Vesti iz ostalih sportova

Nedelja pred nama donosi zanimljive utakmice MLB: Dodžersi dočekuju Metse, Gardijansi u Njujorku

komentari (0)

Izvor: Dejan Bradić

13.10.2024 19:01
Bejzbol Tanjug/AP Photo/Morry Gash
Bejzbol

Šampionske Serije Nacionalne i Američke Lige MLB-a

Kada je u subotu na početku 8. ininga odlučujućeg meča protiv Detroita kroz tunel stadiona u Klivlendu, uz sada već nadaleko (iz bejzbol filmova sa Čarli Šinom o Klivlend tada još uvek Indiansima) poznate tonove pesme "Wild Thing", na teren izašao klouzer (bacač koji treba da zatvori utakmicu) Gardiansa Emanuel Klase, morao je da sačuva prednost od 6-3.

Klase je jedan od, ako ne i najbolji klouzer u bejzbolu, ali je ispred sebe svejedno imao težak zadatak, da izbaci čak 6 udarača Detroita, što mu je i pošlo za rukom, tako da su se nakon pobede u 5. meču serije Klivlend Gardijensi pridružili dvojcu iz Njujorka, Jenkisima i Metsima, kao i Los Anđeles Dodžersima Šoheija Ohtanija u polufinalu MLB-a.

Klivlend Gardijansi deluju kao da su tu da sruše snove celokupne javnosti o njujorškom finalu ili o finalu između najveće bejzbol franšize u istoriji (Jenkiji) i trenutno najveće zvezde MLB-a (Ohtani), koje bi pritom i bilo finale između Njujorka i Los Anđelesa. Ukoliko Gardijansi ne uspeju da iznenade Jenkise, Ohtanijev put do prve titule vodiće preko Njujorka... i to dva puta uzastopno (prvo protiv Metsa, pa zatim protiv Jenkisa).

Nacionalna Liga Šampionska Serija – Los Anđeles Dodžers (1) – Njujork Mets (6)

I Dodžersi i Metsi su do finala konferencije (svoje lige) stigli pobedama nad divizijskim rivalima. Dodžersi su preokrenuli 2-1 protiv San Diega i pobedom bez primljenog poena u odlučujućoj petoj utakmici se našli u sledecoj rundi protiv Metsa, koji su u 4 meča bili bolji od Filadelfije.

Ovo je četvrti put da se ovi timovi sastaju u plejofu. Metsi su bili bolji 2015. i 2006. dok su Dodžersi bili bolji 1988. na svom putu do titule. Pobednik serije će se plasirati u Svetsku Seriju (MLB finale) gde će se sastati sa boljim iz mečeva Njujork Jenkisa i Klivend Gardijansa.

 

 

Poređenje bacača

Dodžersi bi trebalo da su dublji, a i bolji od Metsa. Jošinobu će bacati konstantnih 97 milja na sat, baš kao u 5. meču protiv Padresa, što Dodžersima daje igrača kojeg mogu da suprotstave bilo kome. Džek Flaherti je dobra opcija broj 2 i može da se meri sa bilo kojim starterom Njujorka. Čak iako Metsi imaju boljeg trećeg startera, klupa bacača Dodžersa bi to trebalo da izniveliše. Dodžersi tu imaju čak 15 bacača koji su ove sezone igrali iznad proseka, što im daje dubinu i prednost u seriji na veći broj utakmica.

Ipak, u plejofu sve može da se dogodi, Filadelfija je takođe verovatno imala bolju ekipu bacača, pa su baš oni bili deo tima koji se samouništio, bacajući ERA od 5.82 u seriji protiv Metsa. Šon Manea, Luis Severino i Hoze Kvintana su u dobroj dormi, a povratak Kodaia Senge može biti baš to što Njujorku donese odlučujuću prevagu.

Dodžersi će pobediti jer:

Vrlo je moguće da su najtalentovaniji tim koji još uvek igra, sa klupom bacača koja je u najboljoj formi. Palica Mukija Betsa je oživela. Postava Dodžersa je pokazala dubinu, Kike Hernandez ponovo igra svoj najbolji bejzbol u oktobru, a na platnom spisku imaju i Šoheija Ohtanija.

Uz to, jačina te klupe bacača daje timu dovoljno da se sve ostale kockice slože. Bacači Dodžersa su zajedno Padrese održali na 24 uzastopna ininga bez poena na kraju serije, što je najduži niz u istoriji franšize. Jamamoto je bio odličan u odlučujućem meču i mogao bi ponovo da bude starter u 4. meču serije protiv Metsa. Flaherti je projektovan da baca u prvoj utakmici.

