Vesti iz ostalih sportova

Još 28 dana do Olimpijskih igara: Već 28. jula Srbija će od jutra do mraka biti uz naše olimpijce

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.06.2024 14:39
Maskota Olimpijskih igara u Parizu Profimedia
Maskota Olimpijskih igara u Parizu

Evropsko prvenstvo u fudbalu završeno je za Srbiju. "Orlovi" nisu uspeli da prođu u drugu fazu kontinentalnog takmičenja, tako da se misli navijača polako usmeravaju ka najvećem sportskom takmičenju koje nas očekuje ovog leta – Olimpijskim igrama i Parizu (od 16. jula do 11. avgusta).

Na teren će 28. jula izaći košarkaši i košarkašice, odnosno u bazen uskočiti i vaterpolisti. Poslednjeg dana jula gledaćemo košarkaše, košarkašice, basketaše i odbojkašice. 

A imaćemo i za koga da navijamo, jer tačno 28 dana pre svečanog otvaranja srpski olimpijski tim broji 109 takmičara i takmičarki u 15 sportova.

Srbija će prvi put od samostalnosti imati čak šest ekipa na Igrama. Na prošlim u Tokiju, imali smo četiri i osvojili tri medalje – zlato u vaterpolu i dve bronze u basketu 3x3 i ženskoj odbojci, dok su košarkašice stale u polufinalu.

Od srpskih ekipa u Parizu će nastupiti košarkaši i košarkašice, odbojkaši i odbojkašice, vaterpolisti i muška basket ekipa 3x3. Najveće šanse za osvajanje medalje daju se upravo košarkašima, odbojkašicama i basketašima i oni su u vrhu favorita. Dvostruki uzastopni olimpijski šampioni vaterpolisti u Francuskoj nisu među glavnim konkurentima za postolje, ali teško da ih iko može otpisati. Košarkašice i odbojkaši Srbije nisu među kandidatima za odličja, ipak, iznenađenja su uvek moguća, u šta smo se uverili nebrojeno puta do sada, pogotovo od strane neverovatne selektorke Marine Maljković.

KOŠARKA

Prvi deo košarkaškog turnira održaće se u Lilu, po izmenjenom principu takmičenja. Ranije su postojale dve grupe sa po šest timova i prva četiri su išla u četvrtfinale. Od Igara u Parizu 12 reprezentacija podeljeno je u tri grupe, po dve prvoplasirane će u četvrtfinale, kao i dva najbolje trećeplasirane selekcije.

Muška reprezentacija nalazi se u Grupi C sa SAD, Južnim Sudanom i pobednikom kvalifikacionog turnira u Portoriku (Meksiko, Litvanija, Obala Slonovače, Portoriko, Italija i Bahrein). Promena sistema dovela je i do toga da se utakmice neće igrati svaki drugi dan, već će "orlovi" prvi meč odigrati 28. jula, zatim tri dana kasniej 31. jula, pa 3. avgusta.

28. jul (17.15): Srbija – SAD
31. jul (17.15): Pobednik kvalifikacija – Srbija
03. avgust (21.00): Srbija – Južni Sudan

Dame znaju sve rivale i igraće istog dana kada i muškarci na stadionu Pjer Moro, čiji je kapacitet za vreme Eurobasketa bio 27.000 gledalaca.

28. jul (21.00): Srbija – Portoriko
31. jul (13.30): Kina – Srbija
03. avgust (13.30): Srbija – Španija.

Basketaši će takmičenje započeti 30. jula utakmicom protiv ekipe SAD, koju su nedavno u spektakularnoj završnici pobedili u finalu Svetskog prvenstva. Na turniru učestvuje osam timova u dva prvoplasirana će direktno u polufinale olimpijskog turnira, dok će sledeća četiri tima na tabeli u četvrtfinale. Takmičenje će posle grupne faze biti završeno samo za ekipe koje zauzmu sedmo i osmo mesto.

30. jul (22.35): SAD – Srbija
31. jul (19.05): Srbija – Kina
01. avgust (10.05): Holandija – Srbija
01. avgust (22.35): Srbija – Francuska
02. avgust (19.05): Srbija - Letonija
02. avgust (22.05): Poljska – Srbija
04. avgust (18.35): Srbija - Litvanija

ODBOJKA

Odbojkaši su u zanimljivoj završnici prve faze Lige nacija uspeli da u trci za Olimpijske igre budu bolji od Kube i da obezbede nastup posle 12 godina. Nimalo lak zadatak nije pred izabranicima selektora Igora Kolakovića, jer će u Grupi A igrati protiv Francuske, Slovenije i Kanade. Po dve najbolje iz grupe sigurno će u četvrtfinale, kao i dve trećeplasirane sa najboljim učinkom. Satnica za muški odbojkaški turnir još nije poznata, osim da će startovati 27. jula.

Zlato vredi 200.000 evra: Vlada Srbije usvojila predlog o novčanim nagradama za dobitnike medalja na OI u Parizu

I svetske šampionske, odnosno trećeplasirane iz Tokija će biti u grupi sa domaćinom, a pored Francuske, odbojkašice Srbije igraće još protiv SAD i Kine. One takmičenje u Parizu počinju 29. jula i veoma je interesantno da će između druge i treće utakmice imati čak četiri dana pauze. Sistem je identičan kao kod muškaraca. Na kraju grupne faze gledaće se učinak svih ekipa, one će biti poređane od prvog do osmog mesta i u četvrtfinalu igraće 1-8, 2-7, 3-6 i 4-5.

29. jul (21.00): Francuska – Srbija
31. jul (17.00): SAD – Srbija
04. avgust (17.00): Kina - Srbija

VATERPOLO

Čini se da vaterpolo turnir nikada nije bio toliko izjednačen kao što će u Parizu. Za medalje konkuriše veliki broj reprezentacija, a možda je bolje reći da od 12 timova konkurentni za postolje nisu samo Rumuni, Japanci i Australijanci, mada i oni i te kako mogu da pomrse račune mnogima. Srbija je u Grupi B i sastaće se sa Australijom, Francuskom, Mađarskom, Japanom i Španijom. Po četiri tima iz svake grupe će u četvrtfinale.

28. jul (12.05): Srbija – Japan
30. jul (10.30): Australija – Srbija
01. avgust (12.05): Srbija – Španija
03. avgust (19.30): Srbija – Francuska
05. avgust (12.00): Srbija – Mađarska

U narednim danima pročitajte koji će olimpijci u drugim sportovima predstavljati Srbiju.