Vesti iz odbojke

Nikola Grbić mesec dana od srebra na OI sa Poljskom: Uradio sam najbolje što sam mogao

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.09.2024 15:28
Nikola Grbić, odbojkaški trener i selektor Poljske Guliver
Nikola Grbić, odbojkaški trener i selektor Poljske

Odbojkaška reprezentacija Poljske se na Olimpijskim igrama u Parizu dokopala istorijske srebrne medalje, sa srpskim trenerom Nikolom Grbićem za kormilom. Posle skoro mesec dana od završetka turnira u Francuskoj (koja je i savladale Poljake u borbi za zlato), uzbuđenje ne jenjava u granicama tamošnje države. 

Stoga je srpski strateg govorio za poljske medije o uspesima, padaovima, problemima i mnogim drugim stvarima vezanim za olimpijskog vicešampiona. 

"Posle izgubljenog meča uvek postoje stvari koje bi trebalo promeniti sledeći put. Ne radi se samo o finalu, već i o pripremama. Znam da sam, pogotovo kada sam doneo odluku, uradio najbolje što sam mogao. Naravno, nije bilo moguće sve da predvidim, iako sam naučio nekoliko lekcija", istakao je Grbić.

Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Nikola Grbić na klupi Poljske

Novinarima nije želeo da otkrije baš sve detalje... Delimično je i ostao misteriozan.

"Ne bi bilo pametno da se govori o pojedinim stvarima u javnosti, jer bi izazvale polemiku. Nisam mogao da sprečim povrede. Uticale su na učinak, mada neću da kažem da bismo bez njih definitivno osvojili zlato".

Grbić je osetio i gnev odbojkaških radnika u Poljskoj. Naime, odmah po završetku Igara na njegov račun su iznete i kritike zbog kadrovskih problema. Zamereno mu je što nije napravio promenu na poziciji tehničara.

"Znate li zašto su rekli? Zato što je Gregorž Lomač preokrenuo rezultat protiv Amerike. Utakmica protiv njih se dešava jednom u sto godina. Spremao sam Marćina Janjuša dve i po godine da bude prvi dizač, jer je jednostavno najbolji Poljak na tom mestu. Znam da ima mnogo kritičara, pa sam ponosan na njega".

Polako se okrenuo i ka onome što ga očekuje za četiri leta.

"Razmišljam kako da reprezentacija bude jača za Los Anđeles i šta da uradim da osvojim zlato. Kako da organizujem tim, ko će da bude u njemu... Rano je za bilo kakve detalje. Previše sam i emotivan kada govorim o Igrama. Treba mi i vremena da se resetujem i povratim ravnotežu. Četiri godine je dug period, menjaće se i igrač, sistem rada i treninga".

Pre novog pokušaja, imaće priliku i da naredne godine na Svetskom prvenstvu na Filipinima doda kolekciji jedino nedostajuće zlato.

"Takmičenje predstavlja veliku motivaciju za mene. Emotivno, bila bi to velika stvar".

A dok se ne vrati u prepoznatljiv poslovni ritam, dao je sebi oduška.

"Sa porodicom sam u Srbiji. Posećujem prijatelje, idem na rođendane. Čak imam i čamac, pa malo plovim. Vraćam se u Katovice za predstojeći Superkup 25. septembra. Pre toga dolazim u Varšavu na pojedine sastanke u Ministarstvo sporta"; zaključio je Grbić.