ATP

Đoković nastavlja odbranu titule US Opena: Đere ga namučio, pa odustao, ispao i Kecmanović

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.08.2024 06:00
Novak Đoković, srpski teniser, prošao drugo kolo US Opena Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II
Novak Đoković, srpski teniser, prošao drugo kolo US Opena

Novak Đoković preskočio je još jednu prepreku na zamišljenom putu na 25. Grend slem tituli u karijeri, pošto je u drugom kolu Otvorenog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država savladao drugog srpskog tenisera Lasla Đerea - 6:4, 6:4, 2:0. Prvi i drugi set dobio je nešto boljim "reketanjem" od zemljaka, a treći predajom prijatelja, jer momak iz Sente nije više mogao da stoji na nogama od bolova u kuku. 

Nije najbolji teniser sveta svih vremena morao satima da se pati, kao prošle godine na istom mestu protiv istog rivala, kada je gubio posle dva seta, ali daleko od toga da se lako "otarasio" 109. reketa sveta. Naprotiv, oba završena seta bila su egal do pred sam kraj, jer su obojica branili svoje gemove, stvarali i propuštali brejk šanse.

 

 

Prvi je rešen tek u 10. gemu, kada je drugoplasirani na ATP listi bez izgubljenog poena stigao do set lopte i iskoristio je bez čekanja. U nastavku slična priča, s tim što su viđena tri brejka. Najpre je Laslo oduzeo gem servis velikanu "belog sporta" iz Beograda, za 2:1, a onda je Novak uradio istu stvar za 4:4, onda i za dupliranje prednosti u setovima.

Mučio je Đokovića servis, problem mu je zadavao i nategnuti mišić trbušnog zida zbog čega je tražio medicinski tajm-aut, ali je nevolja Đerea bila još veća. Kako je vreme odmicalo sve teže se kretao, a kada ni lekarska intervencija nije urodila plodom odlučio je da se preda posle dva izgubljena gema u trećem setu (2:0). 

 

 

Tako da jedan ide na lečenje, a drugi na Australijanca Alekseja Popirina u trećem kolu turnira "velike četvorke", na kom brani tron sa US Opena 2023. Kao jedini preostali predstavnik Srbije, jer je pre njegovog derbija sa Đereom iz njujorškog koloseka ispao i Miomir Kecmanović.

 

 

Imao je mladi Beograđanin čak dve meč lopte protiv Lorenca Muzetija, da bi na kraju isprato Italijana u sledeču rundu - 6:3, 4:6, 4:6, 6:2, 5:7. Na 5:4, prvo je Italijan pogodio drugi servis i odigrao sjajnu bekhend paralelu, a na drugoj je odservirao as. Na 5:5 je naš as imao čak četiri gem lopte, na četvrtoj praktično dobijen poen, ali je posle toga dva forhenda poslao u aut. U narednom gemu je Muzeti bez izgubljenog poena osvojio gem i došao do pobede.

Za treći trijumf bolje rangiranog momka sa Apenina (18) u četvrtom duelu sa Kecmanovićem (54).