Vesti iz ostalih sportova

NHL u junu: Novi šampion, novi dresovi, nova pravila

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.07.2024 19:26
Florida Pantersi su po prvi put u istoriji osvojili Stenli kup Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee
Florida Pantersi su po prvi put u istoriji osvojili Stenli kup

NHL nam je u junu doneo kraj sezone i novog šampiona, početne obrise nove franšize u ligi, pomeranja na trenerskim i GM pozicijama, neka nova pravila za sledeću sezonu, nove dresove i na samom kraju meseca draft u Las Vegasu.

Florida Pantersi su novi šampioni

Nakon vrlo neizvesne finalne serije, u kojoj je prvo delovalo da je kod vođstva od 3-0 u pobedama sve rešeno za ekipu Floride. Desio se veliki povratak, uz pomoć nekoliko ubedljivih pobeda, Edmonton Oilersi su se na krilima nekih istorijskih partija Konora Mekdejvida vratili na 3-3. U tom trenutku je delovalo da je možda sve izgubljeno, ali Florida Pantersi su ipak odigrali za sebe vrlo tipičan meč u 7. utakmici, sa malim brojem golova i odličnom partijom golmana Bobrovskog, pobedili 2-1 i osvojili svoj prvi Stenli Kup u istoriji.

Prošle sezone Florida je došla do finala, ali je na poslednjoj stepenici bolja bila ekipa Las Vegas Golden Najtsa, ove godine to nije bio slučaj i Pantersi su osvojili prvu titulu nakon 30 godina od osnivanja franšize. Posle osvajanja prvog mesta u Atlantik diviziji Florida je na putu do finala u plejofu bila bolja od Tampa Beja (4-1), Bostona (4-2) i najbolje ekipe regularnog dela sezone Njujork Rendžersa (4-2).

Iako iz poražene ekipe u finalu, za MVP-a plejofa izabran je Konor Mekdejvid, najbolji igrač Edmonton Oilersa, kome je dodeljen Kon Smit Trofej, koji se dodeljuje najvrednijem igraču doigravanja. Mekdejvid je tokom plejofa postigao 8 golova i 34 asistencija i postao je prvi igrač u istoriji sa 4 poena u 2 vezane utakmice velikog finala.

Dodeljene najvežnije nagrade za učinak u regularnoj sezoni

Hart Memorial trofej za MPV-a regularnog dela otišao je u ruke Nejtana Mekinona iz Kolorado Avelanša, koji je sezonu završio sa 140 poena. Za Mekinona je to prvi Hart Memorial trofej, a osvojio ga je ispred Nikite Kučerova iz Tampa Beja (iako je Kučerov imao ukupno 144 poena) i Konora Mekdvejvida,koji je sezonu završio sa 132 poena. Mekinon je treći igrač Kolorada koji je osvojio Hart trofej posle Džoa Sakića i Petera Forsberga.

Konor Helebujk iz Vinipeg Džetsa dobitnik je Vezina trofeja koji se dodeljuje najboljem golmanu sezone. Helebujk je predvodio ligu po broju šatauta, sezonu je završio na drugom mestu po broju pobeda, vodivši ekipu do plejofa i prvi je osvajač Vezina trofeja u istoriji franšize Atlanta Trešers/Vinipeg Džets.

Potpuno očekivano Kalder Memorial trofej za najboljeg rukija otišao je u ruke Konora Bedarda iz Čikago Blekhoksa. Bedard je 10. igrač Čikaga koji je osvojio Kalder Memorijal trofej, a predvodio je sve rukije u golovima (22) i poenima (61) iako je propustio 14 utakmica zbog loma vilice.

Kvin Hjuz iz Vankuver Kanuksa osvojio je Džejms Noris Memorial trofej koji sa dodeljuje najboljem defanzivcu. Hjuz je prvi osvajač Džejms Noris trofeja u franšizi Vankuvera. Predvodio je sve odbrambene igrače sa 92 poena, a ostvarene 72 asistencije ga svrstavaju na četvrto mesto ukupno među svim igračima nevezano za poziciju.

