Vesti iz ostalih sportova

Finale Stenli Kupa nije razočaralo: Florida Pantersi prvi put u istoriji NHL šampioni

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.06.2024 08:25
Hokejaši Floride Pantersa slave titulu Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee, File
Hokejaši Floride Pantersa slave titulu

Ovogodišnje finale Stenli Kupa donelo nam je spektakl kakav se retko viđa. Florida i Edmonton su odigrali finale kakvo će se dugo pamtiti. Gledali smo dve serije u jednoj i sve je kulminiralo tom famoznom utakmicom broj 7, koja se igrala po 18. put u istoriji.

Florida Pantersi su se posle prošlogodišnjeg poraza od Las Vegas Golden Najtsa vratili u finale, u koje su se plasirali bez većih problema, tako da ni u jednom kolu nisu igrali više od 6 utakmica, pobedivši u finalu istoka najbolji tim regularnog dela sezone ekipu Njujork Rendžersa. Istorija im je bila naklonjena jer su poslednja dva tima kojima je uspelo da se odmah sledeće sezone vrate u veliko finale (Pitsburg 2009. i Edmonton 1984.) osvojili titulu. Prošle sezone su bili povređeni, ove godine iskusni, zdravi i odmorni.

Serija je za Panterse krenula savršeno, dve pobede kod kuće u prve dve utakmice i odmah brejk na strani za više nego ubedljivih 3-0. Delovalo je u tom trenutku da nas, poput NBA finala i u finalu NHL-a čeka malo do nimalo pravih uzbuđenja. Prve dve utakmice na Floridi završene su laganim pobedama sa samo jednim primljenim golom. Udarne igle Edmonton Oilersa, sada već i zvanično MPV plejofa, Konor Mekdejvid i Leon Drajzajtl bili su potpuno zaustavljeni. Sve što je Florida spremila je funkcionisalo, a sve ono što je Edmonton spremio nije!
 

Nije dugo trebalo golmanu Floride Sergeju Bobrovskom da stavi svoj pečat na finalnu seriju. Šataut u prvoj utakmici (prvi golman kojem je to uspelo od 2011.), samo jedan primljen gol u drugoj, pri čemu je zaustavio ukupno čak 50 udaraca na gol bilo je upravo ono o čemu se pričalo kao ključu eventualne pobede Floride u finalu. Pobede od 3-0 i 4-1 na krilima odlične igre golmana Bobrovskog i Evana Rodrigeza (3 gola na prve 2 utakmice) stavile su Panterse u sjajnu poziciju i dale im pregršt energije i motiva za 2 gostovanja u Edmontonu.

Ključni trenutak serije odigrao se u trećoj utakmici, ili su bar tako svi mislili, svi osim Edmonton Oilersa. Florida je u neizvesnom meču odnela pobedu od 4-3 u gostima i došla na korak od „metle“ i apsolutno neočekivano lakog trijumfa u Stenli Kup finalu. Bobrovski je opet briljirao sa 32 odbrane, Mekdejvid je imao svega 3 asistencije na 3 utakmice, dok se Drajzajtl uopšte nije upisao u strelce, 0 golova za 3 utakmice. Florida je četiri puta do sada vodila 3-0 u serijama na 4 pobede i svaki put je trijumfalno završavala te serije. Sve je ukazivalo da će prošlogodišnji finalista ove sezone otići korak dalje i podići Stenli Kup.

A onda Mekdejvid!

Edmonton je tražio jednu pobedu da ostane u životu. U ovakvim situacijama igrači i treneri ekipe koja se nalazi u problemu uvek govore kako gledaju samo sledeću utakmicu, da je ona najbitnija i da im treba samo ta 1 pobeda da se preokrene energija i da se ekipa psihički vrati u seriju. A kakva je tek to pobeda bila! Nisu Oilersu hteli da dozvole protivniku da titulu osvoji na njihovom terenu, a hteli su i da pošalju poruku da je serija daleko od rešene, iako bi poraz u svakoj narednoj utakmici značio i konačni neuspeh.

Konor Mekdejvid je u pobedi od 8-1 imao gol i 3 asistencije, čime je srušio rekord legendarnog Vejna Greckog (32 ukupne asistencije u plejofu u odnosu na 31 postignutu u sezoni 1987-88. takođe kao igrač Edmontona), dok je Dilan Holovej postigao 2 gola i 1 asistenciju. Edmonton je imao tu 1 pobedu, serija nije bila gotova, ali se sledeća utakmica igrala na Floridi i sve je i dalje ukazivalo da bi Pantersi kod kuće mogli da podignu trofej lorda Stenlija.

