Vesti iz ostalih sportova

NHL u julu: Prelazni rok, raspored za novu sezonu i postavljenje prvog ženskog trenera u istoriji lige

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.07.2024 14:50
Stiven Stamkos dok je nosio dres Tampa Beja AP Photo/Phelan Ebenhack, File
Stiven Stamkos dok je nosio dres Tampa Beja

NHL u julu obeležili su prelazni rok (potpisivanje ugovora sa slobodnim agentima), objavljivanje rasporeda utakmica za sledeću sezonu, planovi za novu halu u Kalgariju i postavljanje prvog ženskog trenera u istoriji lige.

Najzvučniji potpisi igrača

Nešvil Predatorsi nisu štedeli novac ovog leta, pa su tako doveli jednu od najvećih legendi NHL-a, dugogodišnjeg kapitena i dvostrukog osvajača Stenli Kupa sa Tampa Bej Lajtningom, napadača Stivena Stamkosa, potpisavši sa njim četvorogodišnji ugovor vredan 32 miliona dolara. Osim Stamkosa, Nešvil je uspeo da dovede i jednog od najboljih slobodnih agenata na tržištu ovog leta, dosadašenje krilo Las Vegas Golden Najtsa i Stenli Kup šampiona, Džonatana Maršesoa, koji je potpisao petogodišnji ugovor na 27.5 miliona dolara. Predatorsima su bila potrebna pojačanja, tako da su dali veliki novac i za dovođenje bivšeg odbrambenog igrača Karolina Hurikejnsa, Brejdija Skjaja koji je dobio 49 miliona dolara za narednih 7 godina.

Tampa je ostala bez svog dugogodišnjeg kapitena, ali su to pokušali da nadoknade dovođenjem najtraženijeg slobodnog agenta ovog leta, bivše levo krilo Pitsburga i Karoline Džejka Gencela za 63 miliona dolara na 7 godina. Gencel je u Tampu došao putem trejda, u kom je Karolina za uzvrat dobila pika treće runde drafta 2025.

Sijetl Krakeni su takođe bili vrlo aktivni i uspešni u dovođenju zvučnih imena ovog leta. Aktuelni Stenli Kup osvajač, bivši odbrambeni igrač Floride, Brendon Montur postao je žrtva manjka prostora u seleri kepu novih šampiona, pa je tako svoj novi dom našao u Sijetlu za 50 miliona dolara na 7 godina. Osim njega, još jedno traženo ime stiglo je među Krakene. U pitanju je dvostruki Stenli Kup šampion, bivši centar Las Vegas Golden Najtsa, Čendler Stivenson, koji je potpisao ugovor na takođe 7 godina, ali za 43.5 miliona dolara.

Nema puno startnih centara koji postanu slobodni agenti, takav tip kvaliteta obično dobije višegodišnja produženja za veliki novac daleko pre nego što im istekne ugovor. Takav slučaj nije bio sa bivšim centrom Kalgarija i Vankuvera Eliasom Lindholmom i on je svoj novi dom pronašao među Boston Bruinsima uz ugovor od 54.25 miliona dolara na 7 godina.

Aktuelni šampioni Florida Pantersi su, iako u seleri kep problemima uspeli da produže ugovor sa apsolutno najtraženijim igračem koji je mogao da se nađe na tržištu ovog leta, Semom Rajnhartom. Desno krilo koje je u godini isticanja ugovora postiglo čak 94 poena potpisalo je novi osmogodišnji ugovor na 69 miliona dolara. Osim njega, još je par poznatih igrača koji neće promeniti sredinu poput Meta Dušejna, koji ostaje u Dalas Starsima još godinu dana za 3 miliona dolara i Patrika Kejna, koji ostaje u Detroitu takođe još 1 godinu za 4 miliona dolara.
 

 

 

Izašao je raspored za sledeću sezonu

Nova NHL sezona počinje u Evropi gde će se u okviru Global Games-a u Pragu u O2 Areni 4. i 5. oktobra sastati Bafalo Sejbersi i Nju Džersi Devilsi. Sezona u Severnoj Americi počinje 8. oktobra kada će Florida Pantersi svoj šampionski baner podići pod svodove dvorane pred meč sa Boston Bruinsima. Na otvaranju 

šampionata istog dana igraće još Sijetl Krakeni protiv Sent Luis Bluza i Jutah Hokejaški Klub, koji će svoju prvu utakmicu u istoriji odigrati protiv Blekhoksa iz Čikaga.

Osim Praga, još jedan grad u Evropi će u okviru NHL Global Games-a biti domaćin utakmica regularnog dela sezone. U pitanju je Tampere u Finskoj, gde će 1. i 2. Novembra dve utakmice odigrati šampioni Florida Pantersi i Dalas Starsi. Vinter Klasik će se odigrati 31. Decembra na otvorenom na čuvenom Vrigli Fildu u Čikagu, gde će domaći Blekhoksi ugostiti Sent Luis Bluz.

