Vesti iz ostalih sportova

Počinje plej-of MLB: Hjuston protiv Detroita, Baltimor "udara" na Kanzaz

komentari (0)

Izvor: Dejan Bradić

01.10.2024 10:11
Pičer Baltimora, Din Kremer Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough
Pičer Baltimora, Din Kremer

MLB plej-of počinje mečevima "vajld kard" runde u kojoj će se u Američkoj Ligi sastati Hjuston Astrosi i Detroit Tajgersi (pobednik u narednoj rundi ide na Klivlend Gardijanse), odnosno Baltimor Oriolsi i Kanzas Siti Rojalsi (pobednika čekaju Njujork Jenkizi).

Hjuston Astros (3) – Detroit Tajgers (6)

Oktobar mesec otvaramo u društvu poznatih lica, Hjuston Astrosa, pobednika Zapadne konferencije Američke Lige u sedam od poslednjih 8 godina i MLB šampiona 2017. i 2022. godine, koji su se ponovo plasirali u plej-of. Protiv njih će se naći senzacija drugog dela sezone, ekipa Detroit Tajgersa, koja je od jula meseca šokirala ligu i plasirala se u plejof prvi put posle 10 godina.

Poređenje bacača

Projekcije kažu da Astrosi najbolje igraju kada je u timu Džastin Verlander i teško je zamisliti da neće dobiti priliku u nekom trenutku, čak iako to bude samo zbog prezimena na dresu. Isto tako je jasno da je u ovoj fazi karijere, imajući u vidu zdravstvene probleme, Verlander verovatno tek četvrti startni bacač. Ali to je OK, jer četvorka Astrosa uključuje stabilnog veterana Frambera Valdeza, akviziciju pred završetak roka za trejd Juseija Kikučija i Hantera Brauna koji imaju kvalitet da bacaju protiv bilo koga.

Po ERA statistici (poeni protivnika po iningu) rotacija bacača Tajgersa je bila u top 5 u ligi cele sezone. Mnogo toga zavisi od Tarika Skubala (očekivanog dobitnika nagrade za najboljeg bacača u Američkoj Ligi), koji ne pokazuje umor u sezoni sa najvećim brojem odigranih ininga u karijeri. Da li je nova brzina kojom Kejsi Majz baca svoj slajder ono što mu je potrebno? Da li Ris Olson može da igra na nivou pre povrede i da li Kajder Montero može biti konstantan? Ako odgovor na bilo koje od ovih pitanja bude potvrdan, ova rotacija može postati više od običnog čuda za jednu noć i ozbiljno namučiti iskusnu ekipu Hjustona.

Astrosi će pobediti jer:

Od 27. aprila nijedan tim u Američkoj Ligi nema bolji skor od Hjustona, koji poseduje više isktustva u plejofu od svih preostalih timova u AL. Hoze Altuve će početi svoju 104. plejof utakmicu u karijeri kada krene serija sa Detroitom, Aleks Bergman svoju 98. Čak je i Džeremi Penja, čija karijera je počela pre samo tri godine do sada 103 puta udarao u plejofu.

 

 

Tajgersi će pobediti jer:

Detroit je dobio toliko pohvala za svoj preporod u drugom delu sezone, sa svojih 48-30 poseduju najbolji skor od 1. jula. Tajgersi igraju odličan bejzbol mesecima i nema razloga da se to promeni sada. Tokom sezone ih je sreća više puta pogledala, ali mogu pobediti u ovoj seriji ako bacači nastave da igraju odlično.

ERA od 2.81 od 1. avgusta je najbolji u ligi, tako da serija na 2 pobede može da bude baš ono što im je trebalo. Skubal će početi na ostrvu (za bacače) u prvom meču, a Tajgersi su 21-10 kada on kreće u meču. Ukoliko udarač Astrosa Jordan Alvarez, koji vuče povredu kolena, ne bude na 100%, Tajgersi će imati luksuz da lakše rotiraju bacače u odnosu na redosled udarača Hjustona, što može doneti finalnu prevagu.

