ATP

"ХВАЛА СВИМА" poruka je Rafaela Nadala navijačima i ljubiteljima tenisa u Srbiji

komentari (0)

Autor: Vladimir Sukdolak

10.10.2024 12:57
Najveći rivalitet u istoriji tenisa Profimedia
Najveći rivalitet u istoriji tenisa

Ovim rečima i ćiriličnim pismom Rafael Nadal se oprostio od navijača i ljubitelja tenisa u Srbiji. Jedan od najboljih tenisera svih vremena i najveći rivala Novaka Đokovića, saopštio je u četvrtak da će posle finala Dejvis kupa da okonča profesionalno bavljenje tenisom.

Nadal se putem svog zvaničnog Instagram naloga zahvalio navijačima na 13 jezika, a među njima su i rečima na srpskom.

Popularni "bik sa Majorke" je deo profi tura još od 2001, kada je imao samo 15 godina. U karijeri je osvojio 92 titule, što je peti rezultat u open eri. Vlasnik je 22 grend slem titule i drugi je na večnoj listi, odmah iza Novaka Đokovića sa 24 titule u svojoj riynici. Tokom karijere stekao je nadimak "kralj šljake", jer je sa 16 trofeja na Rolan Garosu ubedljivo najbolji igrač na zemlji u istoriji tenisa.

Sa Đokovićem je odigrao neverovatnih 60 mečeva, poslednji na Olimpijskim igrama u Parizu i to upravo na stadionu "Filip Šatrije", gde je Srbin zabeležio 31. trijumf. Istorija njihovih duela u seniorskoj konkurenciji počela je, takođe, na Rolan Garosu davne 2006. U meču četvrtfinala Rafa je bio ubedljiv, vodio je 6:4 i 6:4, da bi mu srpski teniser predao duel. Godinu dana kasnije Đoković je na Mastersu u Majamiju prvi put slavio protiv Nadala smanjivši u međusobnom skoru na 1:2.

 

 

U prvim godinama njihovih susretanja na najvećim turnirima Nadal je dominirao, stigavši u jednom trenutku, pre nego što je Novak vezao tri pobede, do prednosti od 14:4. Đoković je posle toga, kada su obojica bili u punoj snazi, dva puta uspevao da veže po sedam trijumfa (prvi put u sedam uzastopnih finala), a poslednjih nekoliko godina praktično su naizmenično pobeđivali jedan drugoga.

Odigrali su šest četvrtfinala, 19 polufinala i neverovatnih 29 finala. Četiri puta su odmeravali snage u grupnom delu ATP finala, a poslednji njihov susret bio je u šesnaestini finala Olimpijskih igara, što je i najraniji za 18 godina rivaliteta.

Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković su neverovatni trio svetskog tenisa sa ukupno 66 grend slem titula i koji se verovatno više nikada neće ponoviti. Švajcarac je od pre nekoliko sezona u penziji, Rafa će brzo, a jedini aktivan ostaje Đoković, ali i njegovo povlačenje bi trebalo očekivati uskoro, s obzirom na to da ima 37 i da je tek godinu dana mlađi od Nadala.