Od 10. Do 21. Februara nastupiće pauza u NHL šampionatu, kada će se najbolji igrači Kanade, Sjedinjenih Država, Švedske i Finske naći u Montrealu i Bostonu na turniru 4 nacije. U subotu 1. Marta biće odigrana utakmica na otvorenom u okviru Stadium serije, gde će na stadionu Ohajo Stejt univerziteta snage odmeriti Kolumbus Blu Džeketsi i Detroit Red Vingsi.

Ceo raspored možete videti na OVOM LINKU.

Prvi ženski trener u NHL-u

Sijetl Krakeni su ušli u istoriju postavivši Džesiku Kempbel za pomoćnog trenera, čime je ona postala prva žena trajno na klupi nekog NHL tima. Po rečima novog glavnog trenera Krakena Dena Bilsme, Džesika će biti zadužena za rad 1 na 1 sa mladim igračima i njihov individualni razvoj. Takođe će asistirati i u igri u situacijama sa igračem više. U NHL dolazi iz AHL-a gde je takođe uz Bilsmu učestvovala u dva plasmana u finale ekipe Koačela Veli Fajerbirdsa (oba izgubili od Herši Bersa).

U julu smo dobili još nekoliko novih što GM-ova što glavnih trenera. Poraženi finalisti Stenli Kupa Edmonton Oilersi postavili su Stena Baumana za novog generalnog menadžera. Bauman je bivši GM Čikago Blekhoksa od 2009. do 2021. kada je suspendovan od strane lige zbog neadekvatne reakcije na napad na igrača Kajla Biča od strane video trenera. Suspenzija mu je prekinuta 1. Jula, a sa ekipom Čikaga ima 3 osvojena Stenli Kupa 2010. 2013. i 2015.

Kris Patrik je postavljen za generalnog menadžera Vašington Kepitalsa, dok će Brajan Meklelan koji je obavljao tu funkciju prethodnih 10 sezona ostati kao predsednik hokejaških operacija. Patrik će biti sedmi GM u istoriji Kepitalsa, nakon što je završio svoju šesnaestu sezonu sa ekipom, prvu kao asistent GM.

Novi trener ekipe Kolumbusa je Din Evason, kome će to biti drugi angažman na poziciji glavnog trenera nakon rastanka sa ekipom Minesota Vajlda 2023. Evason je Minesotu uveo u plejof u svakoj od svoje 4 sezone, ali nijednom nije uspeo da ih odvede dalje od prve runde. Kolumbus je po završetku sezone otpustio Paskala Vinsenta nakon samo jedne sezone u kojoj su završili poslednji u Metropoliten Diviziji.

Planovi za novu arenu Kalgari Flejmsa

Skošia Plejs treba da bude otvoren 2027. Godine i po rečima trenera Rajana Huske novo zdanje kapaciteta 18.400 mesta služiće i kao mamac za dovođenje kvalitetnih igrača. Nova hala biće sagrađena 2 bloka od trenutnog doma Kalgari Flejmsa Skošiabank Sedldouma, trenutno druge najstarije arene u NHL. Dizajn nove hale biće pod uticajem četiri elementa: vatre, leda, zemlje i vazduha, a inspiraciju crpi iz

kulture i tradicije urođeničkih naroda. Krov teksturnog oblika koji podseća na plamen, po uzoru na naziv ekipe biće postavljen na vrh arene.

NHL i Nju Era sklopili novi ugovor

Najjača hokejaška liga na svetu i globalni lider na tržištu kapa i kačketa sklopili su višegodišnji ugovor po kom će Nju Era imati prava na distribuciju NHL sportske opreme u celom svetu za sve 32 ekipe. Nju Era je još od 1990. proizvodila opremu za neke od NHL timova, ali potpisivanje ovog ugovora stiču pravo na proizvodnju i prodaju kapa, kačketa i opreme za sve ekipe u ligi.

Ostale zanimljivosti

· Legenda NHL-a Džo Pavelski završava igračku karijeru nakon 18 sezona. Pavelski je proveo 13 sezona u San Hoze Šarksima (ušao u plejof u 12 od tih 13) i 5 sezona u Dalas Starsima, postigavši ukupno 1.068 poena na 1.332 utakmice.

· Raskinut ugovor između Evgenija Kuznjecova i Karolina Hurikejnsa. Kuznjecov je imao još godinu dana od osmogodišnjeg ugovora potpisanog 2017. tada sa Vašington Kepitalsima. Kuznjecov je osvajač Stenli Kupa sa Vašingtonom 2018. Kada je uz Ovečkina odigrao ključnu ulogu u osvajanju titule.