Vesti iz NFL

NFL POWER RANKING #5: Neprikosnoveni Čifsi, magični Lamar Džekson i nestabilni Džetsi

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

08.10.2024 22:56
Patrik Mahoms, Lamar Džekson i Robert Salah Tanjug/AP Photo/Ed Zurga, AP Photo/Jeff Dean, AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File
Patrik Mahoms, Lamar Džekson i Robert Salah

Pošto je jesen u punom jeku i "najstrašniji praznik" (Noć veštica) na horizontu, oktobar donosi posebnu draž. Pre neki dan, sedeo sam blizu parka i uživao kako je oktobarsko sunce obasjalo park svetlošću koja se tako topila da je dobila impresivno-prigušeni izgled pejsaža starog majstora. Nebo nikada nije izgledalo šarmantije niti uzvišeno lišće drveća tako graciozno, ali po čemu je oktobar najznačajniji jeste da je to mesec posvećen borbi protiv raka dojki.

Da se vratimo NFL svetu, liga polako dobija oblik. Nemamo više ekipu bez pobede (čak je i Džeksonvil slavio), dve ekipe su i dalje neporažene, dok su Džetsi ostali bez svog glavnog trenera nakon što je Robert Salah dobio otkaz.

Dobrodošli u novo izdanje Vanjinog Power ranking-a!

KANZAS SITI ČIFS (5-0)

Patrik Mahoums nije imao tačdaun dodavanjem na ovom meču, ali Kanzas Siti je i bez toga izdominirao i ostao neporažen ove sezone. Sposobnost Čifsa da se adaptiraju, prilagode i pronađu nove načine da budu ubedljivi ih čini Superboul favoritima. Napad je imao 460 jardi i kontrolisali su vreme poseda (skoro 40 minuta su imali loptu kod sebe). Veterani Džudžu Smit-Šuster (sedam hvatanja, 130 jardi) i Karim Hant (117 jardi sa linije skrimidža i tačdaun) su predvodili Čifse ofanzivno.

MINESOTA VAJKINGS (5-0)

Kao što su nekada njihovi pretci osvojili Britansko ostrvo, Vajkingsi su nešto slično ostvarili pobedom u Londonu protiv Džetsa. Bilo je ovo veoma traljavo izdanje Minesote, pre svega u napadu jer su imali dve izgubljene lopte i po broju prekršaja (11 prekršaja za 80 jardi). Zbog toga, odbrana je morala da igra na još višem nivou, a to je upravo i učinila.

Vajkingsi su imali defanzivni tačdaun, tri osvojene lopte, tri seka, 11 kvoterbek udaraca i bili su fantastični na trećem daun (5-17).

Poslednji put kada su započeli sezonu sa pet uzastopnih pobeda, Vajkingsi nisu uspeli da obezbede plej-of učešće.

 

 

VAŠINGTON KOMANDERS (4-1)

Čak i presečeno dodavanje u prvoj četvrtini nije moglo da uspori Džejdena Denijelsa i napad Komandersa. Vašington je stigao do četvrte uzastopne pobede, uz to u prvih pet odigranih kola, Komandersi ima najefikasniji napad u ligi (31,0 poena po meču). Na ovom susretu, napad Vašingtona se više oslanjaju na eksplozivne akcije. Od svojih 434 jarda, 298 jardi su osvojili na samo osam akcija.

Odbrana polako postaje sve bolja i bolja, u poslednje dve utakmice su u proseku dozvolili 13,5 poena protivnicima i 254 jarda po meču.

 

 

BALTIMOR REJVENS (3-2)

Posle ovakve odigrane utakmice, spreman sam da kažem da je Lamar Džekson najveštiji igrač u istoriji NFL. Da, imao je izgubljenu loptu, ali poteze i momente koje stvara Lamar Džekson je prava umetnost. On je meč završio sa 403 jarda u napadu, četiri tačdauna dodavanjem i 119,9 paser rejtingom. Ponovo su izdominirali igrom na zemlji (175 jardi trčanjem) i u svih pet utakmica su imali makar 100 jardi više trčanjem od protivnika. To je najduži niz u ligi još od 1933. godine. Rejvensi su sve opasniji, čak je i Džastin Taker proradio.

 

 

DETROIT LAJONS (3-1)

Detroit Lajonsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

HJUSTON TEKSANS (4-1)

Novo kolo, nova tesna pobeda Teksansa, ovoga puta šutem za tri poena Kaimija Ferberna u poslednjoj sekundi utakmice.

