Vesti iz ostalih sportova

Početak nove NHL sezone: Mogu li Pantersi da odbrane titulu?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.10.2024 10:00
NHL sezona je već počela utakmicama izmeđuz Devilsa i Sejbersa Tanjug/Jacques Boissinot/The Canadian Press via AP
NHL sezona je već počela utakmicama izmeđuz Devilsa i Sejbersa

Regularni deo NHL sezone 2024/2025. počeo je tokom vikenda za nama u Pragu dvomečom između Nju Džersi Devilsa i Bafalo Sejbersa. Devilsi su bez većih problema savladali Sejberse u oba meča i time poslali poruku ostalim timovima da će ove sezone biti u ozbiljnoj konkurenciji za plejof. Sa druge strane, sudeći po prvim mečevima, deluje da će sezona za navijače Bafala biti duga.

Ostatak lige kreće u utorak 08.10. od 22:30 kada sezonu na severnoameričkom kontinentu otvaraju Sijetl Krakeni i Sent Luis Bluz. Tokom noći igraju se još dve utakmice, pa će tako u sredu 09.10. od 01:00h odbranu titule započeti Florida Pantersi protiv Boston Bruinsa, a nešto kasnije od 04:00 novoformirana ekipa Jute (bivši Arizona Kojoti), u svom novom domu dočekuje prošlogodišnjeg rukija godine Konora Bedarda i Čikago Blekhokse.

Sezona 2023/2024. nam je donela vatromet golova, uzbudljive plejof serije i veliko finale u kom je najbolji igrač na svetu predvodio povratak svoje ekipe sa 0-3 na 3-3 u pobedama, pre nego što su ipak poklekli u odlučujućoj 7. utakmici. Nakon predsezone koja je obilovala zapanjujućim potezima nova sezona obećava da bude još upečatljivija.

Pantersi će pokušati da odbrane titulu: Nakon osvajanja prvog Stenli Kupa u 30 godina svog postojanja, Pantersi će pokušati da postanu prvi tim koji će odbraniti titulu još od svojih rivala sa Floride, Tampa Bej Lajtninga, kojima je to uspelo 2021. nakon osvajanja prve titule 2020. Florida, koja je u finalu 2023. poražena od Las Vegasa će pokušati da se pridruži Tampa Beju kao ekipa koja se plasirala u tri uzastopna finala.

Ekipu Floride napustilo je nekoliko igrača: odbrambeni igrači Brendon Montur (Sijetl) i Oliver Ekman-Larson (Toronto), napadači Vladimir Tarasenko (Detroit), Rajan Lomberg (Kalgari) i golman Entoni Stolarc (Toronto) su samo neki od igrača koji više ne igraju na Floridi. Među igračima koji su došli nalaze se odbrambeni igrači Adam Bokvist i Nejt Šmit, odnosno centar Tomas Nosek. Postoji bojazan regresije pojedinih igrača, 57 golova Sema Rajnharta moguće da neće biri ponovo dostižno. Ipak, osnova tima je jaka, tu su i dalje Metju Tkačuk, Aleksander Barkov, Karter Verhejg i Sergej Bobrovski. Imajući u vidu poslednje 2 sezone, ova grupa igrača zna kako se pobeđuje na kraju sezone.

 

 

Oilersi na putu iskupljenja: Poraz u finalu prošle sezone je ostavio gorak ukus u ustima za Konora Mekdejvida i Edmonton Oilerse, tako da će dati sve od sebe da osvoje prvu titulu od 1990. Ipak, biće im potrebno da prevaziđu gubitak napadača Dilana Holoveja i beka Filipa Brobera. Edmonton će sezonu početi i bez napadača Evandera Kejna, koga čega pauza od 5-6 meseci nakon operacije abdomena u septembru. Sa druge strane Edmonton je uspeo da zadrži Leona Drajzajtla, koji je tokom leta potpisao najunosniji ugovor u seleri kep eri (8 godina – 112 miliona dolara) i biće ponovo uz Mekdejvida udarna igla Oilersa.

