Vesti iz ostalih sportova

Vaterpolisti Novog Beograda pali na penalima: Ferencvaroš u finalu LEN Lige šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.06.2024 22:32
Živko Gocić sa vaterpolistima Novog Beograda MN Press
Živko Gocić sa vaterpolistima Novog Beograda

Vaterpolisti Novog Beograda nisu uspeli da se plasiraju u finale LEN Lige šampiona jer su posle izvođenja peteraca izgubili od Ferencvaroša 18:17 (13:13 - 4:4, 3:2, 5:4, 1:3). Junački su se borili vaterpolisti srpskog prvaka, imali su mnogo malera (bili su bez Jakšića), Granados je u ranoj fazi zaradio tri isključenja, zbog isključenja Filipa Filipovića u trećoj četvrtini čak četiri minuta su imali igrača manje u posledenjoj, na kraju je Skumpakis promašio poslednji peterac. Ferencvaroš će za trofej igrati protiv Pro Reka, finale se igra u petak od 21.00 čas. Novi Beograd će igrati za treće mesto u petak protiv Olimpijakosa.

Velika borba vodila se od starta, imali su vaterpolisiti Novog Beograda prednost do pred sam kraj prvog poluvremena (6:5), da bi mađarski tim preko Merkulova na odmor otišao sa golom prednosti. Žalili su se vaterpolisti srpskog tima na neke odluke arbitara (Granados imao tri isključenja), imali su tri gola manjka (9:6), uspeli su da izjednače na 11:11, ali su sudije poništile taj gol Filipovića zbog "brutalnog faula" (i isključili), pa je Dušan Mandić sa peterca doneo Mađarima prednost od 12:10 pred poslednju četvrtinu, a srpski tim je morao da igra sa igračem manje.

Uspeo je Novi Beograd preko Vlahopulosa i Miloša Ćuka (peterac) da izjednači na 12:12 sa igračem manje, na manje od sedma minuta pre kraja i uveo meč u dramu. Tek na pet minuta pre kraja Novi Beograd je bio kompletan u bazenu, Mađari su uspeli samo da povedu 13:12. Donožanov je odbranio dva udarca Mandića, ali i odbrana Mađara bila je stamena. Marko Ćuk je na 1:51 pre kraja izjednačio na 13:13. Dobožanov je sjajno branio, ponovo je zaustavio udarac Mandića, a posle izgubljene lopte Mađari su imali tajm-aut na 42 sekunde pre kraja.

Odbranio se Novi Beograd i imao je 20 sekundi za napad i pobedu.  Nisu uspeli da pobede, pa je i drugi finalista bio odlučen posle peteraca: Penal serija: Varga 14:13, Drašović 14:14, Mandić 15:14, Martinović 15:15, Markulos, Ćuk 16:16, Fekete 17:16, Vlahopulos 17:17, Agiropulos 18:17, Skumpakis promašaj.

Dušan Mandić je sa šest pogodaka bio najefikasniji kod Ferencvaroša, Vlahopulos je postigao pet golova za Novi Beograd, Ćuk tri, Pjetlović i Drašović po dva, Martinović, Skupmakis, Radulović, Filipović čpo jedan.

Pro Reko je stigao do finala posle pobede nad Olimpijakosom 13:11 (9:9 - 3:0, 1:2, 3:3, 2:4), ali tek posle izvođenja peteraca. Italijani su bili favoriti, sjajno su otvorili meč jer su prvu četvtinu zatvorili sa prednošću od 3:0. Međutim, Grci se nisu predavali na 2:16 minuta pre kraja su i poveli 9:8, da bi Di Fulvio doneo izjednačenje i peterce.

A, u njima pogađali su za Pro Reko Di Fulvio, Zalanki, Junger i Kondemi, dok su Dimu i Gilas  promašio za Olimpijakos poslednja dva penala. Strelci za Pro Reko bili su Di Fulvio i Junger po tri, Zalanki i Kondemi po dva, te Halok, Ehenike i Kanela po jedan. Golman Marko Di Lungo imao je sedam intervencija. Kod Olimpijakosa najefikasniji bio je Jenidunas sa četiri pogotka.