Odbrana Hjustona je bila neumoljiva na ovom susretu. Vršili su konstantno odličan pritisak i maksimalno otežali Džošu Alenu koji je kompletirao samo jedno dodavanje iz 14 pokušaja kada je bio pod pritiskom.

Napad Teksansa će biti pod pravim iskušenjem u narednom kolu zbog povrede Nika Kolinsa. Kada je Kolins napustio igru, Hjuston je uspeo da postigne samo devet poena. Pritom, Teksansi moraju da budu efikasniji u drugom poluvremenu, jer su u poslednje četiri utakmice postigli samo 23 poena u tom periodu meča.

 

 

ATLANTA FALKONS (3-2)

Iako su tokom većine utakmice gubili i jurili zaostatak, Falkonsi su uspeli novim pobedonosni posedom Kirka Kazinsa (42/59, 509 jardi i četiri tačdauna) da zabeleže pobedu u produžetku.

Kazins je oborio rekord Falkonsa po broju bačenih jardi (509 jardi) na jednom meču i postao 22. kvoterbek u istoriji NFL koji je imao 500 ili više jardi kroz vazduh na jednoj utakmici. Drejk London (12 hvatanja, 154 jarda i tačdaun) i Darnel Muni (devet hvatanja, 105 jardi i dva tačdauna) su bili nerešiva enigma za Bakanirse, dok je odbrana Atlante proradila u drugom poluvremenu i dozvolila protivniku samo šest poena.

GRIN BEJ PEKERS (3-2)

Prva pobeda ove sezone za Džordana Lava i treća za Pekerse koji su na kraju preživeli poslednji nalet Los Anđeles Remsa. Slična priča kao i protiv Vajkingsa, Grin Bej se dosta mučio u prvom poluvremenu, pogotovo nakon što je Lav imao presečeno dodavanje vraćeno za tačdaun.

Ali u trećoj četvrtini, sve se promenilo. Odbrana je ta koja je pružila neophodnu iskru sa dve osvojene lopte u uzastopnim posedima. Napad je to iskoristio, napravio seriju od 17 poena zaredom i na kraju je ponovo odbrana zaustavila Remse u poslednjem posedu. Pekersi imaju 14 osvojenih lopti u prvih pet kola (što je najviše za ekipu u poslednje tri sezone), dok je Eksejvijer Mekini zabeležio peto presečeno dodavanje.

BAFALO BILS (3-2)

Uprkos činjenici da je Džoš Alen kompletirao samo 30% njegovih dodavanja (najmanji procenat kompletiranih dodavanja u poslednjih 30 sezona sa makar 30 pokušaja), Bafalo je imao šansu u da stigne makar do produžetka ako ne i pobede.

Napad je delovao van ritma u prvom poluvremenu, bilo je dosta miskomunikacije i ispuštenih dodavanja. Dosta se osetio izostanak Kalila Šakira na ovom meču, to se videlo pogotovo u poslednjem posedu kada Bilsi nisu uspeli da osvoje prvi dauni morali su da predaju loptu, što ih je na kraju koštalo pobede.

TAMPA BEJ BAKANIRS (3-2)

Konzervativna igra, propuštena prilika i izgubljen posed u poslednja dva minuta poslednje četvrtine je koštao Bakanirse pobede u divizijskom okršaju.

Bejker Mejfild (19/24, 180 jardi i tri tačdauna) je bio sjajan, kao i ostatak napada. Bakanirsi su imali sjajan balans ofanzivno (160 jardi trčanjem), ali je izgubljena lopta novajlije Bakija Irvinga na kraju puno koštala Tampa Bej.

Odbrana je svakako glavni krivac za poraz, jer su dozvolili 550 jardi napadu Atlante (najviše na meču od 2016. godine), 28 prvih daunova i 36 poena.

DALAS KAUBOJS (3-2)

Ovakve pobede umeju da preokrenu sezonu, posebno pod kakvim okolnostima je zabeležen ovaj trijumf. Uprkos činjenici da su bili bez Majke Parsonsa, Demarkusa Lorenca i Brendina Kuksa, Kaubojsi su pokazali žilavost i pobednički stav koji je falio Dalasu prethodnih sezona.

