Vesti iz ostalih sportova

NHL u martu – najbolji obezbedili plasman u plej-of, najlošijima više ni teorija ne pomaže

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.04.2024 09:51
Tuča igrača na NHL meču NHL meču između Njujorka i Pitsburga Tanjug/AP Photo/LM Otero
Tuča igrača na NHL meču NHL meču između Njujorka i Pitsburga

Mesec pred nama donosi ono najzanimljivije u NHL-u, plej-of i borbu za čuveni Stenli Kup, a u mesecu za nama situacija je polako počela se kristališe i pozicije pred doigravanje u najjačoj ligi u hokeju na ledu su počele da se popunjavaju.

Ostalo je još manje od 10 utakmica regularne sezone za sve timove i na Istoku imamo četiri sigurna učesnika. Ekipe Njujork Rendžersa, Karolina Hurikejnsa, Boston Bruinsa osvojile su do sada preko 100 poena i sigurni su učesnici plej-ofa, dok je ekipa Floride obezbedila učešće sa do sada osvojenih 99 poena.

Ekipe Toronta i Tampa Beja su u dobroj poziciji da se plasiraju, dok za preostala dva mesta konkurišu Vašington, Filadelfija, Detroit, Njujork Ajlandersi, Nju Džersi, Pitsburg i Bafalo.

Na Zapadu su plej-of obezbedile takođe ekipe koje su došle do 100 poena. U pitanju su Dalas Starsi, Kolorado Avelanši i Vankuver Kanuksi. U dobroj situaciji se nalaze jos Edmonton Ojlersi i Vinipeg Džetsi, dok bi preostala mesta trebalo da zauzmu aktuelni šampion Las Vegas, Nešvil i Los Anđeles.

Sa druge strane, imamo i prve ekipe koje su zvanično ostale bez šansi za doigravanje. Ekipe Čikaga, San Hozea, Anahajma, Kolumbusa i Arizone sigurno završavaju sezonu nakon odigranih 82 utakmice regularnog dela. Pomenute ekipe već duži niz godina ne uspevaju da preokrenu svoju sudbinu, pa tako sezonu završavaju u regularnom delu već četvrtu godinu zaredom (San Hoze petu, a Anahajm čak šestu).

Rok za trejdove istekao u martu

Kako je polako postalo jasno koje ekipe bi trebalo da se nađu u plej-ofu, tako je i situacija sa trejdovima krenula da se zahuktava. Pogotovo su aktivne bile ekipe iz Zapadne konferencije, do te mere da je generalni menadžer Vinipega celu situaciju opisao kao "divlji, divlji zapad", dok je njegov kolega iz Edmontona prokomentarisao kako je Zapad pun talenata i da će za osvajanje Zapadne konferencije biti potrebna igra na visokom nivou u izuzetno dugom vremenskom periodu.

Primera radi, uprave Edmontona, Nešvila i Las Vegasa su krenule u lov na igrače kojima ističu ugovori na kraju sezone i u poslednjim danima pred istek roka za razmenu dovele svaka po tri nova igrača, kako bi obezbedile što veću dubinu sastavu i dale što veću podršku glavnim zvezdama svojih ekipa.

Novi kandidati za gol i odbranu sezone

Svaki mesec nam donese nekog od kandidata za gol i odbranu sezone, tako da ni mart nije razočarao. Da gol može da se da i dok padate unazad na led pokazo je igrač Bostona Denton Heinen

Koliko su ovi momci vanserijski talentovani najbolje možete videti na primeru Dakote Džošue iz Vankuvera.

Da ni golmani ne ostanu u senci pobrinuli su se Džoi Dakord kome štap nije ni potreban da donese pobedu svojoj ekipi u poslednjoj sekundi i Anton Forsberg koji je pokazao da prazan gol ipak nekad nije tako prazan.

Majk Modano dobio statuu ispred Amerikan Erlajnz Centra

Nakon Dirka Novickog još jedna statua krasi PNC Plazu ispred Amerikan Erlajnz Centra u Dalasu i to ni manje ni više već statua najpoznatijeg hokejaša Dalas Starsa, člana kuće slavnih, velikog Majka Modana, koji je lider franšize u broju odigranih utakmica, postignutih golova i asistencija, zaslužan za osvajanje do sada jedinog Stenli Kupa u istoriji franšize iz Teksasa.

Majk Modano je 20 od svoje 21 sezone u NHL-u odigrao za Starse, doselivši se u Teksas nakon što je ekipa prebačena iz Minesote u Dalas. Nakon samo 6 godina od selidbe iz Minesote, Starsi su predvođeni Modanom osvojili za sada jedini Stenli Kupi u svojoj istoriji.

Tanjug/AP Photo/LM Otero

Majk Modano pored svoje statue

 

Bafalo i Nju Džersi otvaraju narednu sezonu Globalnom Serijom

Još se nije završila tekuća sezona, a mi već znamo ko kada i gde otvara narednu. Ekipe Bafalo Sejbersa i Nju Džersi Devilsa otvoriće regularni deo sezone 2024/25 u O2 Areni u Pragu, gde će 4. i 5. oktobra odigrati dve utakmice. Osim toga ekipe Dalas Starsa i Florida Pantersa odigraće 2 utakmice u Finskoj, u Nokia Areani u Tampereu 1. i 2. novembra.

Karte su za utakmice u Češkoj mogu da se kupe preko linka https://www.livenation.cz/artist-nhl-global-series-1110927, dok se karte za utakmice u Finskoj prodaju na linku https://www.livenation.fi/artist-nhl-global-series-1110927

Ostale zanimljivosti

Kanada je odredila Generalne Menadžere svoje reprezentacije za predstojeća velika takmičenja. Legenda kanadskog reprezentativnog hokeja i rekordni strelac, asistent i poenter Kolumbus Blu Džeketsa Rik Neš odabran je da bude GM na predstojećem svetskom prvenstvu ove godine, dok je za Olimpijske igre 2026. kada se NHL zvezde vraćajuna veliku scenu, na istu funkciju izabran Dag Armstrong, koji je već bio deo menadžmenta na OI 2010. u Vankuveru (osvojena zlatna medalja) i Sočiju 2014.

Oston Metjuz nastavlja da rešeta protivničke mreže, pa je tako centar Toronto Mejpl Lifsa stigao do 60 postignutih golova ove sezone, čime je ubedljivo najbolji strelac lige.

Lindi Raf dobio je otkaz kao trener Nju Džersi Devilsa, zamenio ga je pomoćni trener Trevis Grin. Devilsi se u ovom trenutku nalaze na 6 bodova zaostatka od poslednje vajld kard pozicije koja vodi u plejof sa 8 utakmica do kraja sezone.

Legendarni kanadski hokejaš Džo Sakić, dugogodišnji član Kolorado Avelanša dobija svoj dokumentarac, koji će premijerno biti prikazan u Kanadi i SAD-u na Amazonovoj platformi Prajm Video 16. aprila. Dokumentarac prati trenutak kada je Sakić skoro napustio Kolorado, a predsednik Avelanša je imao samo 7 dana da dođe do 15 miliona dolara da ga zadrži.

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Standings provided by Sofascore