Raspored utakmica

Prvi meč -  01.10. početak 20:32h
Drugi meč – 02.10. početak u 20:32h
Treći meč (po potrebi) – 03.10. početak u 20:32h

Baltimor Oriols (4) – Kanzas Siti Rojals (5)

Kada se Baltimor i Kanzas Siti sretnu u plefoju biće to meč dve ekipe sa preslikanom pričom. Oriolsi, koji su osvojili istočnu konferenciju Američke Lige 2023, se vraćaju u plejof samo dve godine nakon što su izgubili 110 utakmica u sezoni (eto nade za Čikago Vajt Sokse, koji su ove godine oborili negativni MLB rekord sa 121 porazom u sezoni). Sada su Rojalsi, koji su prošle sezone izgubili 106 utakmica, uspeli da se nađu u plejofu prvi put nakon osvojene titule 2015. Zvuči poznato, zar ne?

Poređenje bacača

Kako god gledali, rotacija Kanzas Sitija je tokom godine bila u top 3 u bejzbolu. Sa druge strane rotacija Oriolsa je bila hendikepirana gubitkom Grejsona Rodrigeza, dok među rezervnim bacačima nijedna ekipa ne spada u krem timova koji su se plasirali u plejof. Rojalsi su doveli Lukasa Ercega, što je bilo važno, ali on je samo jedan. Neko poput Karlosa Hernandeza ili Daniela Linča će morati da se nametne kako bi Kanzas otišao daleko u plejofu. Ipak, logično je dati prednost Rojalsima ovde, iako ne toliku, koliko se u prvi mah čini.

Oriolsi će pobediti jer

Posle lošeg starta meseca, Oriolsi su završili septembar igrajući odličan bejzbol. Pobedili su 2 od 3  meča protiv Jenkiza i počistili su Minesotu. U ovim serijama na dve pobede najvažnije je u kakvoj je formi ekipa u tom trenutku, Baltimor igra kod kuće, a vikend su proveli igrajući uglavnom beznačajne utakmice, dok su Rojalsi još morali da obezbede plejof mesto.

Logično je pitati se da li Baltimor ima dovoljno dobro bacanje za ozbiljnije plejof učešće, ali u kratkoj seriji treba da ima svoje šanse. Korbin Burns je dozvolio samo jedan poen protivniku u poslednja 3 starta, a upravo on će početi prvi utakmicu.

Oriosli su prošle godine razočarali u plejofu, počistili su ih budući šampioni Teksas Rendžersi u drugom kolu. Ove godine su očekivanja daleko manja, ali je u pitanju poprilično isto jezgro mladih igrača, koji sada imaju više iskustva, a to je baš ono što fali Kanzas Sitiju. Rojalsi su izgubili 9 od poslednjih 13 mečeva sezone. Da li su dovoljno dobri da pobede Baltimor? Prednost definitivno nije na njihovoj strani.

Rojalsi će pobeditii jer:

Kanzas Siti je morao da se bori do 160. utakmice da obezbedi mesto u plejofu. Početna rotacija bacača čije su vedete Rejgans i Lugo stoji na vrhu među plejof timovima po ERA, a baš njih dvojica će početi prvi i drugi meč. Grupa rezervnih bacača je nekada bila slabost, ali je sada dolaskom Ercega i Krisa Bubića dodatno pojačana.

Napad se mučio u septembru, ali je tu i dalje Bobi Vit Junior, jedan od najboljih bejzbol igrača na svetu, kao i Salvador Perez, koji se vraća u plejof prvi put nakon 2015. i osvajanja MVP nagrade u Svetskoj Seriji (finale MLB). Takođe je moguće da se igrač prve baze Vini Paskvatino vrati za prvi meč, čak dve nedelje ranije nego što se očekivalo nakon loma palca.

Ako Rojalsi mogu da nađu neke pravovremene udarce, za šta ipak nema garancija, mogu da pobede bilo koga.

Raspored utakmica

Prvi meč – 01.10. početak u 22:08h
Drugi meč – 02.10.početak u 22.38h
Treći meč (po potrebi) – 03.10. u 22:08h