Vesti iz odbojke

Ministar Zoran Gajić pričao o učinku odbojkaša i odbojkašica na OI, osvrnuo se i na strance u reprezentacijama: Srbija se fokusira samo na sopstvene snage

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.08.2024 11:40
Zoran Gajić, ministar sport MN Press
Zoran Gajić, ministar sport

Ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić pričao je za ukrajinski "Sport" o rezultatima srpskih sportista na OI, a zatim se osvrnuo i na odbojku. 

Muška reprezentacija naše zemlje ispala je sa takmičenja, već posle grupne faze, dok su odbojkašice takmičenje završile u četvrtfinalu.

U muškoj odbojci smo u procesu smene generacija. Marko Podraščanin ima 36 godina, Atanasijević 32. Posle Olimpijskih igara odlučili su da završe reprezentativnu karijeru. Sama činjenica da smo se plasirali na OI u muškoj odbojci smatram uspehom. Naravno, postojala je šansa da dođemo do prvih osam, ali je nismo iskoristili. Ipak, zadovoljni smo i ovim rezultatom“, rekao je Zoran Gajić.

 

 

Odbojkašice Srbije nisu imale sreće, iako se radi o izuzetnoj generaciji, koju predvodi Tijana Bošković.

Od ženskog tima se očekivala medalja. Međutim, devojke su iz ritma izbcila česta putovanja u okviru Lige nacija. Stručni štab je pojedinim odbojkašicama dao odmor, ali je i to imalo suprotan efekat. Tim nije igrao na sto odsto. Razloge će ispitati trenerski savet Odbojkaškog saveza Srbije. Moram da napomenem i da su naše devojke prvi set u četvrtfinalu protiv budućih olimpijskih šampionki odigrale veoma snažno. Izgubili smo 24:26 i posle smo nekako pali“.

 

 

Osvrnuo minisar Gajić i na ostale reprezentacije, nove šampionke Italijanke, ali i Turkinje.

Muška i ženska reprezentacija Srbije igraju samo sa srpskim igračima. Hajde da malo uporedimo sa našim rivalima. Lider italijanskog tima je Paola Egonu, Italijanka nigerijskih korena. Tu je Mirjam Sila, čiji su koreni iz Slovnovače, Omoruji iz Nigerije, Ruskinja Antropova… Lider Turske je Melisa Vargas, Kubanka koja na svakom meču postiže 50 odsto poena cele ekipe. Pogledajte mušku odbojku… Koliko je razvijena u Poljskoj, a oni su uzeli Vilfreda Leona sa Kube. Brazilci su doveli Leala. Srbija se fokusira samo na sopstvene snage. Dakle, svako dostignuće naše odbojke predstavlja dvostruki uspeh“.

Pričao je Gajnić i o učinku reprezentacije Francukse na OI, koja je osvojila zlatnu medalju pobedom nad Grbićevom Poljskom u finalu. Pohvalio je i selekciju Sloveniju.

"Slovenija ima samo dva miliona stanovnika, a tri puta uzastopno je osvajala medalje na EP u odbojci. To je magija. Vidi se da vole ovaj sport", rekao je Gajić.