Osim što je Konor Mekdejvid imao druge ideje! Nova sjajna partija sa 4 postignuta poena, po 2 gola i 2 asistencije za pobedu od 5-3 i povratak serije u Edmonton na 6. utakmicu koju sigurno, utisak je bio, ne mogu da izgube. Igrala se praktično potpuno nova serija, sada sve ono što je funkcionisalo za

Floridu više nije, a sve ono što nije funkcionisalo u igri Oilersa odjednom jeste i to na istorijskom nivou. Niko nikada ranije nije postigao po 4 poena u 2 vezane utakmice finala Stenli Kupa. Nije naravno Mekdejvid jedini koji je zaslužan za veliki povratak, pomoć je imao i u Evanu Bušardu, koji je oborio rekord po broju asistencija u plejofu od strane odbrambenog igrača (26). Konor je po rečima saigrača Korija Perija stavio tim na svoja leđa, serija se vraćala u Kanadu, ali je Florida ipak i dalje imala 2 meč lopte.

Koliko god to ružno zvučalo pobeda u 6. utakmici pred domaćim navijačima delovala je neizbežno, sedma utakmica posle katastrofalnog starta delovala je previše poetično. Tako je i bilo, Edmonton je lako pobedio rezultatom 5-1 i stavio sebe u situaciju da bude prva ekipa posle 82 godine i Toronto Mejpl Lifsa iz sezone 1941-42. da osvoji titulu posle poraza u prve tri utakmice finala. Detroit Red Vingsi su poslednja ekipa kojoj je 1945. uspelo da posle 0-3 izbori 7. utakmicu u finalu.

Posao nije bio gotov ni za jedne ni za druge. Kolika god da je euforija vladala među ekipom i navijačima Edmontona, ostala je još ta jedna poslednja utakmica, po rečima Leona Drajzajtla – najteža, da se pobedi, ili će ovaj veliki povratak brzo biti zaboravljen. Sa druge strane koliko god da stvari delovale crno za Panterse, posle svih propuštenih prilika, imali su još jednu, kod kuće, pred svojim najvijačima. Kao što je na 3-0 Edmontonu bila potrebna samo 1 pobeda da ostane u životu, tako je sada Floridi, posle svega, ipak trebala samo 1 pobeda za titulu.

Tako je i bilo, Pantersi su uspeli da se resetuju i iskoriste tu poslednju meč loptu i osvoje prvu titulu u istoriji franšize. Pobeda je doša u tipičnom Florida stilu, pobedom od 2-1. Sergej Bobrovski je ponovo bio onaj stari, elitni golman koji je bio ključ za prve dve pobede. Ovaj put je zaustavio 23 od 24 šuta na gol, neke od odbrana su bile zaista upečatljive i time je značajno pomogao ekipi u utakmici sa malim brojem golova.

Pantersi su krenuli jako od samog starta i poveli 1-0 posle nepunih 5 minuta igre, golom Kartera Verhejga. Atmosfera i rani gol Floride nisu bacili Oilerse u očaj, niti preterano poremetili plan ekipe iz Kanade, koja je vrlo brzo, već u 7. minutu preko Matiasa Janmarka došla do izjednjačenja. Gol za titulu Floridi je doneo Sem Rajnhart, igrač koji je završio kao drugi strelac regularnog dela sa 57 golova, pojavio se kada je bilo najpotrebnije. Pred kraj drugog perioda, nakon još jedne u nizu fantastičnih odbrana Bobrovskog, uspešno je završio protivnapad i doveo ekipu u vođstvo, koje se pokazalo kao konačno.

Edmonton se nije predavao, ali je Bobrovski, kao i Sem Rajnhart, bio najbolji kada je to bilo najpotrebnije i neverovatnom odbranom na nekih 7 minuta pre kraja, održao ekipu u vođstvu i odbio napade Oilersa. Florida je bila agresivniji tim u 7. utakmici, bili su bolji u udarcima, blokiranim šutevima, ukradenim pakovima. Bila je to pobeda u stilu odigrane cele sezone, gde su primili najmanji broj golova u regularnom delu.

Titula za Panterse je prva nakon 30 godina i njihovog osnivanja u sezoni 1993-94. a isto tako prva i za trenera Pola Morisa u njegovoj 26 godina dugoj karijeri. Proše sezone su poklekli na poslednjoj stepenici, ove godine su uspeli da naprave i taj finalni korak i osvoje prvu titulu u svojoj istoriji.

Ovde na OVOM LINKU možete da vidite i gol za titulu i odbranu verovatno cele finalne serije 7 minuta pre kraja.