Dobrodošlica za Jutu: Hokejaški Klub Juta se pridružuje NHL-u nakon preuzimanja Arizona Kojota. Aleks Meruelo je prodao franšizu vlasnicima NBA tima Juta Džez Rajanu i Ešliju Smitu. Sve se odigralo toliko brzo da nova ekipa iz Solt Lejk Sitija u prvoj sezoni neće imati ni ime ni maskotu. Juta je nasledila talentova tim u usponu koji u sebi ima mlade zvezde poput Logana Kulija i Dilana Guntera, kao i iskusnu zvezdu Klejtona Kelera. Tokom leta doveli su Mihaila Sergačeva, Džona Marina i Iana Kola, kako bi se odmah borili za mesto u plejofu.

Ovečkin na putu da stigne Greckog: Levo krilo Vašington Kepitalsa, Aleks Ovečkin ulazi u sezonu sa 853 gola, 42 daleko od obaranja rekorda Vejna Greckog od 894. Legenda Vašingtona (39 godina) je postigla 42 gola u sezoni 13 puta u NHL karijeri, poslednji put u sezoni 2022/2023. Iako je prošle sezone postigao 31 gol, 23 je bilo u poslednjih 36 utakmica, tako da postoji realna mogućnost da tokom ove sezone nakon toliko godina dobijemo novog rekordera.

 

 

Vreme je za Stamkosa u Nešvilu: Nakon 16 sezona i dva Stenli Kupa Stiven Stamkos donosi svoje iskustvo i lidersko umeće u ekipu Nešvil Predatorsa. Prošle sezone postigao je 81 poen na 79 utakmica i mogao bi da katapultira Nešvil u kandidata za titulu. Osim Stamkosa u Nešvil je stigao i Džonatan Maršeso, osvajač Stenli Kupa sa Las Vegasom 2023. kada je ujedno proglašen i za MVP-a plejofa. Predatorsi će definitivno biti ekipa za izbegavanje u novoj sezoni i rani su favorit za dobar rezultat.

Poslednji voz za četvorku Mejlp Lifsa: Oston Metjuz i Viliam Nilander imaju dugoročne ugovore, ali Mič Marner i Džon Tavares mogu postati slobodni agenti na kraju sezone. Ovo bi mogla biti poslednja šansa ovom četvercu velikih igrača da dovede Toronto do dugo očekivane titule.

Šta može Konor Bedard: Sve ukazuje da će prošlogodišnji ruki godine imati uspešnu drugu sezonu sa Čikago Blekhoksima. Iako je odigrao samo 68 utakmica zbog povrede, Bedar je predvodio rukije u golovima i ukupnim poenima. Sa sezonom iskustva iza sebe predviđanje je da će i Bedard i Blekhoksi imati više uspeha nego prethodne godine.

Rivalitet Krozbija i Ovečkina puni 20 godina: kako vreme leti! Ovečkin i Krozbi započinju svoje dvadesete sezone u ligi i sva je prilika da će se njihovi Pingvini i Kepitalsi boriti jedni sa drugima za plasman u plejof. Osim Ovečkina koji juri istoriju, Krozbi takođe ima za šta da igra. Fali mu 8 golova da dostine 600, a 46 poena da prestigna Džoa Sakića na 9 mestu večne liste (1.641 poen).

Može li Metjuz preko 70? Umalo mu je pošlo za rukom prošle sezone kada je postigao 69 golova na 81 utakmici, što je bilo najviše otkad je Mario Lemju postigao 69 golova na 70 utakmica za Pitsburg Pingvine u sezoni 1995/1996. Centar Torotno Mejpl Lifsa će pokušati da postane deveti igrač u istoriji koji je postigao 70 golova, a prvi od Temua Selanea i Aleksandera Mogilnog koji su obojica postigli po 76 golova u sezoni 1992/1993.