Novak Đoković

Sjajno je za srpski tenis da igram protiv Lasla u Njujorku

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.08.2024 08:17
Novak Đoković se dobro adaptirao na uslove u Njujorku Tanjug/AP Photo/Matt Rourke
Novak Đoković se dobro adaptirao na uslove u Njujorku

Autoritativno, ali dozirano, Novak Đoković je započeo odbranu titule na US Openu. Moldavac Radu Albot nije mogao da mu se suprotstavi pa je srpski as upisao rekordnu 78. pobedu na stadionu "Artur Eš" i znao je da ga u narednom kolu čeka Laslo Đere.

Prošle godine u trećem kolu US Opena Novak je posle preokreta pobedio Đerea 3:2. Vodio je Laslo 2:0, igrao maestralno, ali se onda razgoropadio Novak. Počistio je i Lasla, a zatim i sve ostale do četvrte titule u Njujorku.

"Video sam LAsla u svlačionici. Čestitali smo jedan drugom. On se mučio posle operacije lakta da dođe do željenog nivoa, pa je ovo velika pobeda za njega nad Štrufom. Sjajno je za srpski tenis da igramo jedan protiv drugog u drugom kolu. Ko će pobediti? Nadam se da ću to biti ja, ali Laslo ima ravan bekhend, lopta ovde ostaje nisko i njemu to odgovara. Prošle godine je bio vrlo težak meč, analiziraću ga i raditi neke stvari bolje nego lani, nadam se", rekao je Đoković.

Čak 40 puta je Novak na US Openu igrao noćni meč.

"Godine ne pomažu baš kod kasnih mečeva. Osećam da mi se baterije gase sada. Dugo smo čekali. Mislio sam da ću da izađem na teren oko 20.15, Stivens je ubedljivo vodila, a onda se pretvorilo u maraton. To moramo da prihvatimo, tako je kada se igra drugi večernji meč. Volim da igram uveče, ali da igram prvi, da završimo u pristojno vreme. Za navijače je nešto posebno to kada se završi posle ponoći, za nas i ne baš, ali dobro".

Koleno je izdržalo prvi meč na betonu.

"Uvek je težak taj prvi meč, pogotovo posle zlata na šljaci i bez meča na betonu pet-šest meseci. Očekivao sam da bude malo više problema, nadam se da ću uspeti da igram bolje svakim danom. Na slemovima imamo dan pauze da radimo na nekim stvarima, osećam da mi je to potrebno, sutra idem na trening da radim na svemu. Koleno je dobro, da kucnem u drvo, nisam imao nikakvih problema ni na OI ni sad ovde".

Đoković nikada nije osvojio US Open u godini OI.

"Poslednji slem u godini, igrači mu pristupaju pomalo umorni, ali onda svi izvlačimo poslednji atom snage i motivacije. Jako je sada malo vremena bilo, zbog OI, neki su iz Pariza direktno išli u Montreal da igraju u drugoj vremenskoj zoni na drugoj podlozi. To su izazovi koje nosi tenis. Ja sam se malo odmorio, ako mogu tako to da nazovem, i da treniram. Meni su sada drugačiji prioriteti. U Parizu je bilo veliko pražnjenje, ali mi je zlato i dalo mnogo energije, podstreka, osećam i rasterećenje uzevši sve u obzir, to putovanje profesionalno do zlata. Ne mogu da kažem da sam najsvežiji, pogotovo mentalno, borim se na terenu da imam poletnost i mentalnu svežinu, ali pošto je slem u pitanju, motivacije uvek ima. Nebrojeno puta sam rekao da su mi ovi turniri prioritet, tu želim da uložim dodatnu energiju".

Tajna njegovog uspeha sa 37 godina...

"Nije to nikakva tajna, to je način život, kako prilazim tenisu. Učio sam od sjajnih ljudi, o prevenciji, istezanja, pripremi, kako da vodim računa i sada mi se to vraća. Telo je jedan deo, mentalni aspekt je drugo. Volim da igram, često sam kritičan prema sebi, ali i dalje dajem 100 posto kada izađem na teren", zaključio je Novak.