Vesti iz NFL

NFL POWER RANKING #6: NEMILOSRDNI LAJONSI, LONDONSKI BERSI I NOVI DŽETSI

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

16.10.2024 23:59
DAVANTE ADAMS/NEW YORK JETS Tanjug/AP Photo/Dennis Waszak Jr.
DAVANTE ADAMS/NEW YORK JETS

Ne čekajte priliku, već je stvorite, jer uspeh nije slučajnost. To je rezultat napornog rada, istrajnosti, učenja, odricanja i najviše od svega ljubav prema onome šta radiš.

Ove reči su izuzetno važne u svakodnevnom životu, ali još bitnije u svetu sporta. U okviru šestog kola, neke ekipe nisu čekale svoje prilike već su ih stvorile, ugrabile ili prosto otele od protivnika. Bilo je ovo jedno veoma intrigantno kolo, puno istorijskih momenat i uzbuđenja. Ali, još više uzbuđenja je bilo nakon završetka kola, pošto su se Džetsi i Bilsi dodatno pojačali! Njujork Džetsi su doveli Devantea Adamsa i tako ga ponovo ujedinili sa Eronom Rodžersom, dok su Bafalo Bilsi dali Džošu Alenu još jedno oružije u napadu dovođenjem Amarija Kupera!
Fantastični potezi pred novo kolo! 

Dobrodošli u novo izdanje Vanjinog NFL Power ranking-a!


 

1. KANZAS SITI ČIFS (5-0)

 

Kanzas Siti Čifsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

 

2. MINESOTA VAJKINGS (5-0)

 

Minesota Vajkingsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

 

3. BALTIMOR REJVENS (4-2)

 

Rejvensi trenutno imaju najopasniji napad u ligi. Pored toga što imaju najdinamičniji tandem u NFL, mladi hvatač Zej Flauvers polako postaje sve bolji i bolji. Flauvers je već u prvom poluvremenu imao 132 jarda hvatanjem i na taj način pokazao da ima sposobnost da bude hvatačka opcija broj jedan u ekipi. Derik Henri (24 nošenja, 132 jarda i dva tačdauna) je imao monstruozno izdanje i trenutno je na dobrom putu da treći put u svojoj karijeri predvodi NFL po broju jardi na zemlji (postao bi sedmi igrač u Superboul eri koji je to ostvario). Ovo je bila 39. utakmica zaredom u kojem su Rejvensi imali makar 100 jardi trčanjem, treći najduži niz u NFL istoriji.

 

 

4. DETROIT LAJONS (4-1)

 

Od samog početka utakmice do poslednjeg momenta meča, Detroit Lajonsi su izdominirali i pregazili Dalas Kaubojse na gostovanju i zabeležili prvu pobedu protiv njih još od 2013. godine.

Napad je imao savršenu egzekuciju (492 jarda, 27 prvih daunova i 47 poena), veoma kreativne akcije i sjajan ofanzivni plan od strane ofanzivnog koordinatora Bena Džonsona. Odbrana je bila podjednako dobra, Lajonsi su imali pet osvojenih lopti, četiri seka i dozvolili su samo devet poena protivniku. Iako su ubedljivo pobedili, ovaj poraz je ostavio gorak ukus u ustima čitave franšize Lajonsa zbog stravične povrede Ejdena Hačinsona. Najbolji defanzivni igrač Detroita je doživeo prelom tibije i fibule, zbog čega će propustiti ostatak sezone.

 

 

5. HJUSTON TEKSANS (5-1)

 

Ovo je bila najubedljivija pobeda ove sezone za Teksanse, u svakom smislu te reči. Iako su bili bez Nika Kolinsa, koji je najproduktivniji hvatač ove godine u ligi, ostali ofanzivni igrači Hjustona su podigli nivo svoje igre. Trkački tandem, Džo Mikson i Dejmion Pirs, su kombinovano imali 209 jardi sa linije skrimidža i tri tačdauna. Mada, hvatački tandem, Stefon Digs i Tenk Del, su zajedno imali 13 hvatanja za 134 jarda i dva tačdauna. 