Dak Preskot (29/42, 352 jarda i dva tačdauna) je predvodio svoj napad u pobedonosnom posedu, ali glavne zvezde ove večeri su bili trkač Riko Daudl i hvatač Džejlen Tolbert.

Daudl je meč završio sa 114 jardi sa linije skrimidža i tačdaun, dok je Tolbert doprineo sa sedam hvatanja za 87 jardi i pobednički tačdaun. SiDi Lemb je imao pet hvatanja za 62 jarda, ovo mu je bila 38. utakmica zaredom sa makar četiri hvatanja (jedino Majkl Tomas ima duži niz u istoriji lige, sa 43 uzastopne utakmice).

PITSBURG STILERS (3-2)

Nakon što su imali veoma dobro ofanzivno izdanje prethodne nedelje, Stilersi su ponovo delovali izgubljeno u napadu. Nije nužno pozicija startnog kvoterbeka postala otvorena borba nakon prosečnog izdanja Džastina Fildsa (15/27, 131 jard i dva tačdauna), ali je svakako Filds propustio priliku da zacementira sebe kao franšiznog kvoterbeka. Odbrana je drugo kolo zaredom odigrala ispod svojih mogućnosti. Iako su imali tri osvojene lopte, odbrana je dozvolila 445 jardi, 25 prvih daunova i 60% uspešnosti na trećem daunu Kaubojsima.

DENVER BRONKOS (3-2)

Treća uzastopna pobeda za Denver Bronkose i Boa Niksa, nakon što su Bronkosi pregazili Las Vegas Rejderse.

Sve je kliknulo za Denver u ovom meču, kako u napadu tako i u odbrani. Defanzivno su imali tri osvojene lopte i tri seka. Patrik Surtejn je imao dva presečena dodavanja (jedno vraćeno za tačdaun), dva odbranjena dodavanja i ponovo pokazao zašto je jedan od najboljih defanzivnih igrača u ligi. Bo Niks (19/27, 206 jardi i dva tačdauna) je bio izvanredan i postao je prvi novajlija na poziciji kvoterbeka koji je pobedio u tri meča zaredom u istoriji Bronkosa.

 

 

SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (2-3)

Da li je zbog povreda, ili su prosto izgubili svoju žustrinu i oštrinu, ali Fortinajnersi se nalaze u ozbiljnom problemu nakon novog poraza unutar divizije. San Francisko nije postigao poene u drugom poluvremenu, jedan od razloga za to jeste bila povreda njihov šutera Džejka Mudija.

Fortinajnersi su imali tri izgubljene lopte i veoma lošu egzekuciju u crvenoj zoni (1-6). Na drugoj strani lopte, odbrana ovoga puta nije uspela da vrši konstantan pritisak na Kajleru Mareju, pored toga, dozvolili su 169 jardi trčanjem.

ČIKAGO BERS (3-2)

Iz kola u kolo, novajlija Kejleb Vilijams igra sve bolje i bolje. Kvoterbek Bersa je meč završio sa 304 jarda dodavanjem i dva tačdauna, ali bitnija stvar jeste da uspostavlja sve je bolju povezanost za Di Džejem Murom (pet hvatanja, 105 jardi i dva tačdauna). Vilijams je imao paser rejting od 126,2 na ovoj utakmici, to je najbolji paser rejting za novajliju na poziciji kvoterbeka u istoriji Bersa od 1970. godine. Ovo je bila osma pobeda zaredom kod kuće za Čikago, to je trenutno najduži niz u ligi.

 

 

NJUJORK DŽAJANTS (2-3)

Iz nedelje u nedelju Džajantsi igraju sve bolje i bolje. Ekipa iz Njujorka je odigrala kompletnu utakmicu na sva tri fronta. Iako je napad bio bez Malika Nejbersa (potres mozga) i Devina Singlterija (prepona), napad predvođen Denijelom Džounsom (23/34, 257 jardi i dva tačdauna) je bio vrlo efikasan i na kraju meča imao 420 jardi. Odbrana je bila izuzetno razarajuća sa sedam sekova i 10 kvoterbek udaraca. Ali, specijalni tim je taj koji je imao ključni potez na kraju meča kada su izblokirali šut za tri poena, postigli tačdaun i tako stavili tačku na meč.

