Vesti iz ostalih sportova

Nijednu utakmicu neće odlučiti taktika: Živko Gocić pred novi juriš Novog Beograda na evropsku titulu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.06.2024 15:14
Trener i vaterpolisti Novog Beograda sutra igraju polufinale Lige šampiona MN Press
Trener i vaterpolisti Novog Beograda sutra igraju polufinale Lige šampiona

Vaterpolisti Novog Beograda osvojili su sve što su mogli u Srbiji i regionu ove sezone, ali svi oni, kao i stručni štab i komplatan klub žude za trofejom Lige šampiona, kao najlepšom mogućom nadogradnjom titule prvaka Srbije, trofeja nacionalnog Kupa i prvog mesta u Premijer ligi. 

Za početak biće potrebno da evropski viceprvak iz 2023. i 2022. godine prođe polufinale Fajnal-fora, tj. na Malti "udavi" Ferencvaroš (5. jun, 21.00) i izbori okršaj sa braniocem trona Pro Rekom ili Olimpijakosom. 

"Što se konkretno tiče ekipe Ferencvaroša njihovo najjače oružje je to što gaje stil koji poslednjih godina gaji i reprezentacija Mađarske, gde vrlo često igraju bez klasičnog centra. To znači da na mesto drugog centra ulaze sa svih pozcija i na to moramo da odgovorimo što je moguće bolje. Takođe, igraju u jako visokom ritmu, a dosta problema protivnicima prave i u tranziciji, pogotovo ofanzivnoj. To su neke njihove glavne karakteristike, pored naravno ogromnog individualnog kvaliteta koji poseduju i koji ne treba posebno isticati", prvi je komentar veoma ambicioznog trenera Živka Gocića.

Pro Reko na vrhu piramide

Najviše naslova evropskog šampiona u klupskoj konkurenciji ima Pro Reko (11), a pre toga su vrh liste dugo držali naš Partizan i zagrebačka Mladost, s po sedam istih trofeja. Titule je osvajalo još 22 kluba, iz Hrvatske, Italije, Mađarske, Srbije, Španije, Nemačke, Rusije, Grčke... Od naših timova to su pored crno-belih uspeli Crvena zvezda i Bečej. 

Mladi, a već trofejni stručnjak, fenomenalne igračke reputacije i karijere, ima svoje razvoja situacije na F4, gde će naš legendarni vaterpolista Filip Filipović i saigrači probati najpre da izađu na kraj sa vrsnim kolegama iz redova mađarskog sastava. 

"Biće tu dosta taktičkih zamisli, ali nijednu utakmicu na završnom turniru neće odlučiti taktika, već bolje raspoloženje, veća motivacija ili eventualno nadahnuće kod jednog ili dva igrača. Nadam se da ćemo predstojeće dve utakmice odigrati na najvišem mogućm nivou što bi moglo da nas dovede do još jednog trofeja", konstatovao je Gocić.

Novi Beograd će na ovom Fajnal-foru biti oslabljen neigranjem srpskog reprezentativca Đorđa Vučinića zbog povrede, a trener Gocić u polufinalu protiv Ferencvaroša neće moći da računa ni na Nikolu Jakšića, zbog crvenog kartona iz zadnjeg kola četvrtfinalne grupe A protiv Pro Reka.

U drugom polufinalu koje je takođe na programu ove srede, od 19 časova igraju grčki Olimpijakos i italijanski Pro Reko, sa ekipom sa Apenina kao favoritom. Klub iz Đenove ima najviše evropskih titula, a u poslednja dva finala LŠ bio je bolji od Novog Beograda, oba puta u srpskoj prestonici.