Novak Đoković

Devetnaesta "recka" Đokovića ili senzacionalni prvenac Monfisa? Novaka od četvrtfinala Sinsinatija deli stara "mušterija"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.08.2023 23:04
Devetnaesta "recka" Đokovića ili senzacionalni prvenac Monfisa? Novaka od četvrtfinala Sinsinatija deli stara "mušterija" Guliver

Puno toga se promenilo u tenisu za poslednjih 19 godina, ne i međusobni skor Novaka Đokovića i Gaela Monfisa, jer Srbin nije nijednom za to vreme izgubio takmičarski duel sa Francuzom, iako su se dva 36-godišnjaka srela čak 18 puta na raznim ATP takmičenjima. Otuda, nema ni trunke dileme oko toga ko od njih važi za već viđenog pobednika osmine finala Mastersa u Sinsinatiju, na prelazu iz četvrtka u petak po srednjeevropskom vremenu (02.30). 

Jeste najbolji teniser sveta svih vremena posle izgubljenog finala Vimldona odigrao samo jedan meč (na neuspelom startu u dubl konkurenciji Sinsinatija sa Nikolom Ćaćićem) i set preko toga (pre predaje Alehandra Davidoviča Fokine), ali je i bez toga sve na njegovoj strani. Apsolutno sve u odnosu na 211. reket sveta.

Tako je bilo pre svakog njihovog susreta, iako se dešavalo da ga Monfis na Grend slemovima natera na pet (US Open 2005. godine) ili četiri seta (US Open 2016, Australijan Open 2018), odnosno izdejstvuje tri "čina" na Mastersima (u Parizu, Šangaju, Sinsinatiju, Torontu), Završnom mastersu (Pariz 2009) ili na manjim turnirima (Dubai 2020). 

 

 

Ostale je vlasnik rekordne 23 titule sa turnira serije 2.000 glatko i ubedljivo dobijao, svaki put dokazujući da poseduje veći kvalitet, mirniju ruku, čvršću psihu... I, na kraju krajeva, dobitnu recepturu za Monfisa, čije su frustracije u međuvremenu prerasle u (ne)svesni kompleks od Srbina. 

Verovatno se ni sam Francuz ne seća svog jedinog slavlja protiv potonjeg "dželata", u jednim čelendžer kvalifikacijama iz 2004. godine, a i da pamti to mu ništa ne vredi, jer ne ulazi u zvaničnu ATP statistiku. Kao ni zakazani meč sa Novakom na Mastersu u Parizu 2021. godine, jer ga je zbog povrede predao bez "ispaljenog metka". 

Pa, opet, Đoković zna da je svaki duel priča za sebe i zato će sigurno dati sve od sebe da odigra najbolje što može, pošto mu je svaki minut na terenu važan zbog predstojećeg US Opena (28. avgust - 10. septembar), gde će probati da uradi ono što je zamalo uspeo u Londonu - 24. put osvoji pobednički Grend slem trofej.