WTA

Svi biznisi Ane Ivanović: Od IT industrije, preko kozmetike, do jabuka

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.05.2024 11:03
Ana Ivanović Getty Image
Ana Ivanović

Tokom svoje sportske karijere, Ana Ivanović bila je jedna od najplaćenijih teniserki sveta. Procenjuje se da je samo od takmičenja zaradila 15,5 miliona dolara, a takmičenja, kako to uvek biva u profesionalnom sportu, prate i brojni sponzorski ugovori prestižnih brendova.

Krajem 2016. godine, iako se povukla iz sveta profesionalnog sporta, nastavila je da puni račun u banci, prihodima od saradnje sa različitim brendovima. Svojevremeno je rekla da je "radoznalost ono što je stalno vuče da otkriva nove stvari", pa se nakon teniske penzije upustila u preduzetništvo.

Rekla je u da joj u biznisu pomaže sve ono što je naučila tokom sportske karijere, pre svega, da posvećenost i rad u najvećem broju slučajeva daju rezultat, prenosi Bloomberg Adria.

IT firma posluje tri godine s gubitkom

Prvo ulaganje Ane Ivanović bilo je u tehnologiju. Investirala je u IT firmu Blinking u Beogradu, čiji je jedan od zakonskih zastupnika i njen rođeni brat Miloš.

U pitanju je softverska firma koja se bavi razvojem rešenja za upravljanje digitalnim identitetom i zaštitom ličnih podataka korisnika.

Firma Blinking osnovana  je 2017. godine, a Ivanovića je investirala tokom 2019. i, kako navodi Miloš Milovanović, jedan od osnivača, tom investicijom postala deo tima.

"Sa velikim zadovoljstvom možemo zvanično da objavimo da smo partneri sa nekadašnjom svetskom šampionkom i jednom od najvećih teniserki sveta Anom Ivanović! Ana je postala deo našeg tima. Pokazalo se da je 2020. bila veliki izazov za  ceo svet. Uz Aninu pomoć, uspeli smo da izbegnemo te izazove. Zapravo, njena investicija došla je u ključnom trenutku za nas. Naš proizvod i kompanija dobili su poverenje od još većeg broja klijenata iz sveta finansija, telekomunikacija i igara na sreću, a to definitivno dugujemo Aninoj podršci", navodi se na sajtu kompanije.

Getty Image

Ana Ivanović i Bastijan Švajnštajger

 

Međutim, finansijski izveštaji dostupni na sajtu Agencije za privredne registre, pokazuju da uprkos Aninoj podršci Blinking nije uspeo da ostvari profit.

U 2020. Blinking beleži gubitak od 77.077.000 dinara, godinu dana kasnije gubitak je čak 86.975.000, a 2022. ova kompanija završava sa minusom od 73.683.000 dinara.

Najveći trošak, prema finansijskim izveštajima, za ovu firmu jesu plate zaposlenih, koje čine skoro polovinu ukupnih rashoda.

U 2020. godini Blinking je imao 12 zaposlenih, a prosečna bruto plata po zaposlenom iznosila je 278.979 dinara. Tokom 2021. broj zaposlenih povećao se na 19, a prosečna bruto zarada po zaposlenom bila je 259.206 dinara. Broj zaposlenih rastao je i u 2022, na 22. Njihova prosečna bruto zarada iznosila je 310.446.000 dinara.

Lepota dostupna svima

Krajem 2022. godine Ana Ivanović lanasirala je svoj kozmetički brend "Ana Ivanovic Natural Performance", čiji su sastojci većinom prirodnog porekla i čija se ambalaža može reciklirati nakon upotrebe.

Na zvaničnoj promociji brenda istaknuto je da je Ana, tragajući za kozmetikom koja spaja vrednosti koje su njoj kao korisnici bitne, rešila da kreira svoju kozmetičku liniju. Radila je zajedno sa timom Judith Williams Cosmetics u Insburku, koji je na samo sat vožnje od njene kuće.

Ivanovićeva je navela da je kozmetika namenjena ženama i muškarcima koji teže zdravom načinu života, koriste prirodne proizvode i žele maksimalnu negu i efikasnost za što manje utrošenog vremena. Ono na čemu je insistirala, kako navodi, jeste da proizvodi budu dostupni svima.

Nakon promocije kozmetičke linije u Berlinu, proizvodi su predstavljeni u Beogradu. Cene se kreću od 900 do 1.700 dinara i trenutno se mogu se kupiti u Srbiji, Nemačkoj i Austriji.

 

 

Plantaže jabuka u Krčedinu na 120 hektara

Firma Verda Vivo iz Novog Sada, čiji je jedan od vlasnika Miroslav Ivanović, otac naše najbolje teniserke, i firma Agrounija, koja je u vlasništvu MK Group, ušle su 2015. godine u zajednički biznis – proizvodnju jabuka.

Taj poslovni tandem danas ima hladnjaču i modernu plantažu jabuka na 120 hektara u Krčedinu pored Dunava, sa sistemom za navodnjavanje "kap po kap" i sistemom protivgradnih mreža.

Kako se navodi na sajtu ove kompanije, plan je da se u narednom periodu površina plantaže duplira.

Međutim, poslednje dostupni finansijski izveštaji pokazuju da ni ovaj biznis Ivanovićima nije doneo prihode. Naime, Verde Vivo završio je 2022. godinu sa gubitkom od 15.609.000 dinara.

Istovremeno, brojni mediji su pisali da naša najpoznatija teniserka i njen suprug, čuveni nemački fudbaler Bastijan Švajnštajger, planiraju da u Krčedinu ulože u izgradnju fabrike za preradu jabuka i proizvodnju sokova.

Ambasadorka za četiri svetska brenda

Ana Ivanović početkom 2024. godine postala je globalni ambasador Schwarzkopfa, brenda za negu kose. Pored toga ima i sponzorske ugovore sa kompanijom Rolex i Brax fashion i doživotni ugovor sa kompanijom Adidas.
Ona je i ambasador UNICEF-a za Srbiju.