Vesti iz ostalih sportova

Jugoslav Vasović, direktor KVK Radnički, za Arenu: Tiha voda breg roni, radimo za dobro srpskog vaterpola

komentari (0)

Autor: Olgica Nikolić

03.09.2024 19:14
Jugoslav Vasović, direktor KVK Radnički, o prelaznom roku i planovima kluba MN Press
Jugoslav Vasović, direktor KVK Radnički, o prelaznom roku i planovima kluba

Godinama, pa možda i decenijama, kao mantru, vaterpolo ljudi u Srbiji ponavljaju koliko bi bilo korisno i lepo držati reprezentativce u zemlji, u jednom ili više klubova, svejedno, jer ih je tako daleko lakše uigravati za Evropska prvenstva, šampionate sveta, Olimpijske igre, Svetske lige... a od njihovih rezultata "živi" ceo ovaj naš dika i ponos od sporta. Novi Beograd je to uspevao poslednjih nekoliko godina, a sada je "kormilo" preuzeo KVK Radnički.

Kao bombe su odjeknule vesti da je kapiten nacionalnog tima Nikola Jakšić iz pomenutog prestoničkog kluba prešao u Kragujevac, te da je njegovim stopama stigao bivši i budući klupski saigrač Duško Pijetlović. I to, da senzacija bude još jača, samo par nedelja pošto je objavio kraj blistave karijere. 

Prvi i mlađi osvojio je tri olimpijska zlata, drugi jedno manje, a kako kapicu Radničkog odskoro nose čak još četvorica heroja OI 2024 - Strahinja Rašović, Radomir Drašović, Radoslav Filipović i Petar Jakšić - uz starog trenera (i) selektora Uroša Stevanovića, malo je reći da su Šumadinci skrojili tim za velika dela.

"Tiha voda breg roni. S početka leta smo krenuli u tu agresivniju priču na tržištu, da bismo na kraju, u velikom finalu, doveli dva vanserijska igrača, s 250 "tona" medalja na sebi. Njih dvojica su nam "iskrsli", posle odlaska iz njihovog prethodnog kluba, pogotovo Duško. Na jednom druženjem s Urošem došlo se do nečega, a posle mi kao klub, preko sponzora, "verglali" stvar. I uspeli smo u onome što odavno želimo, a to je da sa što više sadašnjih, bivših i budućih reprezentativaca u ekipi još više privučemo decu vaterpolu. U gradu i okolini, jer rezultati seniorskog tima nisu jedina svrha našeg postojanja. Tako radimo i za dobrobit celog srpskog vaterpola", kaže direktor KVK Radnički, Jugoslav Vasović, na početku kraćeg razgovora za sajt TV Arena sport. 

 

MN Press

Nikola Jakšić i Jugoslav Vasović

Odvajkada je važilo pravilo da gde su vrhunski sportski rezultati tu su i zainteresovani za ulaganje u šampione, svih profila, mada je vaterpolo u tom smislu specifična igra. Često bez adekvatnog valorizovanja uspeha te vrste.

"Iznavredan uspeh na Olimpijskim igrama u Parizu ponovo je masovnije zaintrigirao sponzore, ne bih o novcu, mada je naše poslovanje uvek bilo lako proverljivo u poslovnim knjigama, ali opet smo postali bitni i vidljivi. Uspeli smo da iskoristimo taj trenutak i, ponavljam, uradimo veliku stvar za srpski vaterpolo". 

Naivni bi mogli da pomisle kako će u sudaru s takvim igračima rivali sami od sebe da se "dave", međutim u sportu se stvari ne podrazumevaju. Pogotovo ne stalno pobeđivanje, jer velika koncentracija kvaliteta ne znači neminovno trofeje. 

"Svi ti igrači, Uroš i mi ostali iz kluba smo dovoljno dugo u sportu da bismo išta olako shvatali, još manje podrazumevali ili se zaletali s bombastinim obećanjima. Jedina sigurna stvar je da moramo dobro i ozbiljno da treniramo i igramo, jer samo tako možemo da se nadamo trofejima u domaćim takmičenjima i Jadranskoj ligi, odnosno uspehu u Evropi. Takođe, logično, sportski i ljudski je da su drugi, našim potezima, zbacili breme favorita sa svojih leđa. Sve to ide u rok službe".

 

MN Press

osvajači olimpijskog zlata u Parizu

Daleki dometi u Ligi šampiona nameću se kao neizrečeni rezultatski cilj, naravno pod uslovom da u međuvremenu bude "potopljena" konkurencija na predstojećem kvalifikaconom turniru u Kragujevcu (13 - 15. septembar), pred kamerama TV Arena sport. U konkurenciji hrvatske Mladosti, Vuljagmenija iz Grčke i mađarskog BVSC-a. Što bi se reklo, prvo skoči pa reci hop. 

"Jeste da igramo kod kuće, ali turnir je izuzetno težak. Upali smo u najžešću grupu, ali ako mislimo da igramo Ligu šampiona i nadamo se nečemu u njoj onda moramo da se nosimo i sa takvim protivnicima. Ukoliko ne uspemo, ništa, idemo dalje. Tu su Evrokup i ostala takmičenja. U svakom slučaju, očekuje nas jaka borba za sve. Nadamo se da će već ova sezona pokazati da idemo u pravom smeru", jasan je Vasović.