Novak Đoković

NIšta od jubileja u Šangaju: Janik Siner ponovo bolji od Novaka Đokovića

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.10.2024 12:20
Novak Đoković - Janik Siner Tanjug/AP Photo/Andy Wong
Novak Đoković - Janik Siner

Novak Đoković moraće još malo da sačeka na jubilarnu, 100. titulu na ATP turu, pošto danas u finalu Mastersa u Šangaju, nije uspeo da savlada trenutno najboljeg tenisera sveta - Janika Sinera. Mladi Italijan po treći put u nizu nadigrao je osvajača 24. grend slem trofeja, došavši do 17 titule u karijeri, a do malog jubileja i 250. pobede na Turu stigao je rezultatom - 7:6 (7:4), 6:3.

Srpski teniser odigrao je odlično u prvom setu, gde je imao visoke procente servisa, da bi u nastavku meča ušao u kontra ritam i posustao. Naročito kada je greškama u taj-brejku dao krila mladom Italijanu. Siner se potom razigrao u drugom setu, iskoristio periode slabe igre Đokovića na mreži i uz ključni brejk u četvrtom gemu stigao do sedme titule ove godine, koju će završiti kao neprikosnoveni lider ATP liste. 
 

 

 


Velika borba viđena je u uvodnom setu. Oba tenisera bila su izuzetna na osnovnim linijama, sa gotovo identičnim procentima ubačenog prvog servisa (68 odsto), pa nije bilo nikvakvih šansi za brejk. Đoković je toliko bio dominantan u ovom delu igre, da je u jednom trenutku vezao čak 16 poena na svom servisu, ali, nažalost i Italijan je bio raspoložen. Od forhenda, do servis voleja, sve je išlo niz vodenicu prvog tenisera sveta, pa je uvodni set odlučen morao da se odlučuje u taj-brejku. A, za razliku od pređašnjih susreta, Novak se nije najbolje snašao u ovom domenu gde je tradicionalno veoma uspešan. 

Siner je odmah napravio mini brejk, pa je potom oba puta bio uspešan na svom servisu. Đoković je zatim ponovo pogrešio, poslavši lopticu u mrežu za ogromno vođstvo Sinera u taj-brejku (4:0), a stečenu razliku Italijan je bez većih problema sačuvao do kraja, iskoristvši kasnije drugu set loptu - 7:4.

Nošen dobrom igrom iz prethodnog seta, mladi Italijan nastavio je da dominira u i drugom delu igre. Nakon perioda dobrih servis gemova obojice tenisera, Siner je zapeo i u četvrtom gemu (3:1) iskoristio neka slaba rešenja Đokovića na mreži, koja su ga, uzgred, pratila tokom čitavog meča. Već tada se videlo da Novaku ponestaje gasa, usled odlične igre prvog reketa sveta, kome je sve više skakalo samopouzdanje. Poveo je Siner najpre 4:1, pa 5:2... Iako je Srbin bio pod velikim pritiskom u tim trenucima, na sve načine pokušao je da se vrati u meč, ali je Siner, ipak, danas bio nenadmašan na svom servisu.