Vesti iz ostalih sportova

Rut Čepngetič istrčala najbrži maraton u ženskoj konkurenciji: Svetski rekord oboren u Čikagu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.10.2024 19:19
Rut Čepngetič, kenijska atletičarka, postavila svetski rekord u maratonu Guliver
Rut Čepngetič, kenijska atletičarka, postavila svetski rekord u maratonu

Rut Čepngetič prošla je prva kroz cilj maratonske trke u Čikagu, ali i tom prilikom postala najbrža maratonka sveta svih vremena, jer niko od dama pre nje nije najzahtevniju disciplinu u atletici, od 42 kilometra i 195 metara, istrčao za dva sata, devet minuta i 56 sekundi. 

Tridesetogodišnja atletičarka iz Kenije tako je skoro za dva minuta je nadmašila prethodno dostignuće Etiopljanke Tigst Asefe (2:11:53), koja je danas oboreni rekord postavila na prošlogodišnjem Berlinskom maratonu. 

 

 

Još je to uradila na impresivan način, pošto je već na polovini trke po ulicama američkog grada pobegla rivalkama i ostala da se sama bori s vremenom i sobom, sve dok nije treći put u karijeri trijumfovala na tom mestu. 

Zanimljivo, Čikago je već četvrti put upisan u istoriju ženskog maratona. U njemu je probijena granica 2001. godine, kada je to učinila Kenijka Katarina Ndereba (2:18:47), pa zatm 2002. zaslugom Britanke Paule Redklif (2:17:18), te 2019. kada je Kenijka Brigid Kosgej zadala domaći konkurenciji (2:14:04).