Džim Nil iz Dalas Starsa dobitnik je Džim Gregori nagrade za generalnog menadžera godine. GM godine je jedina nagrada za koju se glasa i tokom plejofa, a Dalas Starsi su ušli u finale zapadne konferencije drugu godinu zaredom, nakon što su regularni deo završili kao najbolja ekipa zapadne konferencije.

Draft u Las Vegasu

Prethodnog vikenda u popularnoj „Sferi“ u Las Vegasu održan je NHL draft. San Hoze Šarksi su kao prvog pika odabrali Meklina Seleberinija, centra sa Univerziteta Boston. Selebrini je pred draft bio praktično siguran kao prvi pik, tako da Šarksi nisu iznenadili njegovim izborom. U pitanju je igrač koji je tek 13. juna napunio 18 godina, kao najmlađi igrač u koledž hokeju, u svojoj prvoj godini, bio je treći u NCAA po broju poena (64, po 32 gola i asistencije), a uz to je osvojio i nagradu za najboljeg muškog NCAA hokejaša. Ukoliko makar delom uspe da dosegne nivo Džonatana Tausa i Sidnija Krosbija, velikih NHL zvezda sa kojima ga porede, Šarksi će biti ekipa za respekt dugo vremena u budućnosti.

Čikago Blekhoksi su takođe uradili očekivano i sa drugog mesta izabrali odbrambenog igrača Mičigan Stejt Univerziteta, Artjuma Levšunova. U pitanju je najbolji defanzivac PAC 10 divizije, koji uz NHL rukija godine napadača Konora Bedarda treba da čini temelje novih, uspešnijih Čikago Blekhoksa.

Da u prva tri pika vidimo tri osamnaestogodišnjaka potrudili su se Anahajm Daksi, koji su izabrali desno krilo Beketa Senekea. Naizgled prvo iznenađenje drafta, ali igrač koji sa svojih 68 poena na 63 utakmice Ontario Hokejaške Lige može idealno da dopuni učinak mladih centara, zvezda u usponu ekipe Daksa.

Novi treneri i generalni menadžeri

San Hoze Šarksi su postavili Rajana Vorsovskog za glavnog trenera ekipe. Vorsovskom će to biti prvi angažman kao glavnom treneru, nakon što je sa Šarksima proveo poslednje 2 sezone kao pomoćnik.

Paskal Vinsent više nije trener Kolumbus Blu Džeketsa. Vinsentu je angažman u Kolumbusu takođe bio prvi u karijeri, gde je septembra 2023. zamenio Majka Bebkoka i ostvario svega 27 pobeda, što nije bilo dovoljno dao ostane na mestu trenera i drugu sezonu.

Dag Armstrong je produžio ugovor na još tri godine na poziciji predsednika hokejaških operacija Sent Luis Bluza. Aleksandar Stin je takođe potpisao ugovor kao asistent generalnog menadžera do sezone 2026. kada će zameniti Armstronga. Pod Armstrongom Sent Luis je peti po broju pobeda u regularnom delu, osvojen je do sada jedini Stenli Kup 2019. dok je on proglašen za generalnog menadžera godine 2012.

Erik Talski je po očekivanjima, nakon preuzimanja Karolina Harikejnsa u maju na privremenoj bazi, sada dobio posao trajno. Talski je bio asisten GM od 2020.

GM Ken Holand i Edmonton Oilersi su nakon poraza u finalu Stenli Kupa od Floride dogovorili da se ne produži njegov ugovor koji je istekao 1. jula. Holand je bio na mestu generalnog menadžera od 2019. i Oilersi su se plasirali u plejof u svakoj od sezona pod njegovim vođstvom.