 

 

SIJETL SIHOKS (3-2)

Drugi poraz zaredom i veoma razočaravajuće izdanje Sijetla kod kuće, postavlja pitanje koliko su zapravo Sihoksi kvalitetna ekipa. Odbrana Sijetla je izgubila bitku na liniji skrimidža dozvolivši 175 jardi trčanjem ekipi koja je pre ovog kola bila jedna od najgorih u ligi u tom aspektu. Sa ofanzivne strane lopte, Sihoksi nisu dovoljno koristili Keneta Vokera (pet nošenja za 19 jardi) i previše su se oslonili na Ðina Smita (28/40, 284 jarda i tačdaun) koji je doveo ekipu u poziciju da izjednače rezultat, ali je bio izblokiran pokušaj za tri poena koji bi meč odveo u produžetak.

FILADELFIJA IGLS (2-2)

Filadelfija Iglsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

LOS ANĐELES ČARDŽERS (2-2)

Los Anđeles Čardžersi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

SINSINATI BENGALS (1-4)

U jednoj od najboljih utakmica ove sezone, delovalo je Bengalsi idu ka drugoj pobedi. Uprkos činjenici da su tri puta imali dvocifrenu prednost u drugom poluvremenu i šut za tri poena koji bi doneo pobedu u produžetku, Sinsinati je na kraju poklekao i zabeležio četvrti poraz. Ofanzivno su izgledali skoro nezaustavljivo Bengalsi. Džo Buro (30/39, 392 jarda i pet tačdaunova) je odigrao jednu od najboljih utakmica u svojoj karijeri, Džamar Čejs (10 hvatanja za 193 jardi i dva tačdauna) je bio nezaustavljiv,  ali je odbrana bila ponovo najslabija karika tima. Sinsinati je dozvolio 520 jardi, 30 prvih daunova i na kraju su primili 41 poen.

NJU ORLEANS SEINTS (2-3)

Nakon što su imali obećavajući start sezone, Seintsi su izgubili tri meča zaredom i povrede su jedan od glavnih razloga. Ta lista povreda je postala duža, nakon što je sejfti Vil Heris doživeo povredu zadnje lože, dok je Derik Kar povredio abdomen. Napad Nju Orleansa nije uspeo da uspostavi igru trčanjem (15 nošenja, 46 jardi), i imali su svega šest prvih daunova do poslednje četvrtine.

Sa druge strane lopte, odbrana jeste dozvolila veliki broj jardi ali je bila sjajna u crvenoj zoni i sve do poslednje deonice limitirala Čifse na jedan tačdaun.

NJUJORK DŽETS (2-3)

Bilo je neophodno čudo Džestima u Londonu da bi izvukli pobedu, nakon što su ponovo imali užasno izdanje u prvom poluvremenu. Iako su igrali bolje u drugih 30 minuta, ekipa iz Njujorka nije uspela da preokrene rezultat u svoju korist i u poslednjem posedu Eron Rodžers je imao presečeno dodavanje (ukupno tri na ovom meču).

Rodžers (29/54, 244 jarda i dva tačdauna) i napad Džetsa se dosta mučio u prvom poluvremenu, imali samo jedan prvi daun i 59 jardi u prvih 26 minuta. Igra trčanjem maltene nije postojala sve vreme sa svega 36 jardi na 14 nošenja.

QB Džetsa je postao deveti kvoterbek u istoriji NFL sa 60,000 ili više jardi dodavanjem.

ARIZONA KARDINALS (2-3)

Delovalo je da će biti ista priča za Kardinalse i na ovom meču. Odličan prvi posed, sjajan start na početku meča i nakon toga bez znaka života u drugom poluvremenu. Ali, na ovoj utakmici, Arizona se trgla i bila sjajna u drugih 30 minuta. Uspeli su da nadjačaju San Francisko na liniji skrimidža i uspostave igru na zemlji kroz Džejmsa Konore koji je u drugom poluvremenu imao 75 jardi na 13 nošenja. Odbrana je izdržala svaki nalet Fortinajnersa, uspeli su da limitiraju protivnika na tri šuta za tri poena i uspeli su da osvoje loptu u crvenoj zoni.

Ovakva pobeda može da pokrene Kardinalse.

INDIJANAPOLIS KOLTS (2-3)

Deset godina je prošlo od kako su Koltsi poslednji put savladali Džeguarse u Džeksonvilu, taj niz se nastavio nakon novog poraza od strane divizijskog rivala.

