ATP

Botik Van de Zandšlup "počistio" Karlosa Alkaraza: Holanđanin samouveren, Španac zbunjen

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.08.2024 06:46
Karlos Alkaraz, španski teniser, doživeo težak poraz na US Openu Tanjug/AP Photo/Matt Rourke
Karlos Alkaraz, španski teniser, doživeo težak poraz na US Openu

Karlos Alkaraz nije više u konkurenciji za ovogodišnju titulu US Opena, pošto je na neslavan način, već u drugom kolu, završio učešće na Grend slemu u Njujorku. I to teškim debaklom, jer ga je Botik Van de Zandšlup počistio u tri seta, za samo 140 minuta - 6:1, 7:5, 6:4. U korist Novaka Đokovića, jer je branilac titule ostao bez potencijalno najtežeg takmaca u borbi za svoju 25. krunu na turnirima najvišeg ranga. 

Holanđanin je 74. igrač sveta, ali je od početka do kraja duela s 3. reketom na ATP listi vodio glavnu reč, sprovodeći svoje zamisli na terenu, dok je jedan od najboljih tenisera današnjice samo u drugom delu meča zaličio na sebe, ali je to bilo nedovoljno čak i za taj-brejk rasplet.

Zandšlup je s lakoćom čitao kretanje i udarce veće viđenog, pa "pometlanog" favorita, dok se ovaj mučio i u naizgled lako rešivim situacijama, do kraja ne uspevajući da izađe iz kontraritma. 

Zato je poraženi finalista nedavnih Olimpijskih igara pognute glave napustio teren "Artura Eša", dok je senzacionalni slavljenik prepričavao medijima kako je tako lako dolazio do brejkova protiv Alkaraza. 

"Ovo je bio neverovatan meč. Prvi put u životu sam igrao na ovom stadionu, publika je bila fenomenalna, hvala vam za to. Neverovatno veče... Dobro sam se branio, video sam statistiku meča. Neverovatnu količinu poena sam osvojio na mreži. Moj trener želi da ja budem agresivniji. Danas sam bio prilično dobar.

Naravno, bilo je  tu nervoze, ali ako želiš da pobediš jednog od ovih momaka, moraš da budeš neverovatno smiren i da stalno budeš na zemlji, usuprotnom oni to vrlo lako iskoriste... Iz prošlog meča sam izvukao mnogo samopouzdanja. Igrao sam veoma dobro, od prvog poena večeras sam verovao da mogu da napravim promenu. Vidite, nekada sve ispadne kako treba", rekao je Botik, kog u sledećem krugu čeka Britanac Džek Drejper. 

Na drugoj strani, gubitnik je ostao zatečen onim što mu se desilo na mestu gde je već osvajao trofej. 

"Ne znam šta da kažem sada, pre svega, mislim da je on igrao sjajno. Igrao je zaista dobar tenis. Mislio sam da će mi dati više poena. Reći ću besplatnih poena, znate... Nije pravio mnogo grešaka koje samo očekivao da će praviti. Pa sam bio malo zbunjen. Nisam znao kako da se nosim sa tim.

Nisam mogao da podignem moj nivo igre. Mislim da je moj nivo ostao isti tokom čitavog meča i nije bilo dovoljno da pobedim ili da dam sebi šansu da se vratim u me ili da dam sebi šanse. Šta mogu da kažem. Pravi sam mnogo grešaka. Kada sam hteo da se vratim, bilo je prekasno...", bio je prvi komentar Alkaraza, koji je pomenuo i zgusnut raspored, ali nije hteo da ga poteže kao izgovor za očajno izdanje, uz konstataciju da se "bezuspešno borio protiv svog uma".