Vesti iz ostalih sportova

Draizajtl potpisao novi osmogodišnji ugovor: Zaradiće 112 miliona dolara

komentari (0)

Izvor: Dejan Bradić

04.09.2024 11:10
Leon Draizajtl u dresu Edmontona Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee, File
Leon Draizajtl u dresu Edmontona

Leon Draizajtl je potpisao novi osmogodišnji ugovor na 112 miliona dolara sa svojom dosadašnjom ekipom Edmonton Oilersa. Prosečna vrednost ugovora je 14 miliona dolara i on stupa na snagu od sledeće sezone. Ovaj ugovor stavlja Draizajtla na prvo mesto najplaćenijih igrača hokeja na ledu  po ukupnoj vrednosti ispred Šea Vebera iz Jute (110 miliona) i na prvo mesto najplaćenijih igrača po prosečnoj godišnjoj vrednosti ugovora ispred Ostona Metjuza (13.25 miliona).

Dvadesetosmogodišnji napadač ulazio je u poslednju godinu prethodnog, takođe osmogodišnjeg ugovora koji je potpisao sa Edmontonom 2017. za 68 miliona dolara i mogao je postati neograničeno slobodni agent narednog leta (samim tim i potpuno slobodan u izboru nove sredine).

Njegovih 106 poena (41 gol i 65 asistencija) u 81 utakmici regularnog dela ga je stavilo na 7. mestu u NHL-u prethodne sezone, a ujedno je bio treći u plej-ofu sa 31 poenom (10 golova i 21 asistencija) u 25 utakmica, čime je pomogao Edmontonu da se plasira u veliko finale, gde su poraženi od Floride nakon odlučujuće sedme utakmice.

"Izuzetno se ponosim što sam Oiler i ništa mi nije draže nego da nosim taj dres i da predstavljam naš grad i naše sjajne navijače. Mnogo, mnogo sam uzbuđen i srećan što ću, nadam se do kraja života biti Oiler. Ne znam ni za šta drugo sem za Edmonton i osećam se super ponosnim i uzbuđenim da nosim taj dres svaki dan. Mislim da gradimo nešto zaista posebno i to je nešto čega želim da nastavim da budem deo i nadam se doprinesem da odemo korak dalje", rekao je Draizajtl.

 

 

Draizajtl je bio 3. pik na NHL draftu 2014. Postigao je 850 poena (347 golova, 503 asistencije) na 719 utakmica regularne sezone i 108 poena (41 gol i 67 asistencija) u 74 plej-of utakmice. Njegovih 110 poena u sezoni 2019-20. donelo mu je Art Ros trofej (najbolji poenter), Hart trofej (MVP) i Ted Lindzi nagradu (najistaknutiji igrač izglasan od strane asocijacije igrača).

"Ovo mi je bio najveći prioritet od kad sam preuzeo vođstvo nad franšizom pre više od mesec dana i u sjajnom smo periodu za sve u Edmontonu i sve navijače Oilersa u celom svetu", rekao je Sten Bauman, koji je postavljen za generalnog menadžera krajem jula, i dodao:

"On je takmičar, voli da se nadmeće i želi da pobedi. Želi da pobedi za Edmonton Oilerse."

Od sezone 2018-19. Draizajtl je drugi u NHL-u po broju poena (643) iza samo svog saigrača i verovatno najveće zvezde lige trenutno, Konora Mekdejvida (726), a ujedno i drugi po broju postignutih golova (272) iza Ostona Metjuza iz Toronto Mejpl Lifsa (294).

"Igrači poput Leona su posebni, nema ih mnogo na svetu koji mogu da igraju hokej kao on, Isto tako ne postoji način na koji bismo ikada mogli da nadoknadimo to što Leon pruža. Bio je ogroman deo našeg tima. Bio je i nastaviće da bude. Za mene, to nikad nije bilo pitanje. Sigurno će biti izazova u budućnosti, ali na nama je da ih prevaziđemo", rekao je Bauman.

Draizajtl je pomogao Oilersima da se kvalifikuju za plej-of u pet uzastopnih sezona i u šest od 10 koje je proveo u ekipi. Pre njegove prve sezone u Edmontonu 2014-15. ekipa nije došla do plej-ofa osam godina. Treći je u poenima iza Mekdejvida (982) i Nikite Kučerova iz Tampa Bej Lajtninga (855) otkad je ušao u NHL, a drugi je u golovima sa igračem više (146) iza legendarnog Aleksa Ovečkina iz Vašington Kepitalsa.

Poređenja radi, najplaćeniji NFL igrači (Trevor Lorens, Džordan Lav i Džo Buro) zarađuju 55 miliona dolara godišnje, dok najplaćeniji NBA igrač (Stef Kari) prima nešto više od 55.5 miliona dolara, a najplaćeniji MLB igrač (Šohei Ohtani) prima 70 miliona za 2024.

Nova prosečna godišnja plata Leona Draizajtla od 14 miliona dolara bi ga svrstala na 160. mesto u NFL-u, 117. mesto u NBA (iza igrača poput Danije Avdije, Bogdana Bogdanovića ili Jusufa Nurkića) i 111. mesto u MLB.