Vesti iz ostalih sportova

Letsile Tebogo "zaradio" pola slobodnog radnog dana za zemljake: Bocvana slavi olimpijskog šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.08.2024 14:24
Letsile Tebogo, atletičar iz Bocvane, zadivio predsednika te države Guliver
Letsile Tebogo, atletičar iz Bocvane, zadivio predsednika te države

Letsile Tebogo uradio je najveću stvar u svojoj karijeri, kada je prvi prošao kroz cilj trke na 200 metara na Olimpijskim igrama u Parizu, ali je tim podvigom i podigao na noge svoje zemljake. Oduševio i dobio naklon države.

Toliku da je predsednik ove afričke zemlje, Mokgvitsi Masisi, proglasio napola neradan dan kada će pomenuti srpinter sa ostatkom olimpijskog tima doći iz Francuske u domovinu. 

Najviši državnik će ekipu lično dočekati na aerodromu, u znak zahvalnosti za osvajanje četiri odličja u "gradu svetlosti". Pre svega Tebogu, jer je on prvi sposrtista iz tog dela Afrike koji je prvak u nekom olimpijskom sportu. 

 

 

Bocvana je svoju prvu olimpijsku medalju osvojila 2012. godine u Londonu, kada je Nijel Amoso bio srebrni na 800 metara. Da bi muška štafeta 4×400 metara istrčala bronzu na Igrama u Tokiju 2020.

Dvadesetjednogodišnji Tebogo otišao je korak dalje, a u čast negovih 19,46 sekundi u Parizu stanovnici Bocvane neće morati da rade puno radno vreme. Predsednik i tamošnja Vlada dali su im voljno u slavu „senzacije iz Bocvane“.

Kao još jedan dokaz moći sporta i važnosti sportskog takmičenja, koje se održava na svake četiri godine.