Vesti iz ostalih sportova

Hokej na ledu: Globalna serija u Pragu otvara regularni deo NHL-a

komentari (0)

Izvor: Dejan Bradić

04.10.2024 11:00
Kokej na ledu Tanjug/AP Photo/Matt Slocum
Kokej na ledu

Ondreaj Palat ima dva Stenli Kupa i zlatnu medalju sa svetskih prvenstava sa reprezentacijom Češke, a sada će u Pragu zaigrati za Nju Džersi Devilse (39-37-6 prošle sezone) protiv Bafalo Sejbersa (38-39-5 prošle sezone) na otvaranju nove NHL sezone.

"Imao sam sreće da ispunim mnoge od svojih snova u hokeju, ali da igram NHL utakmicu u mojoj Češkoj je nešto o čemu sam uvek maštao“, rekao je Palat.

Utakmice Globalne Serije u petak i subotu će dovesti broj odigranih utakmica regularnog dela sezona u Pragu na devet. Samo Stokholm u Švedskoj van Severne Amerike može da se pohvali sa više. Još dve utakmice regularnog dela će se odigrati u Tampereu u Finskoj 1. i 2. novembra kada aktuelni šampioni Florida Pantersi budu igrali sa Dalas Starsima.

Hokej je izuzetno popularan u Finskoj, Švedskoj i Češkoj i to su bile glavne destinacije za NHL utakmice u Evropi u poslednjim godinama. Uz Rusiju, iz ovih zemalja dolazi gro evropskih igrača u najjačoj hokejaškoj ligi na svetu.

Devilsi su već igrali u Evropi. U 2018. su pobedili Edmonton Oilerse 5-2 u Geteborgu u Švedskoj. Bafalo Sejbersi su igrali čak četiri meča. Pre dva poraza od Tampe 2019. pobedili su dva puta 2011. u Helsinkiju 4-1 protiv Anahajm Daksa i u Berlinu 4-2 protiv LA Kingsa. Prošle sedmice su igrali pripremu utakmicu u Minhenu na otvaranju nove SAP Garden hale protiv domaće ekipe EHC Red Bul Minhen i pobedili 5-0.

Češki NHL igrači su vrlo popularni u domovini, pa će tako prisustvo Palata i rukija Sejbersa, napadača Jirija Kuliča napuniti O2 Arenu u Pragu ovog vikenda. Ondrej Palat je bio u timu Češke kada je pobeđena Švajcarska u finalu svetskog prvenstva u istoj dvorani u maju.

Nju Džersi Devilsi će u novoj sezoni pokušati da se domognu plejofa, nakon što im to nije uspelo u 10 od poslednjih 12 sezona. Novi trener koji bi trebalo u tome da im pomogne je Šeldon Kif, koji dolazi iz Toronto Mejlp Lifsa gde je ekipu vodio u doigravanje u 5 uzastopnih sezona. Prethodnu sezonu su završili sa 81 poenom, što je veliki pad u odnosu na sezonu 22/23. kada su osvojili 112 poena. GM Devilsa Tom Ficdžerald je naporno radio preko leta da tim vrati na staze uspeha. Doveo je golmana Kalgarija Džejkoba Markstroma i jednog od najboljih raspoloživih obrambenih igrača Breta Pešija.

Sejbersi pokušavaju da okončaju plejof post dug 13 godina. Trener Lindi Raf, koji ih je vodio do poslednjeg plasmana u doigravanje 2011. je ponovo tu, nakon što je igrom sudbine, dobio otkaz baš u Nju Džersiju. Tokom njegovog prethodnog boravka u Bafalu, od 1997. do 2012. Sejbersi su 8 puta igrali plejof i jednom čak stigli do Stenli Kup finala 1999. Bafalo je pre 2 godine završio jedan bod iza Florida Pantersa u brobi za vajld kard učešće u plejofu, ali je manjak konstantnosti prošle sezone uticao da godinu završe sa 7 poena manje, ponovo bez doigravanja.

Utakmice se igraju u danas od 19h i u subotu 05.10. od 16h. Za one koji bi u poslednji čas želeli da skoknu do Praga karte mogu da se kupe preko češkog tiket servisa Livenation- https://www.livenation.cz/artist-nhl-global-series-1110927

Regularni deo sezone na severnomaeričkom kontitentu počinje u utorak 08.10. u 22:30h utakmicom između Sijetl Krakena i St Luis Bluza. Prvog dana igra se još 2 utakmice. Aktuelni šampioni Florida Pantersi sezonu otvaraju derbijem sa Boston Bruinsima u sredu 09.10. od 01:00h, dok nova ekipa Jute (bivši Arizona Kojoti) dočekuje od 04:00h ekipu Čikago Blekhoksa.