Vesti iz ostalih sportova

(1. deo) Bejzbol - sve što trebate da znate o MLB Divizijskoj rundi plej-ofa koja počinje danas

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.10.2024 13:10
Bejzol tim Kanzas siti Rojals AP Photo/Frank Franklin II
Bejzol tim Kanzas siti Rojals

MLB Divizijska runda plejofa počinje danas.

Nakon poprilično iznenađujućih rezultata u Vajld Kard rundi, gde smo videli pobede čak 3 gostujuća tima (Detroit, Kanzas Siti i Njujork Mets) i San Diego Padresa, koji su jedini odbranili prednost domaćeg terena, večeras ulazimo u Divizijsku rundu gde pomenute timove čekaju Njujork Jenkisi i Klivled Gardiansi u Američkoj Ligi, odnosno Los Anđeles Dodžersi i Filadelfija Filisi u Nacionalnoj Ligi.

Američka Liga

Njujork Jenkis (1) – Kanzas Siti Rojals (5)

Jenkisi i Rojalsi će se sastati u Divizijskoj rundi Američke Lige nakon što je Kanzas Siti pobedio u gostima Baltimor. Serija na 3 pobede počinje u nedelju ranu ujutro u Njujorku i pobednik će u finalu konferencije igrati sa boljim iz duela Klivlend – Detroit.

Poređenje bacača:

Ovde bi duži odmor mogao biti prednost, bar u teoriji. Kada bismo poredili startnu rotaciju jedne i druge ekipe, bacača po bacača, mogli bismo reći da su prilično jednakog kvaliteta. Statistike su dobre ako želite da prikažete kako je nešto bilo do sada, ali su nezgodne za predviđanja šta će biti, pogotovo na igralištima poput Jenki i Kaufman Stadiona, koji su toliko različiti po pitanju „otvorenosti“ ka houm ranovima.

Jenkisi će moći da poslože svoju rotaciju kako žele. Gerit Kol u prvoj, Karlos Rodon u drugoj utakmici. Rojalsi će sa druge strane verovatno pokušati da izbegnu da stave Kola Rejgansa posle kratkog odmora, koji je već na preko 50 ininga iznad svog rekorda karijere, a poslednji start je morao da završi ranije zbog grčeva. Set Lugo je bacao u drugom meču Vajld Kard pobede protiv Baltimora i takođe je na preko 50 ininga iznad svog maksimuma. Kanzas Siti će iz tog razloga verovatno početi sa Brejdijem Singerom i Majklom Vakom, koji još nisu bacali u plejofu.

Slična je situacija i sa klupama bacača, gde nijedna nije baš u vrhu po kvalitetu. Ipak ako gledamo najbolja 4 bacača sa obe klupa, Jenkisi imaju ERA od 3.2 (drugi među plejof timovima), a Rojalsi 4.1 (najgori u plejofu).
 

 

 

Jenkisi će pobediti jer:

Jenkisi imaju verovatno dva najbolja igrača na terenu u Aronu Džadžu i Huanu Sotu, neko bi rekao Bejb Rut i Lu Gerig ove generacije. Udarajući jedan za drugim Džadž i Soto će biti noćna mora za Rojalse, a pomoć će imati u Glejberu Toresu, koji je bio odličan otkad je postavljen za prvog udarača u redosledu, Ostinu Velsu koji je kandidat za rukija godine i Đankarlu Stentonu koji obožava plejof (11 houm ranova na 27 plejof utakmica).

Ovo sve pre nego što uopšte pomenemo da će za Jenkije u prvoj utakmici bacati Gerit Kol, dobitnik Saj Jang nagrade za najboljeg bacača Američke Lige. Kol je imao nekonstantu regularnu sezonu ali je u 

poslednjih 10 startova imao ERA od svega 2.25, dok je Rodon koji će početi drugi meč dozvolio samo 2 poena u svoja dva starta protiv Rojalsa ove sezone.

Jenkisi su ovom trenutku najzdraviji ove sezone, pobedili su u seriji protiv Kanzasa u regularnom delu 5-2, a uz to će imati Bronks i legendarni Jenki Stadion iza njih, a nikako ne treba podceniti pritisak koji navijači Jenkija prave na svoje protivnike.

Rojalsi će pobediti jer:

Od svih timova Rojalsi znaju kako da se ponašaju u plejofu. Od 1985. Rojalsi imaju skor od 9-1 u plejof serijama i 32-15 u plejof utakmicama, što uključuje titule 1985. i 2015. Ali ne uključuje poslednju plejof seriju protiv Jenkisa 1980. kada je Kanzas počistio Njujork u 3 utakmice. Naravno da istorija neće imati nikakve veze sa ishodom ove serije, ali Rojalsi mogu da pošalju Rejgansa i Luga da startuju kao bacači u 3 od pet utakmica. Rejgans je bacao 6 ininga bez dozvoljenog poena u utorak protiv Oriolsa i mogao bi da započne drugu utakmicu, što bi ga stavilo u poziciju da započne i peti meč, ako bude potrebe.

Iako su Rojalsi završili sezonu na 13. mestu po broju poena, imaju Vita, najboljeg udarača Američke Lige, koji može promeniti tok utakmice. Da li su Jenkiji bolji na papiru? Svakako, ali sa ovom rotacijom i Vitom u potencijalno 5 utakmica, sve može da se dogodi.

Prva utakmica se igra u nedelju 06.10. od 00:38h.

Klivlend Gardians (2) – Detroit Tajgers (6)

U seriji između divizijskih rivala Američke Lige Central snage će odmeriti najbolja klupa bacača protiv ekipe u trenutno najboljoj formi u celom bejzbolu. Serije na 3 pobede počinje u subotu u Klivlendu i pobednik će u finalu konferencije igrati sa pobednikom serije Njujork Jenkis – Kanzas Siti Rojals.

Poređenje bacača

U startnoj rotaciji Tajgersi verovatno imaju malu prednost. Tarik Skubal je naravno, velika prednost, ali kada uđete u ostatak rotacije, što se očekuje u seriji koja je duža od Vajld Kard runde, kvalitet dve strane se polako niveliše.

Za Klivlend postoje pitanja iza zvezde Tanera Bajbia. Gavin Vilijams baca jako, ima odličnu krivudavu loptu, u poslednje vreme igra dobro, ali je imao svoje krize tokom sezone. Metju Bojd je izbacio dosta udarača, ali nije uspeo da izdrži dalje od petog ininga u svoja poslednja tri starta. Ben Lajvli je bio otkrovenje, ali ima loš procenat izbacivanja udarača, a brza lopta mu je tek oko 90 milja na sat, dok se Aleks Kob bori sa žuljevima.

Tajgersi naizgled imaju isto toliko slabosti i po svoj prilici će biti bez Skubala u prvoj utakmici. Kejsi Majz igra dobro protiv levorukih udarača, ali se još traži protiv desnorukih, dok Ris Olson još uvek nije u pravoj formi nakon povratka od povrede u septembru. Kajder Montero može biti sjajan, ali je nekonstantan. Ipak, sa Skubalom u timu projekcije kažu da Tajgersi imaju blagu prednost