Vesti iz ostalih sportova

Tadej Pogačar najbrže izvozao Tur de Frans: Savršena godina, posle dve loše

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.07.2024 21:00
Tadej Pogačar, slovenački biciklista, pobednik ovogodišnjeg Tur de Fransa Guliver/AP Photo/Daniel Cole
Tadej Pogačar, slovenački biciklista, pobednik ovogodišnjeg Tur de Fransa

Tadej Pogačar ponovo vlada Tur de Fransom, pošto je fantastični biciklista iz Slovenije bio najbrži i u poslednjoj, 21. etapi, tačnije hronomentru od Monaka do Nice. Ujedno, šesta etapna pobeda ove godine, treća uzastopna i ukupno 17. u karijeri na ovom čuvenom maratonu na točkovima donela mu je čak treću titulu na drumovima Francuske. 

Do slavlja i šampionskog šampanjca stigao je za 45.24:99 minuta, ispred najvećih konkurenata u generalnom plasmanu, Jonasa Vingegora i Remka Evenpula, tako što od prvog bio brži za 63 sekunde, a od drugog za 74. 

"Jako sam srećan. Posle dve loše godine koje sam imao, ova je bila savršena, kako je odrađena. Velika sreća za mene, neverovatno je šta se sve desilo. Ovo je prvi Grand Tur gde sam svakog dana bo usmeren maksimalno. Na Điru je bilo loših dana, ali ovde sam svakog dana bio motivisan, da mogu da vozim dobro do kraja. Iza mene je bio sjajan tim, nisam imao teških dana, uspeo sam da sačuvam plasman do kraja", rekao je Pogačar.

 

 

Član tima UAE Emirejts celu trku je prevezao za 83.38:56 sati, tj. sa 6.17 minuta prednosti u odnosu na Vingegora i 9.18 obrže od Remka Evenpula, pa je napravio ono što mu je pošlo za rukom prvo 2020. godine, a onda i 12 meseci kasnije.

Čak devetnaest dana Tur de Fransa 2024 nosio je žutu majicu, a da je ovo njegova sezona videlo se i na nedavno održanom Điro de Italija, jednako legendarnom bicikliranju po Italiji.