Odbrana je iznudila četiri izgubljene lopte, dok je na toj strani lopte Vil Anderson (osam obaranja, četiri obaranja za gubitak jardi, tri seka i odbranjeno dodavanje) bio nezaustavljiv. 

 

 

6. VAŠINGTON KOMANDERS (4-2)

 

Ovaj poraz je pokazao sve slabosti u igri Komandersa i većina njihovih mana se nalazi na defanzivnoj strani lopte.

Iako je glavni trener Den Kvin defanzivni specijalac, najveća slabost njegovih odbrana je zaustavljanje protivničkog trčanja. Na ovoj utakmici, Vašington je dozvolio 176 jardi na zemlji, uz sve to 7,6 jardi po akciji Rejvensima (najgori učinak za odbranu Komandersa ove sezone). Biće potrebno još vremena da ova odbrana bude makar prosečna, Vašington mora da uradi mnogo bolji posao u identifikaciji i razvoju talenta, jer na ovom meču skorašnji pikovi prve runde Emanuel Forbs i Džejmi Dejvis nisu igrali.

 

7. ATLANTA FALKONS (4-2)

 

Odličan balans, dobra egzekucija i korišćenje svih ofanzivnih oružja je donelo Atlanti (napokon) pobedu bez puno muka. Tajler Aldžir i Bižan Robinson su bili fantastični (200 jardi trčanjem i tri tačdauna), Kirk Kazins (19/30, 225 jardi i tačdaun) je odigrao skroz korektno, dok je Drejk London bio najzapaženiji hvatač u redovima Falkonsa. 

 

8. BAFALO BILS (4-2)

 

Iako su sudije bile u centru pažnje, pre svega zbog ogromnog broja prekršaja (22 prihvaćena prekršaja za 204 jarda kazne), Bilsi su uspeli da izdrže nalet Džetsa i zabeleže pobedu. Džoš Alen (19/25, 215 jardi i paser rejting od 127,9) je ponovo bio sjajan sa tri tačdauna, ali glavna zvezda napada na ovom susretu je bio novajlija Rej Dejvis. Nekadašnji trkač sa univerziteta Kentaki je utakmicu završio sa 152 jarda, predvodio je ekipu u istrčanim i uhvaćenim jardima. Na drugoj strani lopte, sejfti Tejlor Rep je bio apsolutno senzacionalan sa osam obaranja, tri odbranjena dodavanja i u nekoliko navrata je sprečio Džetse da stignu do endzone. Bilsi su prekinuli niz od dva uzastopna poraza i trenutno se nalaze na vrhu istočne divizije AFC.

 

9. GRIN BEJ PEKERS (4-2)

 

Pekersi imaju jedan od najeksplozivnijih napada u ligi i deluje da je Džordan Lav 

pronašao svoj ritam. Kvoterbek Pekersa je meč završio sa 258 jardi dodavanjem, četiri tačdauna i paser rejtingom od 119,5. Čak devetorica različitih igrača je uhvatilo makar jedno dodavanje, što sam ukazuje na genijalnost, kreativnost i odličan poziv akcija od strane Meta LeFlera. Odbrana je ponovo imala tri osvoje lopte i predvodi NFL sa 17 osvojenih lopti nakon šest odigranih kola.

 

10. TAMPA BEJ BAKANIRS (4-2)

 

Pošteno su se namučili Bakanirsi da bi stigli do nove pobede. Nakon što su odlično otvorili meč sa 17 poena zaredom, Tampa Bej je doživeo kolaps epskih razmera u drugoj četvrtini kada su imali tri izgubljene lopte i 27 primljenih poena. Ipak, NFL utakmica traje četiri četvrtine i Bakanirsi su uspeli da se trgnu, i u drugom poluvremenu kompletno ugase Seintse. Bejker Mejfild je imao četiri tačdauna dodavanjem, igra na zemlji je bila sjajna (277 jardi trčanjem, treći najbolji učinak u istoriji franšize), dok je Kris Gadvin ponovo briljirao. Bakanirsi su drugi put u istoriji franšize postigli 50 ili više poen na meču. 

