Novak Đoković

Neuništivi Đoković savladao bol, vlažnu šljaku i žilavog Serundola: Srbin kroz dramu do četvrtfinala Rolan Garosa

komentari (0)

Autor: Olgica Nikolić

03.06.2024 20:50
Novak Đoković, srpski teniser, nastavio da brani titulu na Rolan Garosu Guliver/AP Photo/Jean-Francois Badias
Novak Đoković, srpski teniser, nastavio da brani titulu na Rolan Garosu

Novak Đoković nije mačka, ali dokazano ima devet života, ma i više od toga, čim je sposoban da se iznova i iznova dočekuje na noge, čak i kada ga ceo svet vidi u "rupi" bez izlaza, kao što je bio to slučaj u današnjem meču osmine finala Rolan Garosa sa, malo je reći žilavim, Franciskom Serundolom - 3:2 (6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3). 

Ni to što je zbog bolnog kolena "prešetao" dobar deo susreta i gubio 1:2 u setovima, a supervizor ostao nem na njegov zahtev da se dotera previše vlažan teren, ni to što pati od akumuliranog umora na aktuelnom Grend slemu i manjka mečeva ove sezone nije ga sprečilo da se kao Feniks, "milioniti" put u teniskoj karijeri bez presedana, uzdigne iznad silnih problema u igri, "matira" razgoropađenog Argentinca i ode u svoje 15. četvrtfinale na najvećem turniru u Fransukoj. 

 

 

Trostruki pobednik turnira serije 2.000 u Parizu lako je dobio prvi set, čak previše jednostavno i brzo, imajući u vidu to da je susret prethodnog kola počeo u kasne sate, a završio ga tek u tri sata posle ponoći, pošto je prethodno više od 270 minuta razmenjivao udarce sa Lorencom Muzetijem.

Sve je išlo od ruke osvajaču rekordna 24 Grend slem trofeja, kako u ofanzvi tako u defanzivi, mada mu udarci nisu bili uobičajeno jaki i mada je imao primedbe na podlogu, o čemu je nakratko porazgovarao i sa glavnim sudijom susreta na glavnom  terenu kompleksa u bulonjskoj šumi. 

 

 

Uprkos problemima s kretanjem, zbog bolnog kolena, uspeo je da mladom izazivaču oduzme dva gema na njegov servis, prvo za 3:1, a onda i u zaključnom sedmom gemu. Vrhunac Serundolovog otpora bile su brejk šanse u trećem gemu i četiri spašene set lopte protiv njegovog dečačkog idola.

Veća Novakova briga u tim trenucima bilo je koleno, zbog kog je uzeo medicinski tajm-aut u drugom setu, pri rezultatu 1:1 i ubedljivom vođstvu u trečem gemu (0:40). Pre toga je u pravcu svog boksa uzviknuo "Ispalo je iz ležišta", a onda su lekari pružili svu moguću pomoć u takvim okolnostima.

 

 

Nastavio je Đoković da igra, ali videlo se da se muči, da silom prilika mora da igra kraće poene... I očigledno razmišlja dokle će moći tako da izdrži. Argentinac je znao to da iskoristi, mada nikako nije uspevao da napravi brejk. Stvarao je prilike za to u 4. i 6. gemu, međutim Nole je uspevao da izdrži pritisak i, tako "ranjen", pokaže zube. 

Uglavnom, igralo se gem za gem, tako što je 27. reket sveta kao prvi server sticao minimalnu prednost, a vodeći na ATP listi je odmah anulirao. Uspeo je da ostane u setu na 4:5 za Južnoamerikanca, ali nije našao način da spreči brejk u 12. gemu, na svoju štetu, ali za oči ljudi na tribinama i TV gledalaca, bez obzira na čijoj su strani.  

 

 

Loša faza dobila je nastavak u trećoj deonici, jer je Serundolo bio raznovrsniji i precizniji u gemu na servis Đokovića, upisao još jedan brejk i četvrtim zaredom dobijenim gemom poveo s 2:0. Pa, ga potvrdio, dok je teniski G.O.A.T. tek u četvrtom uspeo da prekine negativan niz. I to uz baš mnogo truda, pošto je rival stalno "kidisao" i jurio 4:0.

Favorit iz Beograda odbranio je dva gema, kada je prvi izvodio početni udarac (2:4), ali morao je da popravi i napravi puno više od toga da bi eskivirao setovski preokret. Za početak, da konačno i sam napravi brejk, očajnički ga je tražio, ali samo je potonuo u još veću rezultatsku provaliju (2:5). Ni u devetom gemu nije našao izlaz iz nje. 

 

 

U četvrtom setu imao je samo dva "putića" - ka herojskom kambeku ili novoj, bolnoj eliminaciji u 2024. godini, bez titule za pet meseci. Pre nego što je ponovo stao na osnovnu liniju tražio je još jednu konsultaciju sa lekarima, kao i gašenje prerano upaljenog osvetljenja pod svodovima igrališta, jer ga je gađalo pravo u oči. 

Kako god, ponovo se igralo gem za gem, s tim što je Novak sve više i vidnije patio, grimasama na licu i pokretima jasno dajući do znanja da se svim silama bori protiv odustajanja od dalje borbe. Još kada ga je Serundolo "brejknuo" u petom gemu...

Ali, Đoković ne bi bio Đoković da se nije kao zver "kandžama" uhvatio za slamku spasa i toliko čekanim brejkom vratio ravnotežu (4:4). Pa, poveo uz prepoznatljiv emocionalno oslobađajući "krik" i delirijum publike, pošto je u međuvremenu većinski stala uz njega.

Zajedno su proslavili brejk u 12. gemu i novi veličanstven povratak "u život" gospodara drame i višestrukog dobitnika Laureus nagrade za najboljeg sportistu na planeti. U petom setu je dramatičan razvoj situacije dodatno dobio na ubrzanju i uzbudljivosti. Novak ga je odlično otvorio, brejkom stigao do 2:0, pa na isti način vraćen korak unazad. 

 

 

Usledila je vrlo izjednačena razmena loptice, toliko nadahnuta i precizna kao da je bitka tek krenula, a ne prošli sati od njenog početka. Đoković je čak stigao da u padu, špagom, dočeka jedan ritern i na, samo njemu, znan način uzme poen u sedmom gemu. Leteo je Novak po terenu, ali leteo je i neustrašivi Francisko...

Sve dok teniski BOG nije brejkom, za 5:3, krenuo ka PODVIGU, za dugo pamćenje i prepričavanje! I megdanu sa Tejlorom Fricom ili Kasperom Rudom.