Spaletija, u čije je ruke komandna tabla dospela posle šokantnog dobrovoljnog povlačenja Roberta Manćinija.

U tom kontekstu, očekivanja od branioca titule variraju od krajnje optimističkih do defetistički opreznih, uz opštu napomenu da su Italijani kroz istoriju umeli da budu najbolji kada ih mnogi otpišu i, pre svega, u momentima kada je to najpotrebnije.   

***IGRAČKI KADAR ZA EURO

GOLMANI

1 Đanluiđi Donaruma (PSŽ)
12 Giljermo Vikario (Totenhem)
26 Aleks Meret (Napoli)


ODBRANA

2 Đovani Di Lorenco (Napoli)
3 Federiko Dimarko (Inter)
4 Alesandro Bonđorno (Torino)
5 Rikardo Kalafiori (Bolonja)
6 Federiko Gati (Juventus)
13 Mateo Darmijan (Inter)
15 Raul Belanova (Torino)
17 Đanluka Manćini (Roma)
23 Alesandro Bastoni (Inter)
24 Andrea Kambijaso (Juventus)

VEZNI RED

7 Davide Fratesi (Inter)
8 Žoržinjo (Arsenal)
10 Lorenco Pelegrini (Roma)
16 Brajan Kristante (Roma)
18 Nikolo Barela (Inter)
21 Nikolo Fađoli (Juventus)
25 Mišel Folorunšo (Verona)


NAPAD

9 Đanluka Skamaka (Atalanta)
11 Đakomo Raspadori (Napoli)
14 Federiko Kjeza (Juventus)
19 Mateo Retegi (Đenova)
20 Matija Zakanji (Lacio)
22 Stefan El Šaravi (Roma)

 

ALBANIJA - Autsajder koji ne mora ništa, a možda napravi svašta 

 

Guliver/Photo Nderim KACELI

fudbaleri Albanije pred jedan od mečeva prošle godine

 

Albanija je najveći deo svoje fudbalske istorije tavorila na marginama Evrope i sveta, kao večiti gubitnik kvalifikacija, da bi 2016. godine konačno stupila na veliku scenu, kao debitant ondašnjeg EURO. Nije se proslavila na istom, završivši ga već u grupnoj fazi, a onda je propustila sledeći kontinentalni turnir, da bi u Nemačkoj ponovo postala "punopravni" član ugledne zajednice.

Lična karta

SAVEZ OSNOVAN: 1930.
PREDSEDNIK: Armand Duka
ČLANSTVO U FIFA: 1932.
ČLANSTVO U UEFA: 1954.
TROFEJI: - 
FIFA RANG LISTA: 66. mesto
NAJVIŠE UTAKMICA: Lorik Cana (93)
NAJBOLJI STRELAC: Erjon Bogdani (18)
UČEŠĆA NA EP: 2 (prvo 2016)
NAJVEĆI USPEH NA EP: Grupna faza 2016.
BILANS NA EP: 3 1 0 2 1:3
SELEKTOR: Silvinjo
KAPITEN: Berat Đimsiti
NADIMAK: crveno-crni
OPREMA: Macron
WEBSITE: fshf.org

I to na neočekivano siguran način, kao najuspešniji tim E grupe. Pobivši sve predikcije pre početka kvalifikacija, jer ih je završila pre kudikamo "većih" i uglednijih Češke i Poljske, onda i tandema Moldavija - Farska Ostrva. I Česi su ostvarili četiri pobede, odigrali tri meča bez slavljenika i jednom ostali praznih šaka, ali su ih Albanci, uz međusobnu podelu bodova, ubedljivo savladali kod kuće.

Sve to po selektorskim zamislima Silvinja, pošto je bivši poznati defanzivac Korintijansa, Arsenala, Barselone i Mančester sitija učinio ekipu efikasnijom nego pre (12 golova u šest susreta), ali i odbrambeno manje ranjivom u poređenju s nasleđenom praksom (4). 

Uzevši sve u obzir, teško da Brazilac i njegov tim iimaju pravo ikome da prete, ali tako rasterećeni i uzdignuti smeju da se nadaju čudu. To bi bio svaki pozitivan ishod duela sa trilingom favorita, pa i lopta u mreži Itaijana, Španaca i Hrvata. Oslanjajući se prvenstveno na zajedništvo duh i odsustvo rezultatskog pritiska. U duhu krilatice "danas svi igraju fudbal".  

***IGRAČKI KADAR ZA EURO

GOLMANI

1 Etrit Beriša (Empoli)
12 Elhan Kastrati (Citadela)
23 Tomas Strakoša (Brentford)

ODBRANA

2 Ivan Baliju (Rajo Valjekano)
3 Mario Mitaj (Lokomotiva Moskva)
4 Elseid Hisaj (Lacio)
5 Arlind Ajeti (Kluž)
6 Berat Đimšiti (Atalanta)
13 Enea Mihaj (Famalisao)
18 Ardijan Ismajli (Empoli)
24 Maraš Kumbula (Sasuolo)
25 Naser Aliji (Voluntari)

VEZNI RED

8 Klaus Gjasula (Darmštat)
10 Nedim Bajrami (Sasuolo)
14 Ćazim Lači (Sparta Prag) 
15 Taulant Seferi (Banijas)
16 Medon Beriša (Leće)
17 Ernest Muči (Bešik)
20 Ilber Ramadani (Leće)
21 Kristjan Aslani (Inter)
22 Amir Abraši (Grasshopers)


NAPAD

7 Rej Manaj (Sivaspor)
9 Jasir Asani (Gvandžu)
11 Armando Broja (Fulam)
19 Mirlind Daku (Rubin)
26 Arber Hodža (Dinamo Zagreb)