Vesti iz ostalih sportova

Valentina Petriljo, nekada muškarac a sada žena, ulazi u istoriju Paraolimpijskih igara

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.08.2024 10:55
Valentina Petriljo, italijanska atletičarka, prva transrodna takmičarka na Paraolimpijskim igrama Guliver
Valentina Petriljo, italijanska atletičarka, prva transrodna takmičarka na Paraolimpijskim igrama

Čak i da ništa ne napravi na Letnjim Paraolimpijskim igrama u Parizu (28. avgust - 8. septembar), Valentina Pretiljo je već ušla u istoriju najvećeg sportskog takmičenja za osobe s invaliditetom, jer je prva transrodna učesnica istog.

Atletičarka iz Italije rođena je kao muškarac, da bi posle promene pola, pre tačno pet godina, nastavila da se bavi trčanjem u ženskoj konkurenciji. I to na trkama dužine 200 i 400 metara, protiv konkurentkinja oštećenog vida kao i ona.

Više od 30 atletičarki je 2021. potpisalo peticiju koja je poslata predsedniku Italijanske atletske federacije i nadležnim ministarstvima, s ciljem njenog izuzimanja iz daljih nadmetanja, uvereno da i dalje ima višak muških hormona, ali taj apel nije naišao na razumevanje nadležnih.

Petriljo je ostala privržena "kraljici sportova" i osvojila dve bronzane medalje na Svetskim prvenstvima, kao dama, dok je u koži muškarca skupila čak 11 nacionalnih titula od 2025. do 2018. godine. Posle toga je uz podršku supruge ušla u zahtevan i bolan proces polne transformacije, pa na LOI u Francuskoj stiže kao ambiciozna žena. 

Samo nekoliko nedelja pošto je alžirska bokserka Iman Kalif uzela zlato, uprkos brojnim sumnjičenjima da je zapravo muškarac i tvrdnjama da joj nije mesto među pripadnicama lepšeg pola na OI.