Vesti iz ostalih sportova

NHL najava finala istočne konferencije: Njujork Rendžers - Florida Panters

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.05.2024 22:00
Hokejaši Njujork Rendžersa AP Photo/Karl B DeBlaker
Hokejaši Njujork Rendžersa

Finale istočne konferencije najjače hokejaške lige na svetu ove sezone donosi nam duel 2 pobenika divizija, odnosno 2 najbolje ekipe istoka iz regularnog dela sezone. Njujork Rendžersi, najbolje plasirana ekipa ligaškog dela šampionata, pobedili su Karolina Hurikejnse, dok su se Florida Pantersi u finale istoka plasirali nakon trijumfa nad Boston Bruinsima. Obe serije su završene nakon 6 utakmica.

Florida se u finale konferencije plasirala drugi put zaredom. Prošle sezone bili su bolji od Karoline i plasirali su se u veliko finale, gde su poraženi od Las Vegasa. Rendžersi su u finalu istoka drugi put u 3 sezone, poraženi su 2022. od Tampa Beja. Njujork u seriju ulazi sa prednošću domaćeg terena.

U regularnom delu sezone Florida je pobedila u 2 od 3 utakmice, dok su Rendžersi dobili treću posle boljeg izvođenja penala. U plejofu su se sastajali samo jednom do sada, 1997. i tada je Njujork bio bolji u 5 utakmica.

Mika Zibanedžad i Vinsent Troček predvode Rendžerse sa po 14 poena, dok je Igor Šesterskin verovatno najbolji golman u dosadašnjem plejofu sa primljena 2.4 gola po utakmici i procentom odbrana od .923. Sa druge strane ekipu Floride predvode Metju Tkačuk sa 14 poena i Aleksander Barkov sa 13, dok na golu Sergej Bobrovski prima 2.37 gola po utakmici sa procentom odbrana .902.

„Veliki su, jaki su i igraju fizički zahtevan hokej“ rekao je za Pantere Piter Laviolet, trener Rendžersa koji se nakon pobede nad Karolinom nalaze pred još jednim sličnim izazovom, protiv još jednog izuzetno agresivnog protivnika. Da se radi o dve ekipe izuzetnog kvaliteta potvrđuju i reči trenera Floride Pola Morisa koja za Njujork kaže da su „vrlo vrlo brza i vrlo talentovana ekipa. Imaju sve pozicije pokrivrene. Imaju golmana, napadače, pozadi su krupni i jaki, a napadači su izuzetno vešti“.

Seriju u korist Rendžersa mogu odlučiti igrači poput Krisa Krajdera, koji je najbolji strelac ekipe u plejofu sa 7 postignutih golova. Njegov hettrik u 6. utakmici protiv Karoline je doneo Njujorku plasman u finale konferencije, a njegovo umeće da ispred mreže pak skrene u gol je verovatno najbolje od svih igrača u ligi. Sa druge strane igrač vrlo sličnih karakteristika koji se odlično snalazi ispred gola je najbolji strelac Floride iz regularnog dela, Sem Rajnhart koji je do plejofa postigao čak 57 golova.

Vrlo interesantna statistika je i odnos u šutevima u okvir gola. Rendžersi su do finala istočne konferencije došli sa čak negativnim odnosom šuteva u okvir gola (upućuju 26, protivnicima dopuštaju 32 po utakmici), a posle ekipe koja je najbolja u tom segmentu (izbacili Karolinu), sada igraju sa Floridom koja je druga najbolja u toj statističkoj kategoriji. Florida upućuje 33, a dozvoljava samo 24 šuta u okvir gola po utakmici.

Rendžersima će biti potrebno da budu domantni u igri specijalnih timova (igra sa igračem više/manje) i da Šesterkin bude bolji golman. Igra specijalnih timova protiv Karoline treba da ih ohrabri jer su prošli ekipu koja je bila najbolja u igri sa igračem manje, a druga najbolja sa igračem više. Rendžersi su ipak uspeli da ih nadigraju 7-2 u tim situacijama (5 golova su dali sa igračem više a čak 2 sa igračem manje).

Nije nikakva mudrost da Bobrovski mora da brani odlično, ali pitanje je da li može biti bolji od Šesterkina. Floridi će biti potrebno da golmanski više nego parira Njujorku, biće im potrebna bolja igra golmana, kao i da pokušaju da se nadigravaju u igri 5 na 5, odnosno da se drže dalje od klupe za kažnjene, jer je Njujork pokazao da kažnjava i najmanji propust.

Gledaćemo jednu izuzetno izjednačenu seriju, koja vrlo lako može da ode u svih 7 utakmica. Nema sumnje da i jedna i druga ekipa zaslužuju da budu ovde, a koja god da se plasira u veliko finale neće biti iznenađenje. Prva utakmica se igra u četvrtak od 02:00h u Medison Skver Gardenu u Njujorku.