 

 

11. ČIKAGO BERS (4-2)

 

Nakon što su ofanzivno slabo započeli sezonu, deluje da su pronašli svoj ritam Čikago Bersi i ovaj meč je bio najbolji pokazatelj za šta je sposoban ovaj napad.

Kejleb Vilijams (23/29, 226 jardi i četiri tačdauna) je bio odličan i sjajno je distribuirao loptu svojim hvatačima, dok je igra na zemlji (29 nošenja, 152 jarda) donela preko potreban balans u napadu.

Kinan Alen je odigrao svoj najbolji meč u dresu Bersa, utakmicu je završio sa pet hvatanja za 41 jard i dva tačdauna. Ovo je prvi put od 2020. godine da su Čikago Bersi zabeležili tri pobede zaredom. 

 

 

12. PITSBURG STILERS (4-2)

 

Nisu imali pune ruke posla Stilersi u pobedi protiv Las Vegas Rejdersa. Uradili tačno onoliko koliko je bilo neophodno da se zabeleži novi trijumf i prekine niz od dva uzastopna poraza. Igra na zemlji (183 jarda na 35 nošenja) je sve bolja i bolja, dok je Džastin Filds (14/24, 145 jardi) kroz vazduh bio prosečan ali je sjajno koristio svoje noge i postigao je dva tačdauna trčanjem. Odbrana je imala samo jedan sek, ali su vršili konstantno dobar pritisak i meč završili sa sedam obaranja za gubitak jardi i tri osvojene lopte. Ovo je bila prva utakmica, još od 2021. godine, u kojoj su Stilersi imali sedam poseda u kojima su postigli poene.

 

 

13. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (3-3)

 

Da li je ova pobeda promenila tok sezone za Fortinajnerse? Moguće, ali ako ništa drugo, pokazala nam je da su najbolja ekipa u toj diviziji iako trenutno nisu jedan od kandidata za Lombardijev trofej. Ponovo su imali dvocifrenu prednost Fortinajnersi, ali ovoga puta je nisu izgubili. Brok Pardi (18/28, 255 jardi, tri tačdauna i paser rejting od 129,3) je bio precizan, miran u džepu i donosio je odlične odluke. Trčanje je iznova bilo sjajno (33 nošenja za 228 jardi), ali su na ovom meču novajlije pružile iskru timu. U napadu, trkač Ajzek Gerendo je imao 99 jardi trčanjem, dok su u odbrani sejfti Malik Mustafa i kornerbek Renardo Grin imali po jedno presečeno dodavanje. 

 

14. FILADELFIJA IGLS (3-2)

 

Bila je ovo prekopotrebna pobeda za Iglse, ali ova ekipa i dalje ne igra na nivou na kojem se očekuje od njih. Povratak Ej Džeja Brauna (šest hvatanja, 116 jardi i tačdaun) i Devontea Smita (tri hvatanja, 64 jardi i tačdaun) je dosta olakšalo posao Džejlenu Hurtsu. Napad je uradio dovoljno dobar posao da pomera lance (19 prvih daunova) i osvaja jarde (6,0 jardi po akciji) ali uprkos tome Filadelfija je i dalje jedina ekipa bez poena u prvoj četvrtini ove sezone. Iglsi su ponovo imali veliki broj povreda, meč su ranije napustili Dalas Gadert (zadnja loža), Darijus Slej (levo koleno) i Džordan Mailata (zadnja loža).

 

15. LOS ANĐELES ČARDŽERS (3-2)

 

Dominantnom odbranom su Čardžersi uspeli da prekinu niz od dva uzastopna poraza i zabeleže drugu pobedu unutar divizije ove sezone. Odbranom su uspeli da razmontiraju protivnika Čardžersi, ali sa druge strane lopte su kontrolisali vreme poseda i bili efikasni. Napad je imao 350 jardi, 22 prva dauna i odličnu konverziju na trećem pokušaju (11-18).

