Vesti iz ostalih sportova

TV Arena Sport dobila Vidovdansko priznanje od Šahovskog saveza Beograda

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.06.2024 22:05
Šahovski savez Beograda dodelio je plaketu TV Areni Sport Privatna arhiva
Šahovski savez Beograda dodelio je plaketu TV Areni Sport

Danas, 28. juna 2024. u 13 časova, u okviru Vidovdanskog turnira, u Sali Ive i Glige u zgradi Borbe, svečano je obeležena 67. godišnjica od osnivanja Šahovskog saveza Beograda, u prisustvu brojnih šahista, ljbitelja i prijatelja ove igre na 64 polja, a uz prenos uživo na RTV Studio B.

Program je započeo intoniranjem himne u izvođenju Marijane Radosavljević i Branka Tadića na harmonici, nakon čega je prisutne pozdravio predsednik Šahovskog saveza Beograda, Andrija Jorgić.

"Želim da se zahvalim svim prijateljima koji su došli da upriliče ovaj događaj. Drago mi je da smo ponovo svi ovde, u zgradi "Borba", koja predstavlja pravu kuću srpskog šaha i šahovski dom i tako treba i da bude. Posebno mi je drago što je sa nama i otac Luke Budisavljevića, koji je beleži sjajne rezultate u poslednje vreme. Naš cilj je da promovišemo šah među decom, da oni kroz ovu igru izrastu u dobre i plemenite ljude, za to treba da se borimo. Mi smo u znak podrške i prijateljstva koje imamo sa našom braćom na Kosovu i Metohiji organizovali ovaj Vidovdanski rejting turnir prošle godine po prvi put u Beogradu, jer oni dole nisu bili u prilici to da učine, a zadovoljstvom smo to uradili i ovaj put. Još jednom želim da se zahvalim svima što ste došli", poručio je Jorgić.

Privatna arhiva

Andrija Jorgić daje izjavu za TV Arena Sport

U nastavku programa, prisutni su imali priliku da pogledaju dokumentarni film o radu Šahovskog saveza Beograda, šahovskim turnirima koji su održani u protekloj godini, značajnim trenucima i uspesima u organizaciji i promociji šaha, kao i napore u privlačenju novih generacija šahista, a potom i kratak film o svim benefitima i veštinama koje igranje ove drevne igre uči, a koji je nastao u svrhu borbe za vraćanje šaha u škole.

U okviru svečanosti, uručene su plakete i zahvalnice institucijama, organizacijama i pojedincima koji su pružili značajnu podršku, doprinos razvoju i promociji beogradskog šaha. Plakete su uručene Gradskom sekretarijatu za sport i omladinu, izdavačkoj kući Klet, Agenciji za sprečavanje korupcije, Gradskoj opštini Novi Beograd, Šahovskom savezu Kosova i Metohije, kompaniji DPC NETWORKS, Pravoslavnom sportskom društvu Sveta Srbija, šahovskim klubovima Vidikovac, Crvena zvezda i PTT, kao i brojnim osnovnim školama i medijskim kućama koje su pratile i podržale šahovske aktivnosti tokom proteklog perioda. Za izuzetne ostvarene rezultate, priznanje je dobio i mladi šahista Luka Budisavljević, koji predstavlja svetlu budućnost srpskog šaha.

Privatna arhiva

Priznanja za nagrađene

Posebnu čast i priznanje dobio je gospodin Milan Aca Milićević, koji je nagrađen za životno delo. Njegovo ime, sinoim je za mnoga velika i važna dešavanja u beogradskom šahu. Bio je utemeljivač i organizator serije supertunira „Investbanka“, na kojima su igrali najbolji igrači sveta tog vremena. Više decenija je bio čelni čovek Šahovskog kluba „Beograd“, koji je pod nazivom „Beograd JIK“ bio i šampion SFRJ. Milićević je organizator mnogih mečeva, gran-pri serija turnira i višegodišnji predsednik Šahovskog saveza Srbije. Njegov doprinos šahovskoj zajednici je nemerljiv i predstavlja inspiraciju za sve buduće generacije šahista.

Privatna arhiva

Skuš Šahovskog saveza Beograda