Vesti iz ostalih sportova

Viktor Jelenić: Vaterpolo je naš nacionalni sport

komentari (0)

Izvor: Tanjug

19.08.2024 14:30
Viktor Jelenić MN Press
Viktor Jelenić

Vaterpolisti Srbije su 11. avgusta osvojili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto su u finalu pobedili Hrvatsku rezultatom 13:11.

Ovo je bila treća uzastopna zlatna medalja za Srbiju na OI, nakon Rio de Žaneira 2016. i Tokija 2021. godine.

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić je naveo da je verovao da su vaterpolisti Srbije spremni za zlato na OI.

"Ipak, sport je sport. Pred poslednji trening sam rekao selektoru Urošu Stevanoviću, on može da potvrdi, da ću da podnesem ostavku ako ne osvojimo medalju. To je moja moralna obaveza. Kada sam ih ispraćao, na aerodromu, samo sam mu kazao: 'Borite se, bićemo ili pukovnici ili pokojnici'. Uroš mi je odgovorio: 'Bićemo pukovnici'. Verovao je, bio je optimista", rekao je Jelenić za zvanični sajt VSS.

Predsednik VSS je podsetio na period posle OI u Tokiju.

"Znamo šta se događalo, promenili smo selektora. Rekao sam tada Stevanoviću da će biti teško, jako teško. Evo, sada na kraju, kako sve izgleda, treće uzastopno olimpijsko zlato za Srbiju. Kontinuitet postoji, to je najvažnije. Tri uzastopna zlata ima u vaterpolu Mađarska, mi smo kao Amerikanci u košarci. Imamo sedam u nizu", naveo je Jelenić.

Predsednik VSS je najavio da će razgovarati sa selektorom Stevanovićem kome je istekao ugovor.

"Imaćemo sastanak, rekao bih pro forme. Pokazao je da zna kako se vodi ekipa, pravi rezultat i pored brojnih problema na koje je naišao. U poslednjih 40 godina samo petorica trenera su osvajala Igre, Uroš je jedan od njih i to je za maksimalno poštovanje", istakao je Jelenić.

On je podsetio da je Stevanović vratio Nikolu Dedovića i Miloša Ćuka u reprezentaciju.

"Dedović i Ćuk su dali ono što je trebalo. Bio sam i za to da se vrati Andrija Prlainović, predomislio se. Niko ne može da kaže da nismo uradili veliku stvar za srpski vaterpolo i srpski sport u celini. Mislim da je vaterpolo, zaista, naš nacionalni sport", rekao je, između ostalog, Jelenić.

Vaterpoliste Srbije naredne godine očekuje Svetsko prvenstvo u Singapuru.

"Nastavljamo da radimo, imamo odličnu saradnju sa našim ljudima u evropskoj i svetskoj federaciji. Hoću još jednom da se zahvalim igračima, lavovski su se borili, Urošu i stručnom štabu na sjajno urađenom poslu, ljudima koji su bili sa nama, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na stalnoj podršci sve vreme. Svaki plafon je novi pod. Nije lako ali, eto, borimo se", zaključio je Jelenić.