Ovo je bila utakmica u kojoj je Džastin Herbert imao najveći broj dodavanja (34 pokušaja) i najveći broj jardi kroz vazduh (234 jarda) ove sezone.

 

16. SIJETL SIHOKS (3-3)

 

Ogroman broj prekršaja (devet prekršaja za 69 jardi kazne), izgubljene lopte i nedostatak pritiska nad protivničkim kvoterbekom su glavni razlozi za treći uzastopni poraz Sihoksa. Ove poslednje tri utakmice su pokazale da je Sijetl jedna prosečna ekipa. Iako su uspeli da osvajaju jarde i pomeraju lance (imali su više prvih daunova od San Franciska), nedostajala je disciplinovanija igra u ključnim momentima. Ðino Smit (30/52, 312 jardi i tačdaun) je imao dva presečena dodavanja, dok Sihoksi nisu uspeli da uspostave igru na zemlji (20 nošenja za 52 jarda).

 

17. DENVER BRONKOS (3-3)

 

Malo je falilo da Bronkosi ne postignu poen kod kuće u porazu od Los Anđeles Čardžersa (to bi bilo prvi put u istoriji franšize), nakon što nisu uspeli da pronađu bilo kakav ritam u prve tri četvrtine. Ali uspeli su u poslednjoj deonici malo da poprave utisak i naprave seriju od 16 uzastopnih poena. Bo Niks (19/33, 216 jardi i dva tačdauna) je bio užasan u prvom poluvremenu sa samo tri kompletirana dodavanja za 22 jarda i presečeno dodavanje. Ali ono što je zabrinjavajuće za napad Denvera jeste činjenica da je Niks bio najbolji trkač ekipe sa 61 jardom, dok je ostatak tima imao 49 jardi na zemlji. 

 

18. SINSINATI BENGALS (2-4)

 

Bilo je neizvesno, napeto, ali ipak neophodno da na ovaj način Bengalsi zabeleže pobedu. Nisu odigrali kompletan meč, jer se napad dosta mučio protiv odlične odbrane Džajantsa, ali sa druge strane lopte, defanzivno je Sinsinati iskoračio i odbrana je bila glavni razlog za pobedu. Odbrana je imala osvojenu loptu, dva seka, šest kvoterbek udaraca i osam odbranjenih dodavanja. Bili su pogotovo izvrsni na trećem daunu. 

Džo Buro (19/28, 208 jardi) nije imao puno uspeha kroz vazduh (sem kada su mete bili Ti Higins i Džamar Čejs), ali je zato imao tačdaun trčanjem od 47 jardi. To trčanje je bilo najduže u istoriji franšize za kvoterbek. 

 

19. INDIJANAPOLIS KOLTS (3-3)

 

Uprkos silnim povredama, Koltsi pronalaze načine da zabeleže pobede. Entoni Ričardson je ponovo propustio meč zbog povrede, ali je prekaljeni Džo Flako opet predvodi ekipu do trijumfa.

Flako (22/38, 189 jardi i paser rejting od 77,6) nije nužno imao odličnu statistiku, ali je isporučio kada je bilo najvažnije. Flako sada ima osam uzastopnih utakmica sa makar dva tačdauna dodavanjem, to je trenutno najduži aktivan niz u ligi (Džordan Lav takođe ima osam takvih mečeva). Odbrana je imala svoju najbolju utakmicu u sezoni, dozvolili su samo 241 jard napadu Tenesija i primili 17 poena.

 

20. NJUJORK DŽETS (2-4)

 

Trećim uzastopnim porazom su Džetsi završili ovu burnu nedelju tokom koje je Robert Saleh otpušten, defanzivni koordinator Džef Ulbrik dobio posao privremenog glavnog trenera, dok je Natanijel Heket degradiran i pozivanje akcija je pripalo Todu Dauningu. Neke stvari se jesu promenile, najpre na ofanzivnoj strani lopte. Napad je imao 393 jarda, 6,7 jardi po akciji i uspeli su čak četiri puta da stignu do crvene zone. Tu su usledili problemi za Džetse, jer su samo jednom postigli tačdaun iz četiri odlaska unutar protivničkih 20 jardi.

