Vesti iz ostalih sportova

Da li je Šohei Ohtani odigrao najbolji meč u istoriji bejzbola?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.09.2024 14:40
Šohei Ohtani bejzbol igrač LA Dodžersa AP Photo/Ashley Landis
Šohei Ohtani bejzbol igrač LA Dodžersa

Zvezda Los Anđeles Dodžersa (koja je pred početak sezone u Dodžerse prešla iz susednih LA Ejndželsa) Šohei Ohtani odigrao je po svim merilima najbolju utakmicu u istoriji ovog sporta. 

Fantastičan i posve jedinstven meč ga je ujedno postavio kao jedinog 50-50 igrača u istoriji MLB-a. Ohtani je prvi igrač koji je u sezoni ostvario 50 houm ranova i 50 ukradenih baza, u sportu u kom niko nikada nije otišao preko 42 houm rana i 42 ukradene baze u istoriji dugoj preko jednog veka. Za neke igrače ovo bi bio definišući momenat u karijeri, ali za Ohtanija je to bio samo jedan korak u njegovom mitskom bejzbol rezimeu, jer je ubrzo kreirao i 51-51 klub u kom je jedini član, a sve to na istoj utakmici. 

Šta se tačno desilo na tom meču između Dodžersa i Majami Marlinsa? Ohtani je postigao svoj 49. 50. i 51. houm ran i ukrao je svoju 50. i 51. bazu u sezoni, ulazeći u istoriju sa udaračkim učinkom 6-6 (svaki put kada je izašao da udara, imao je neki učinak), 3 houm ran udarca, još 2 udarca sa kojima je osvojio dve baze, 2 ukradene baze, 4 postignuta poena i 10 RBI (poena postignutih od strane ekipe nakon njegovih udaraca), u pobedi Dodžersa nad Majamijem od 20-4. Ovom pobedom je ekipa iz Los Anđelesa osigurala učešće u plejofu, verovali ili ne, Ohtanijevo prvo u karijeri. 
 

„Jednako samo uzbuđen za oba iskustva“, rekao je Ohtani. „Najveća stvar za mene je bila do konačno ostvarim san igranja u plejofu“. 

Istorijski učinak ove sezone ga čini favoritom za svoju treću MVP nagradu u karijeri, čime bi postao jedini igrač uz Frenka Robinsona koji je postao MVP obe lige (MLB se sastoji od dve lige, Američke i Nacionalne). Ohtani je prve dve MVP nagrade osvojio igrajući za Ejndželse u Američkoj Ligi 2021. i 2023. i jedini je igrač u istoriji MLB-a koji je osvojio više od 1 MVP nagrade jednoglasno. 

Od kad su RBI (runs batted in, odnosno poeni ekipe postignuti nakon udarca) počeli da se vode kao zvanična statistička kategorija 1920. samo je jedan igrač u svojoj celoj karijeri (na jednoj utakmici ili više) uspeo da ostvari učinak od: 

10 RBI  

6 ili više udaraca (pritom je to bilo 6 od 6 izlazaka na udaranje) 

5 ili više udaraca za osvojenih više od 1 baze 

3 ili više houm ran udarca 

2 ili više ukradenih baza 

Taj igrač je Šohei Ohtani i to je sve uradio na JEDNOJ utakmici! 

„Oh Bože“, uskliknuo je komentator LA Dodžersa Džo Davis. „Šohei Ohtani! Najveći dan u istorji bejzbola!“ 

Verovatno je bio u pravu.  

Nemojte zaboraviti da je Ohtani ujedno i bacač (što je jedinstveno u modernom bejzbolu), ali je usled operacije lakta nakon prošle sezone odlučio da u ovoj ne baca. 

Dokle će Ohtani i Dodžersi dogurati u plejofu i da li će najbolji igrač današnjice osvojiti svoju prvu titulu pratite na kanalima Arena Sport od 1.10.