Vesti iz odbojke

Hvala Grbiću, hvala Poljaci: Odbojkaši Srbije na OI u Parizu, srpski olimpijski tim sada broji 109 članova

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.06.2024 14:12
Nikola Grbić je održao obećanje dato sebi i Poljacima Guliver
Nikola Grbić je održao obećanje dato sebi i Poljacima

Pobedom nad Kubom od 3:0 (25:17, 25:20, 25:20) selekcija Poljske omogućila je odbojkašima Srbije da se plasiraju na Olimpijske igre u Parizu. Koliko god su izabranici selektora Igora Kolakovića bili razočarani posle jučerašnjeg poraza od Poljaka (2:3), danas mogu samo da im kažu veliko hvala.

I Poljacima i selektoru Nikoli Grbiću koji je juče posle pobede nad "orlovima" rekao da "ne želi da bilo ko upire prstom na njega i njegove odbojkaše".

Na LOI prvi put podle 2012.

Odbojkaši Srbije nisu uspeli da se plasiraju na dva uzastopna olimpijska turnira. Nije nas bilo u Riju 2016. i Tokiju 2020. (2021). U Pekingu smo bili peti, a u Londonu deveti. Najveći uspeh naša reprezentacija napravila je u Sideju 2000. kada se okitila zlatom. U Atlanti četiri godine ranije bili smo treći.  U Atini 2004. selekcija Srbije i Crne gora eliminisana je u četvrtfinalu, zauzevši peto mesto na kraju.

Poljska, koja je lider Lige nacija, odigrala je meč protiv Kube u velikom stilu. Sa mnogo kvaliteta i autoriteta već od prvog seta (25:17) jasno su stavili do znanja Kubacima da će za njih Olimpijske igre ostati samo san.

Odbojkaši Srbije večeras od 20.30 časova igraju protiv sjajne Slovenije, ali bez psihološkog opterećenja jer posle tri turnira ipak ostvarten veliki cilj. Međutim, "orlovi" će imati priliku da se plasiraju na završni turnir Lige nacija, jer će u slučaju trijumfa protiv Slovenije preskočiti Argentinu na osmom mestu.

Posle plasmana muške odbojkaške selekcije na Olimpijske igre u Parizu, srpski olimpijski tim sada broji 109 članova, a sigurno će do početka igara biti još brojniji, jer kvote još treba da se dodele u nekim sportovima.

Srbija je najviše predstavnika imala u Londonu 2012, kada je boje naše zemlje branilo čak 116 olimpijaca. Preko stotinu sportista (103) imali smo i u Riju 2016. godine.

Od Pekinga do Londona broj medalja je rastao. U Kini smo osvojili tri, u Londonu četiri, u Riju osam, a u Tokiju, gde je bilo najmanje olimpijaca (87), čak devet. Nadamo se da će se trend rasta broja osvojenih medalja od Igara do Igara nastaviti u Londonu.

Ono po čemu će Pariz sigurno biti upamćen je i rekordan broj srpskih timova – čak pet. Imaćemo predstavnike u obe konkurencije u košarci i odbojci, a dvostruko zlato braniće i vaterpolisti. Takođe, kandidati za najsjajnije odličje su i basketaši Srbije.