Partnerski sadržaji

Luka Dončić, Jordan i "Miki, Milane" - koliko košarkaš zarađuje van terena?

komentari (0)

Izvor: Bloomberg Adria

22.07.2024 20:07
Luka Dončić snimio reklamni spot za Jordan Brand Tanjug/AP Photo/Mike Stewart
Luka Dončić snimio reklamni spot za Jordan Brand

Slovenački košarkaš Luka Dončić objavio je novi reklamni spot za Jordan Brand, a pažnju obožavalaca - naročito u Srbiji i regionu - privukao je izbor propratne pesme u videu. Reč je o numeri "Miki, Milane" srpske pevačice Vere Matović, koja je sada već postala njegov prepoznatljiv znak.

Zvezda NBA lige ovime promoviše patike "Luka 3 Photo Finish", jedan od dva dizajna iz serije "Luka 3". To je, kako samo ime i ukazuje, treće izdanje sportske obuće nastalo u saradnji košarkaša sa brendom kompanije Nike. Prvo je objavljeno 2022, a drugo prošle godine.

Prvi ugovor sa kompanijom Nike, na period od dve godine, sportista je potpisao još 2017, dok je igrao u Real Madridu. Saradnja je produžena 2019, kada se pridružio Jordan Brandu, a taj petogodišnji ugovor mu je obezbedio oko 75 miliona dolara. Prvi je evropski igrač kome je pripala čast da bude zaštitno lice linije Air Jordan.

Prošle godine svetski mediji su izvestili da je u planu još jedan ugovor na pet godina koji bi značio da će partnerstvo trajati do 2029, međutim, njegova vrednost nije objavljena.
 

 

 


Nakon što je ranije ove godine objavljen prvi dizajn novog modela patika - "Luka 3 Midnight Racer", igrač Dallas Mavericksa i jedan od najplaćenijih sportista današnjice sada promoviše "Photo Finish" reklamom u kojoj, pre nego što pogodi trojku, vozi automobil ispred koša, a u vozilu se čuje popularna pesma "Miki, Milane".

Numera se nalazi na albumu Matović iz 2009. godine, ali je novi talas popularnosti dobila dosta godina kasnije, zahvaljujući društvenim mrežama i samom Dončiću, koji ne krije da uživa u srpskoj narodnoj muzici
 

 

 


Pevačica je u izjavama za domaće medije izrazila oduševljenje ovim košarkaševim potezom.

Treba reći da nije retkost da regionalni sportisti popularizuju muziku sa ovih prostora, a među najzapaženijim u tom pogledu bio je fudbaler Zlatan Ibrahimović, koji je proslavio pesmu "Jutro je" Nade Topčagić.

Luka Magic, kako Dončića često zovu, nije ostvario saradnju samo sa kompanijom Nike, već su se, prema pisanjima Forbesa, među njegovim sponzorima dosad našli i Activision, Hasbro i Panini. Na ovogodišnjoj listi najplaćenijih sportista na svetu, pomenuti medij je Dončića stavio na 34. mesto, sa ukupnom zaradom od 55,1 milion dolara. Od toga, procenjuje se da je 40,1 milion zaradio od košarke, a ostatak (15 miliona) van terena.

Jedini sportista iz Adria regiona ispred njega je srpski košarkaš Nikola Jokić (32. pozicija), sa ukupnom zaradom od 56,1 milion dolara. Jokić je takođe sarađivao sa kompanijom Nike, a onda je krajem 2023. godine potpisao višegodišnji ugovor sa manje poznatim kineskim proizvođačem patika 361 Degrees. Tako je dobio svoju ličnu seriju patika, što nije postigao sa brendom Nike. Inače, Jokić je bio jedini MVP u poslednjih 16 godina bez sopstvene linije patika.

Rangiranja sportista po primanjima variraju. Tako je na Sporticovoj listi najplaćenijih košarkaša NBA lige Jokić na 9. mestu liste sa ukupno 54,6 miliona dolara, dok je Dončić na 14, sa 52 miliona.

Najplaćeniji košarkaši 2023/2024.

printskrin

 

 

 

Ipak, kako je Bloomberg Adria već pisala, finansijska situacija će se verovatno obrnuti u Dončićevu korist. Ove godine je objavljeno da će sledećeg leta Slovenac potpisati novi petogodišnji ugovor sa timom Dallas Mavericks, vredan 346 miliona dolara, i postati prvi igrač u istoriji sa platom od 70 miliona godišnje. Time će prestići Jokića po zaradi na terenu, iako će i njegova plata porasti.