Obično pouzdani šuter Greg Zurlajn je promašio dva šuta za tri poena i to ih je koštalo pobede.

 

 

21. NJUJORK DŽAJANTS (2-4)

 

Ofanzivne muke Denijela Džounsa i Džajantsa na Metlajf stadionu se nastavljaju nakon novog poraza kod kuće. Ekipa iz Njujorka je postigla samo jedan ofanzivni tačdaun ove sezone kod kuće, dok je Denijel Džouns (22/41, 205 jardi i presečeno dodavanje) poslednji put imao tačdaun kod kuće u 18. kolu 2022. godine. Kvoterbek Džajantsa ima najgori procenat pobeda (1-14) za startnog kvoterbeka u takozvanim “primetime” utakmicama od 1970. godine. Uprkos činjenici da odbrana igra fenomenalno i da je jedna od najboljih u ligi, Džajantsi neće uspeti da ispune svoj puni potencijal dokle god Denijel Džouns igra na ovom nivou. 

 

22. DALAS KAUBOJS (3-3)

 

Nije mogao na gori način da proslavi svoj 82. rodjendan, vlasnik Kaubojsa, Džeri Džouns. Dalas je pretrpeo najubedljiviji poraz kod kuće još od 1989. godine i prvi put u istoriji franšize su imali deficit od 20 poena ili više u prve tri utakmice na svom terenu u sezoni. Dak Preskot (17/33, 178 jardi i dva presečena dodavanja) je bio grozan i imao je drugi najgori QBR (11,4) u svojoj karijeri. Igra na zemlji nije postojala (u jednom momentu su imali 16 jardi na 10 nošenja), dok je odbrana primila 47 poena i niti jednom nisu naterali napad Detroita da pantuje loptu. Toliko je bilo loše da je malo falilo da ofanzivni linijaš Lajonsa postigne tačdaun. 

 

 

23. NJU ORLEANS SEINTS (2-4)

 

Držali su se koliko su mogli Seintsi u divizijskom okršaju protiv Tampa Bej Bakanirsa, ali su ipak ostali bez snage u drugom poluvremenu. Nju Orleans je imao prednost na kraju prvog poluvremenu, pre svega zbog odlične odbrane koja je imala tri osvojene lopte u tom periodu i zbog specijalnog tima koji vratio pant za tačdaun. 

Svoj NFL debi je imao novajlija na poziciji kvoterbeka Spencer Retler (22/40, 243 jarda i tačdaun), koji je ima nekoliko veoma dobrih poseda ali i par izgubljenih lopti. Seintsi su postigli 27 poena u drugoj četvrtini, što je drugi najbolji učinak u istoriji franšize i najveći broj postignutih poena u jednoj deonici ove sezone u ligi.

 

 

24. ARIZONA KARDINALS (2-4)

 

Nedisciplina, loša egzekucija na početku meča i traljavo drugo poluvremenu su glavni uzroci novog poraza Kardinalsa. Odbrana je ponovo dozvolila dosta poena protivniku u prvom poluvremenu, dok ovoga puta napad nije uspeo to da isprati. Kardinalsi su pantovali u prva četiri poseda, dok su utakmicu završili sa izgubljenom loptom u poslednja tri drajva.

Arizona je na ovom meču imala čak 13 prekršaja, dok su u prvih pet imali samo 19 i bili su najbolja ekipa u tom parametru pre ovog kola. 

 

25. LOS ANĐELES REMS (1-4)

 

Los Anđeles Remsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

 

26. MAJAMI DOLFINS (2-3)

 

Majami Dolfinsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

 

27. NJU INGLAND PETRIOTS (1-5)

 

Da, pretrpeli su peti poraz ove sezone Petriotsi (treći kod kuće), ali glavna priča sa ove utakmice jeste novajlija Drejk Mej koji je prvi put startovao i pokazao u nekoliko navrata da ima sposobnost da postane franšizni kvoterbek. Mej (20/33, 243 jarda i tri tačdauna) je ima nekoliko odličnih poteza, ali i tri izgubljene lopte. 