Hokejaški Tim Juta počinje da slaže kockice

Jun je bio važan mesec za novu franšizu iz Jute (još uvek nemamo tačan naziv nekadašnjih Arizona Kojota). Na ovogodišnjem draftu izabrali su svoje prve igrače, među njima je svakako najveće ime Tidž Iginla, sin nekadašnje legende Kalgari Flejmsa i kanadskog hokeja generalno, člana Kuće Slavnih Džeroma Iginle, koji je izabran kao šesti pik. GM Jute je pred draft rekao da će šesti pik ekipi omogućiti da uđe u novu eru, a Iginla sigurno deluje kao igrač koji se uklapa u te projekcije. Osim njega ekipa Jute je u prvoj rundi izabrala još jednog centra, sa 24. pozicije biran je Kol Bjudoan, jedan od najbolje testiranih atleta na draftu.

Pred draft Juta je i zvanično potpisala svog prvog igrača. U pitanju je Noel Nord, igrač koji je 2023. draftovan od strane Arizone, a prošle sezone je nastupao u Švedskoj. Osim prvog potpisanog igrača dobili smo predsednika hokejaških operacija i nove dresove. Kris Armstrong je postao prvi predsednik operacija, nakon 14 godina provedenih kao visoki izvršilac kompanije Vaserman, marketing i menadžerske kompanije bazirane u Los Anđelesu.

Ekipa je objavila i svoje nove (prve) dresove. Domaćinska garnitura će biti „stenovito“ crna, sa ispisom UTAH preko grudi i „slano“ belim i „planinski“ plavim štraftama preko ruku, na dnu dresa i na čarapama. Gostujuća garnitura će biti „slano“ bela sa UTAH ispisom preko grudi i „stenovito“ crnim i „planinski“ plavim štraftama.

Još novih dresova za sledeću sezonu

NHL i kompanija Fanatics predstavili su nove dresove za sezonu 2024/25. koji će se naći u prodaji od septembra. Iako će većina igrača morati da sačeka sledeću sezonu da ih obuče, neke od najvećih zvezda lige imale su priliku da ih probaju već sada. Ostonu Metjuzu se dopao dizajn, kao i činjenica da su komotni i da „dišu“, što je važno tokom utakmica

Fanatics je zvanični brend NHL dresova od 2018. a prošle godine je potpisan novi desetogodišnji ugovor, koji važi od nastupajuće sezone. Dresove će i dalje, kao i u poslednjih skoro 50 godina, proizvoditi kompanija SP Aparel iz Kvebeka.

Los Anđeles Kingsi takođe imaju novi logo, sa krunom kao u sezoni 1967. i ostalim elementima po uzoru na devedesete godine. Biće to prvi put u istoriji da jedan tim koristi crne mat kacige.

Nova pravila za sledeću sezonu

NHL je objavio niz promena pravila koje će važiti od sezone 2024/25. Treneri će od sledeće sezone moći da ulože čelendž na kaznu izrečenu za odugovlačenje igre kada je pak napustio igralište odbivši se od palice, igrača ili zaštitnog stakla. Ukoliko se čelendž ne prihvati primeniće se dodatna kazna od 2 minuta sa igračem manje, uz već izrečenu kaznu za odugovlačenje igre.

Druga promena je da odbrambeni tim neće moći da uradi izmenu u svojim linijama u situacijama kada njihov golman pomeri gol iz ležišta.

Osim samih novih pravila, ozvaničeno je i povećanje seleri kepa za sledeću sezonu na nešto više od 87 miliona dolara. Poređenja radi seleri kep za ovu sezonu bio je 83.5 miliona, dok je on u NFL 255 miliona, a u NBA recimo projektovan na 141 miliona dolara.

Ostale zanimljivosti iz NHL-a

Pavel Datsjuk i Šej Veber predvode klasu 2024. koja će biti primljena u Kuću Slavnih. Ceremonija će se održati 11. novembra u Torontu

Džon Kuper će kao glavni trener predvoditi reprezentaciju Kanade na turniru 4 nacije 2025. i OI u Milanu 2026. Kuper je trener sa najdužim aktivnim stažom u NHL-u, 12 sezona u Tampa Beju, gde je osvojio 2 Stenli Kupa.