ATP

Organizatori Vimbldona menjaju praksu staru 147 godina: Tehnologija "kriva" za promenu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.10.2024 18:23
Linijske sudije na Vimbldonu neće više imati posla na tom Grend slemu Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali, File
Linijske sudije na Vimbldonu neće više imati posla na tom Grend slemu

Primena video tehnologije u sportu "metastazira" velikom brzinom, a na tom talasu odlučio je da zapliva i Vimbldon, jer su se organizatori čuvenog Grend slema u Londonu složili oko ukidanja prisustva linijskih sudija na mečevima.

Počev od sledećeg izdanja, za proveru spornih situacija neće biti više zaduženi ljudi, kao proteklih 147 godina, jer će kontrolu regularnosti preuzeti elektronski sistem za detekciju aut lopti. 

"Nakon što smo pregledali rezultate testiranja obavljenog ove godine tokom turnira, smatramo da je tehnologija dovoljno pouzdana i da je pravo vreme da preduzmemo ovaj važan korak u traženju maksimalne preciznosti u suđenju. Igračima će ponuditi iste uslove pod kojima su igrali na brojnim drugim turnirima", objasnila je šefica turnira Seli Bolton. 

 

 

Na rastanku sa oštrookim stručnjacima za primenu pravila "belog sporta", Bolton je osetila potrebu da im se javno obrati, uz napomenu da je menjanje tradicije došlo posle "dugog perioda razmišljanja i konsultacija".  

"Veoma ozbiljno shvatamo našu odgovornost da uravnotežimo tradiciju i inovacije. Linijske sudije su igrale centralnu ulogu u našem sudijskom rasporedu na šampionatu dugi niz decenija i mi prepoznajemo njihov vredan doprinos i zahvaljujemo im se na njihovoj posvećenosti i usluzi", dodala je ona.

Pre Vimbldona za istim rešenjem su posegli i organizatori Australijan Opena i US opena, pre nekoliko godina, a za sada mu od Grend slemova odolevaju samo čelnici Otvorenog prvenstva Francuske, ali je verovatno samo pitanje trenutka kada će i Rolan Garos zagaziti u tu reku.