Vesti iz ostalih sportova

Kineski paraolimpijci izdominirali u Parizu: Britanci "tanji" za skoro 100 medalja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.09.2024 16:27
Kineske paraolimpijske košarkašice, bronzane na POI u Parizu Tanjug/France. (AP Photo/Christophe Ena
Kineske paraolimpijske košarkašice, bronzane na POI u Parizu

Paraolimpijske igre u Parizu, ovog leta, prošle su definitivno u znaku Kine, jer su njeni sportisti ovojili ubedljivo najviše medalja na najvećem sportskom takmičenju.

Čak neverovatnih 100 više od drugoplasirane Velike Britanije, odnosno više od mnogih reprezentacija zbirno, još jednom pokazavši da je Kina jednako posvećena sportistima s invaliditetom. 

 

 

Sportisti iz jedne od najmnogoljudnijih zemalja vraćaju se iz prestonice Francuske s 220 odličja, od čega je skoro polovina najsjajnijih (94). Samo u paraatletici 59 puta su završili među tri prva mesta, a u paraplivanju u 54 navrata.

Iza njih sledi paraolimpijski tim Velike Britanije, a maltenje duplo slabijim učinkom (124), dok su predstavncii Sjedinjenih Američkih Država imali još skromniji učinak (105). 

Srbija je bila sjajna, pošto je imala ekipu od 23 članova, a Dragan Ristić je upucao zlato u parastreljaštvu, Borislava Perić Ranković odnela je pojedinačno i dubl srebro (sa Nadom Matić) u parastonotensu, Mitar Palikuća bio je bronzani u istom sportu, dok je Nebojša Đurić odneo srebro u paraatletici.