Ipak, u nastavku sezone, dalji napredak i razvijanje mladog kvoterbeka će biti važnije nego same pobede i porazi. Ono što je ostalo upečatljivo sa ovog meča jeste činjenica da je ofanzivna linija jedna od najgorih u ligi i da će na tome morati Petriotsi da porade na predstojećem NFL draftu. 

 

 

28. TENESI TAJTANS (1-4)

 

Protiv statističke najgore odbrane u ligi, ovo je bila idealna prilika za napad Tenesija da eksplodira i postigne veliki broj poena. Ipak, Vil Levis (16/27, 95 jardi, tačdaun i presečeno dodavanje) i Tajtansi nisu iskoristili ovu zlatnu šansu. Da, poziv akcija jeste bio konzervativniji, ali trčanje je funkcionisalo (28 nošenja, 152 jarda). Vil Levis je taj koji nije uspeo da se poveže sa svojim hvatačima, iako ima trojicu veoma dobrih. Od 2020. godine kvoterbekovi Tenesiju su imali pet utakmica na kojima su imali manje od 100 jardi dodavanjem, Levis ima tri od tih pet mečeva. 

 

29. KLIVLEND BRAUNS (1-5)

 

Braunsi su propustili idealnu priliku da ukradu pobedu protiv Iglsa, ali ponovo ih je nedisciplinovana igra koštala trijumfa.

Napad Klivlenda nije uspeo da postigne makar 20 poena u šestom uzastopnom meču, dok su u poslednjih 29 ofanzivnih poseda postigli samo jedan tačdaun. Odbrana i specijalni tim su dali priliku Braunsima da u poslednjem posedu stignu do pobede, ali prekršaji unutar protivničkih 10 jardi su onemogućili Klivlend da postigne tačdaun. 

 

 

30. DŽEKSONVIL DŽEGUARS (1-5)

 

Čak ni odlazak u London ovoga puta nije pomogao Dagu Pedersonu i Džeguarsima, koji su bili deklasirani od strane Bersa. Sa samo jednom pobedom za sada, deluje da je sledeći meč biti ili ne biti za Džeksonvil. 

Džeguarsi imaju samo dve pobede u poslednjih 12 utakmica, pritom, od 1966. godine samo pet ekipa je uspelo da se pronađe u plej-ofu nakon što su sezonu započeli sa jednom pobedom i pet poraza. Na ovom susretu, odbrana nije vršila dovoljno dobar pritisak, pogotovo u prvom poluvremenu. Ofanzivno, hvatači Džeksonvil su imali čak četiri ispuštena hvatanja za tačdaun. 

 

31. LAS VEGAS REJDERS (2-4)

 

Ponovo su Rejdersi imali jedno ispodprosečno i anemično izdanje u napadu. Istina, bili su bez Devantea Adamsa i Džejkobija Mejersa, ali svakako je napad često izgledao bez ideje ili kada su pronašli nekakav ritam Rejdersi su gubili lopte. Ejden O'Konel (27/40, 227 jardi, tačdaun i presečeno dodavanje) nije pružio iskru koju su tražili Rejdersi, dok sa druge strane lopte defanzivni igrači su imali nekolicinu promašenih obaranja i dozvolili Stilersima 183 jarda trčanjem.

 

32. KAROLINA PANTERS (1-5)

 

Imali su rezultatski priključak na kraju prvog poluvremena Pantersi, ali ipak nisu imali snage niti ofanzivnog talenta da prkose do kraja meča Falkonsima. Dve izgubljene lopte, veliki broj prekršaja (10 prekršaja, 74 jarda kazne) i loša odbrana na trećem daunu su glavni razlozi za novi poraz Karoline. Trkač Čuba Habard nastavlja da igra veoma dobro, u poslednje četiri utakmice ima 488 jardi sa linije skrimidža i tri tačdauna.