Metsi će pobediti jer:

Pa mnogo se priča ovih dana o „Magiji Metsa“. Postava Njujorka je demonstrirala raznovrsnost koja zna da bude vrlo korisna u oktobru. Mogu da vežu udaranja za velike ininge na kraju utakmica, a takođe su u stanju da pregaze bacače protivnika svojom sirovom snagom. Odbrana Metsa je čvrsta kao u najboljim momentima sezone, a startna rotacija becača nastavlja da impresionira tokom plejofa – starteri Metsa bacaju bar 6 ininga. Dok god starteri mogu da bacaju duboko u mečeve, problemi sa klupom neće biti toliko izraženi.

Prva utakmica se igra u ponedeljak od 02:15h u Los Anđelesu.

Američka Liga Šampionska Serija – Njujork Jenkis (1) – Klivlend Gardijans (2)

Njujork Jenkisi i Klivlend Gardijansi se sastaju ponovo nakon serije koju su odigrali 2022. u kojoj je Njujork odneo pobedu. Jenkisi u seriju ulaze nakon pobede u četiri meča protiv Kanzas Sitija, dok su Gardijansi bili bolji od divizijskog rivala Detroita u 5 utakmica.

Pobednik serije će se u Svetskoj Seriji sastati sa pobednikom duela LA Dodžersa i Njujork Metsa.

 

 

Poređenje bacača:

U rotaciji startera prednost ide Jenkisima. Gerit Kol se vratio u formu u kojoj je bio prošle godine pre povrede. Iako pokreti i kontrola bacanja nisu u potpunosti na jednako visokom nivou i dalje je izgledao dobro u svojim startovima. Kol će moći da započne dve utakmice u ovoj seriji, a klupa bacača će se nadati da Gerit može da im da više odmora, time što će igrati dugo u svojim mečevima. Koliko dugo mogu u svojim startovima da igraju Karlos Rodon i Klark Šmit ostaje pitanje, ali generalno, starteri Jenkisa mogu da idu duboko u svoje mečeve, držeći ih dovoljno neizvesnim da udarači iz Bronksa na kraju donesu prevagu.

Odgovor Gardijansa će biti Taner Bajbi, koji je svojom odličnom kontrolom bacanja ostvario ERA nešto iznad .300 u svojih prvih 300 ininga, što podseća na ne jednu raniju zvezdu Klivlenda. Na istom je rasporedu za igru kao Kol, osim ako Gardijansi ne žele da se igraju sa danima odmora kako bi izvukli maksimum iz svog prvog bacača Metjua Bojda. Pravi heroj bacačke postave Gardijansa je ruki Kejd Smit. Bacao je u svakom meču protiv Detroita, što će biti praktično nemoguće ponoviti u seriji na 4 pobede. Naravno, klupa bacača koja je imala najbolji ERA regularnog dela i bacala je u 58% ininga protiv Detroita ima i druge heroje, ne samo velikog klouzera Emanuela Klasea, ali će sada biti pred velikim testom.

Jenkisi će pobediti jer:

Nakon što im je bila problem cele regularne sezone, Jenkisi su podigli nivo igre svoje klupe bacača. Vođena uglavnom Viverom, Kanleom i Holmsom, klupa Jenkija je odigrala dominantno protiv Rojalsa u prethodnoj rundi. Imali su 15 izbacivanja u skoro 16 ininga i Kanzas Siti je prosečno udarao .143. Gardijansi su imali najbolju klupu u regularnom delu, ali ako Jenkisi nastave sa ovakvom igrom, to može značajno smanjiti najveću prednost koju Klivlend ima.

Jenkisi imaju očiglednu prednost u napadu. Gardijansi prosto nemaju artiljeriju koju Njujork ima. Ako Glejber Tores, Antoni Volp i Osvaldo Kabrera nastave sa odličnim igrama, staviće Klivlend pod ogroman pritisak jer ako Aron Džadž i Huan Soto, dvojica od trojice najboljih udarača ove sezone, budu udarali kako umeju, Klivlend će biti u velikom problemu da izdrži tempo.

Gardijansi će pobediti jer:

Imaju menadžera Stivena Vogta, koji je doveo tim koji su mnogi videli na 75 pobeda do polufinala MLB-a. Klivlend će pratiti recept koji im je doneo uspeh do sada, visoka doza klupe bacača i taman dovoljno udaraca u pravim trenucima za uspeh (poput grend slem houm ran udarca u petoj odlučujućoj utakmici serije protiv Detroita i njihove najveće zvezde Tarika Skubala). U plejofu su ostale tri princeze MLB-a koje mnogo troše na dovođenje igrača, imaju veliki broj navijača i dolaze iz najpopularnijih američkih gradova – Jenkisi, Metsi i Dodžersi, a Gardijansi bi više od svega voleli da svima pokvare žurku. Osim toga, prošlo je 76 godina od poslednje titule Klivlenda. Iako se petnaestogodišnji post Jenkisa Njujorčanima čini kao 76 godina, navijači Klivlenda bi ovaj put mogli biti na redu.

Prva utakmica igra se u utorak od 01:38h u Njujorku.