Vesti iz ostalih sportova

Kraći napad, "ukidanje" golmana, kraće isključenje...: FINA pripremila set novih pravila

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.10.2024 12:30
Nikola Jkšić, vaterpolo reprezentativac Srbije MN Press
Nikola Jkšić, vaterpolo reprezentativac Srbije

Vaterpolo važi za jedan od manje razumljivih sportova, iz ugla navijača, barem kada je u pitanju kriterijum suđenja, jer se on nekada menja maltene iz četvrtine u četvrtinu jednog meča, a pritom se većina stvari odvija po vodom, a čelnici ovog sporta svojim odlukama neretko dodatno komplikuju stvari. 

Tako će biti zanimljivo videti reakciju igrača i trenera na novi set pravila, iz "kuhinje Međunarodne plivačke i vaterpolo federacije,  čije testiranje bi trebalo da počne tokom Svetske lige u 2025. godini, jer uglavnom ne stignu da se prilagode na već izmenjene okolnosti a već ih stavljaju pred nove izazove. 

Dakle, ubuduće bi moglo doći do smanjenja terena za igru s 33 metra na 25 metara, kraćenje vremena za napad sa 30 na 25 sekundi, smanjivanja trajanja drugog napada (nakon odbrane kornera, kornera, bloka) sa 20 na 15 sekundi.

 

MN Press

Vaterpolisti Srbije, proslavljaju osvajanje zlatne olimpijske medalje u Parizu

Takođe, moglo bi da zaživi kraćenje razdoblja za isključenog igrača sa 20 na 15 sekundi, kao i dozvoljeno igranje bez golmana, s tim da niko od tih sedam igrača nema pravo da, poput pravog čuvara mreže, zaustavlja šuteve s obe ruke. 

Ideja je i da svaki igrač može zameniti svoju kapicu s crvenom golmanskom kapicom, ali s istim brojem kao i osnovna kapica, te samo u toj situaciji može privremeno da ga odmenjuje među stativama. 

Predviđa se i uvođenje čelendža za trenera, tj. mogućnost VAR pregleda za Uroša Stevanovića i ostale kolege srpskog selektora i to "sporne" brutalne igre, peterca i kornera. Ukoliko se pokaže da je zahtev bio opravdan, ima pravo na još maksimalno dva po meču.