Vesti iz ostalih sportova

(2. deo) Bejzbol - Dodžersi i Padresi ponovo u klinču u Divizijskoj rundi Nacionalne lige

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.10.2024 13:56
Bejzbol igrač LA Dodžersa AP Photo/David Zalubowski
Bejzbol igrač LA Dodžersa

Nacionalna Liga

Los Anđeles Dodžers (1) – San Diego Padres (4)

Dodžersi i Padresi će obnoviti svoj kalifornijski rivalitet u izuzetno isčekivanoj seriji Divizijske runde Nacionale Lige. Serija počinje u nedelju ujutro u Los Anđelesu i ne manjka uzbudljivim pričama poput plejof debija Šoheija Ohtanija. Ekipa koja prođe ovaj meč rivala iz Zapadne divizije Naciolne Lige igraće sa boljim iz duela Filadelfija Filisa i Njujork Metsa.

Poređenje bacača

Pre povrede Džoa Masgrova bacački kvalitet je bio daleko na strani Padresa. Njihova četvoročlana rotacija startera i četvoročlana klupa ima najbolje projekcije u plejofu, dok su Dodžersi negde na sredini. Dilan Sis je favorit u svakom odmeravanju, dok su Jošinobu Jamamoto i Majkl King tu negde, uz možda blagu prednost Yamamota, ali su Padresi u velikoj prednosti što se ostatka rotacije Dodžersa tiče.

Ipak nakon povrede Masgrova, situacija je malo drugačija. Ukoliko Dožersi pobede to će biti u velikoj meri zbog prva dva bacača (Flaherti/Jamamoto) i nekog poput Neka koji mora da se nametne. Kako god okrenemo, papir kaže da su po pitanju bacanja Padresi u jasnoj prednosti.

Dodžersi će pobediti jer:

Koliki god da su problemi ekipa iz LA, koliko god da im je porozno startno bacanje i koliko god da su povreda pretrpeli i dalje imaju najbolji skor u regularnom delu sezone. Imaju igrače poput Šoheija Ohtanija, Mukija Betsa i Fredija Frimana, napadački potencijal koji je na papiru previše zahtevan za bilo koju bacačku rotaciju. Ohtani igra svoj najbolji bejzbol, Bets je motivisan nakon katastrofalnog izdanja prošlog oktobra. Ova postava je možda najdublja koju su imali u aktuelnoj seriji od 12 uzastopnih plejof učešća.

Dodžersi su već igrali seriju protiv Padresa u poslednjoj sedmici regularnog dela. Kvalitet bacanja Padresa se nije mnogo pitao jer su Dodžersi pobedili 2-1 u seriji.

Padresi će pobediti jer:

San Diego je ušao u oktobar kao popularan izbor za šampiona Nacionalne Lige. Protiv ispovređivanih Brejvsa u Vajld Kard rundi ništa nije ukazalo na to da Padresi nisu najkompletniji tim u plejofu ove godine.

Čak i sa gubitkom Džoa Masgrova, potencijalno do kraja oktobra i duže, rotacija Padresa i dalje uključuje Majkla Kinga, Dilana Sisa, Jua Darviša i Martina Pereza. Povrede Dodžersa ukazuju da bi se rado menjali sa San Diegovom bacačkom situacijom.

Sa druge strane Padresi imaju vrlo potentan napad, koji malo koja ekipa u plejofu ima. Fernando Tatis junior bi mogao da bude taj džoker za San Diego. On nije bio u sastavu pre dve sezone, a sada Dodžersi izgledaju ranjivo. Tatis je ponovo u centru zbivanja, a imajući u vidu da je udario 12 houm ranova u 34 utakmice na Dodžer Stadionu, situacija izgleda dobro za Padrese.

 

 

Prva utakmica se igra u nedelju 06.10. od 02:38h.

Filadelfija Filis (2) – Njujork Mets (6)

Filadelfija Filisi i Njujork Metsi će se sastati po prvi put ikada u plejofu, u seriji koja obećava neizvesnost. Metsi u Filadelfiju dolaze na talasu odličnih igara u drugom delu sezone, epske pobede za plasman u plejof protiv Atlante i pobede u majstorici prve runde protiv Milvokija. Filisi u plejof ulaze sa drugim najboljim skorom u ligi, vodili su na Istoku NL-a od 3. maja, na putu do prve divizijske titule u poslednjih 13 godina. Serija počinje u subotu u Filadelfiji, a pobednik će za plasman u veliko finale igrati protiv boljeg iz duela LA Dodžersa i San Diego Padresa.

Poređenje bacača:

Ovo na papiru deluje jednostavno. Bacači Filadelfije su daleko bolji od Metsa. Filisi imaju jednu od 2 najbolje bacačke rotacije i klupe u plejofu. Zak Viler će se boriti sa Krisom Sejlom za nagradu za najboljeg bacača Nacionalne Lige, Aron Nola je imao sjajnu sezonu, a Kristofer Sančez i Ranger Suarez bi verovatno imali prednost u odnosu na bilo kog startera kog Metsi izvedu na teren. Osim toga, Filisi imaju luksuz biranja svoje rotacije.

Metsi su dobili puno od veterana Šona Manea, Luisa Severina i Hozea Kvintane, ali čak i na klupi Filisi imaju prednost. Karlos Estevez igra odlično nakon trejda iz Ejndželsa, dok su Džef Hofman i Orion Kerkering pouzdana rešenja za kasne ininge.

Filisi će pobediti jer:

Mali broj poena u Vajld Kard rundi je pokazao moć dobrog bacanja u oktobru, a Filisi imaju jednu od najdubljih grupa bacača među preostalim ekipama, dublju od Metsa. Bacači Filisa imaju iskustvo i zdravi su. Viler, Sančez i Nola su ozbiljan trio u seriji na tri pobede. Filadelfija ima i dva All Star bacača u Hofmanu i Stramu koji mogu da bacaju u svakoj rizičnoj situaciji.

U Filadelfiji su se sigurno radovali što je serija Metsa i Bruersa otišla u majstoricu, pa su tako Njujorčani morali da upotrebe Dejvida Petersona, bacača koji je trebalo da počne prvi meč u narednoj rundi, tako da će po svoj prilici neko drugi morati da počne danas.

Filisi će morati da se izbore sa naletom u kom se Metsi nalaze, ali 54 pobede ove sezone na domaćem Sitizens Benk Parku im daje samopouzdanje da će iskoristiti prednost domaćeg terena.

Metsi će pobediti jer:

Uspeh protiv bacača Filadelfije. U poslednje 3 sezone Metsi su igrali protiv Nole ili Vilera 15 puta i pobedili 12. Nola je u tim mečevima bacao ERA od 4.25 a Viler 4.79, a Filisi su na skoru 104-68 u ostalim utakmicama kada baca neko od ove dvojice. Ako ukradu pobedu u gostima protiv bilo kog od ovih bacača, Metsi bi se vratili na bučni Siti Fild sa mogućnošću da seriju završe kod kuće.

Pred kraj sezone, Metsi su pokazali raznovrsnost svog napada. Metsi udaraju dobro, mnogo bolje nego prethodnih sezona. Sa 207 houm ranova rangirani su na 6. mestu u MLB, jedno mesto iznad Filadelfije.

Sa druge strane Metsi su odlični i u udaranju za baze, u poslednje vreme su odlični u građenju ininga koji se prosto obruše na protivnika, postižući po 5 ili 6 poena da promene tok meča potpuno.

Prva utakmica se igra danas od 22:08h