Vesti iz ostalih sportova

Spektakl u Kragujevcu: Radnički kreće u pohod na Ligu šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.09.2024 14:30
VK Radnički Kragujevac VK Radnički Kragujevac
VK Radnički Kragujevac

Već na startu sezone, od petka do nedelje, u Kragujevcu, vaterpolisti Radničkog imaće težak zadatak da se na kvalifikacionom turniru za Ligu šampiona izbore za jedno mesto koje vodi u grupnu fazu najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja, u konkurenciji izuzetno jakih rivala, mađarskog BVSC-a (petak, 20 časova), grčkog Vuljagmenija (subota, 20) i zagrebačke Mladosti (nedelja, 20). Biće to spektakularno otvaranje sezone u kojoj Šumadinci gaje izuzetno visoke ambicije na sva četiri fronta, a ulaz je besplatan za svih šest mečeva. Treba napomenuti da ćete sve utakmice moći da pratite na kanalima TV Arena sport.

Radnički je u utorak, na svečanoj promociji u Knjaževsko-srpskom teatru, predstavio ekipu za novu sezonu. Pored starosedelaca, najviše pažnje privukle su novajlije: trostruki osvajač zlata na Olimpijskim igrama i kapiten Srbije, Nikola Jakšić, zatim jedan od najboljih centara svih vremena i čovek koji je, uz dva olimpijska zlata, takođe osvojio sve što se može osvojiti, Duško Pijetlović, te povratnik u klub Strahinja Rašović, koji takođe u svojoj vitrini ima dva olimpijska zlata. Tu su i momci koji su prvi put postali olimpijski šampioni pre mesec dana u Parizu, Radomir Drašović, Radoslav Filipović i Petar Jakšić, te crnogorski centar Nikola Murišić i bivši srpski, a sada gruzijski reprezentativac, Dušan Vasić. Kragujevčani tako u novu sezonu ulaze sa jačim, ali novim sastavom i upravo je to na ovom turniru mač sa dve oštrice, zbog kratkog vremena za uigravanje.

"Nažalost, imali smo kraći period priprema pred ove kvalifikacije i Jadransku ligu koja počinje sedam dana kasnije. Sigurno da nećemo biti na nekom našem približnom maksimumu na početku, ali se nadam da ćemo biti dovoljno dobri da na ovom turniru izborimo Ligu šampiona", istakao je Uroš Stevanović, trener Radničkog i još jedan olimpijski šampion iz Pariza.

Neće to biti nimalo lak zadatak za Kragujevčane, jer je ovo možda i najteža od sve četiri kvalifikacione grupe. Mađarski BVSC je skup mladih reprezentativaca Mađarske od kojih su mnogi već debitovali za seniorski sastav, uz nekolicinu iskusnih igrača sa velikim brojem utakmica u Ligi šampiona. Grčki Vuljagmeni, na čelu sa Vladimirom Vujasinovićem, je podmladio sastav, ali se radi o izuzetno talentovanoj ekipi sa velikim brojem mladih reprezentativaca, prevođenih našim olimpijskim šampionom Nemanjom Ubovićem, te grčkim reprezentativcem Kalogeropulosom i Amerikancem Vudhedom. Svakako da je najteži rival zagrebačka Mladost. Popularni "žapci" su ove sezone privoleli u svoje redove veliki broj sadašnjih i bivših reprezentativaca hrvatske, kao što su: Josip Vrlić, Luka Bukić, Ivan Marcelić, Matias Biljaka, Konstantin Harkov, Franko Lazić, Ante Vukičević, Ivan Buljubašić, Andrija Bašić…

"BVSC je doveo petoricu mladih reprezentativaca i ima u sastavu veliki deo ekipe koja je igrala na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, u onom podmlađenom sastavu. Mladost je angažovala 10 novih igrača, od kojih su većina reprezentativci Hrvatske. Ne treba zaboraviti ni Vuljagmeni na čelu sa našim Vujasinovićem, tim koji je pre samo dve sezone napravio iznenađenje i plasirao se u polufinale Lige šampiona. Sve četiri ekipe imaju ambicije da uđu u Ligu šampiona i sigurno će se boriti za trofeje u domaćim šampionatima. Igramo tri utakmice u tri dana, niko nije fizički spreman niti je neka timska igra na zavidnom nivou, ali ulog je veliki i ko uđe u Ligu šampiona mnogo će dobiti za dalji tok sezone", smatra Stevanović.

Jedan od najvećih aduta Šumadinaca, Duško Pijetlović, u svojoj karijeri četiri puta je osvajao Ligu šampiona sa tri različita tima, a posle samo dve nedelje prekinuo je "penziju" i došao u Kragujevac po peti trofej.

"Neće biti lako, s obzirom na to da smo nova ekipa. Gro vaterpolista koji će ove godine biti lideri su novi igrači i to će biti veoma teško odmah uklopiti. Ne očekujem da će na startu sve biti sjajno, ali kroz vreme, sa Urošem na čelu, ne sumnjam da ćemo vrlo brzo doći do neke idealne postavke i igre. Ovaj turnir će biti jako težak za nas, ali i za druge koji su takođe dosta promenili timove i biće zanimljivo videti ko će se pre uklopiti kao ekipa", rekao je Pijetlović.

Strahinja Rašović je bio najbolji strelac Radničkog u sezoni u kojoj je tim osvojio Regionalnu ligu i šampionsku titulu, a posle dva olimpijska zlata, vratio se po još trofeja.

"Što je najbitnije, očekivanja su najviša i to sa velikim razlogom. Ne krijemo da želimo da osvojimo trofej u svakom takmičenju u kom igramo. Momenat jeste malo teži, ne bih da kukam, jer mi vaterpolisti se nikada i ne žalimo, ali zaista je težak trenutak. Odmah posle Olimpijskih igara očekuje nas jako bitan turnir, na kom igramo protiv najboljih timova. Sve te ekipe u svojim redovima imaju reprezentativce svojih zemalja i očekuje nas velika borba. Mnogo toga zavisi od nas i ako budemo pravi, uspeh neće izostati" zaključio je Rašović.

RASPORED TURNIRA:

Petak, 13. septembar

18.00 Vuljagmeni – Mladost
20.00 Radnički – BVSC Zuglo

Subota, 14. septembar

18.00 Mladost – BVSC Zuglo
20.00 Radnički – Vuljagmeni

Nedelja, 15. septembar

18.00 BVSC Zuglo – Vuljagmeni
20.00 Radnički – Mladost