Ako uzmemo u obzir da su u ovaj meč ušli sa ogromnim brojem povreda (osam startera nije igralo) i da napad nije postojao sve do poslednje deonice, pravo je čudo što su Koltsi imali šansu na kraju utakmice da ukradu pobedu. Predvođeni Džom Flakom (33/44, 359 jardi i tri tačdauna) Indijanapolis je na kraju imao 447 jardi u napadu. Odbrana nije mogla da izvrši dovoljno dobar pritisak, tome govori činjenica da su meč završili sa nula sekova i niti jednim zabeleženim kvoterbek udarcem.

 

 

LOS ANĐELES REMS (1-4)

Ovo je najgori start sezone za Remse još od 2014. godine (tada je glavni trener bio Džim Fišer, dok je Austin Dejvis bio startni kvoterbek).

MAJAMI DOLFINS (2-3)

Mukotrpno su se borili napred-nazad Dolfinsi protiv Petriotsa u meču sa malim brojem poena i ogromnim brojem prekršaja, ali pred sam kraj Majami je uspeo da sastavi veoma dobar ofanzivni posed, postigne tačdaun i zabeleže drugi trijumf ove sezone.

Nakon povrede Devona Ejčejna, ofanzivnu iskru je uspeo da pruži novajlija Džejlen Rajt. Novajlija sa univerziteta Tenesi je utakmicu završio sa 86 jardi na zemlji, dok su Dolfinsi kao ekipa ukupno imali 193 jarda trčanjem što je njihov najbolji učinak ove sezone.

DŽEKSONVIL DŽEGUARS (1-4)

Prva pobeda za Džeguarse ove sezone i prva za Trevora Lorenca od 26. novembra 2023. godine. Lorenc (28/34, 371 jard i dva tačdauna) je napokon pokazao zašto je nekada bio prvi pik na NFL draftu. Iako su bili bez poena u prvoj četvrtini, napad Džeksonvila je eksplodirao sa 37 postignutih poena do kraja meča. Novajlija Brajan Tomas mlađi (pet hvatanja, 122 jarda i tačdaun) je odigrao svoj najbolji meč u karijeri, isto može da se kaže i za trkača Tenka Bigsbija koji je imao 129 jardi sa linije skrimidža i dva tačdauna.

LAS VEGAS REJDERS (2-3)

Iako su odlično započeli ovu utakmicu sa 10 poena u prva dva poseda, igra Rejdersa se naprosto raspala nakon toga. U narednih osam drajvova, ekipa iz Las Vegasa je imala tri izgubljene lopte, pet puta su pantovali i protivničku polovinu nisu videli sve do sredine poslednje četvrtine. Gardnera Minšua (12/17, 137 jardi i tačdaun) je zamenio Ejden O'Konel nakon što je Minšuo imao dva presečena dodavanja. O'Konel (10/20, 94 jarda) ništa bolji nije bio i nije pružio ikakvu iskru napadu Rejdersa.

TENESI TAJTANS (1-3)

Tenesi Tajtansi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

KLIVLEND BRAUNS (1-4)

Nastavlja se katastrofalni početak sezone za Braunse, nakon novog debakla i trećeg poraza zaredom. Dešon Votson (15/28, 125 jardi i tačdaun) bio prosečan, opet ofanzivna linija je dopustila sedam sekova i ponovo su Braunsi imali veliki broj prekršaja. Napad koji predvodi glavni trener Kevin Stefanski nema nikakav ritam niti identitet (samo 3,6 jardi po akciji), dok je na ovom meču čak i odbrana posustala. Primili su 34 poena i dozvolili 434 jarda Komandersima.

NJU INGLAND PETRIOTS (1-4)

Četvrti poraz zaredom je samo dodatno ukazao na očigledne probleme koje Petriotsi imaju. Iako je Ramondre Stivenson (12 nošenja, 89 jardi i tačdaun) bio veoma raspoložen i odbrana odradila svoj deo posla (dve osvojene lopte, tri seka i pet obaranja za gubitak jardi), Nju Ingland je jednostavno veoma limitirana ekipa u napadu zbog nedostatka ofanzivnih oružja i Džejkobija Briseta.

Vreme je da novajlija Drejk Mej postane startni kvoterbek.

KAROLINA PANTERS (1-4)

Žilav tim Karolina Pantersa iz prethodne dve nedelje se nije pojavio u ubedljivom porazu od strane Čikago Bersa. Skoro sve loše šta je moglo da se desi se desilo za Panterse u novom porazu, od upitnog poziva akcija do izuzetno loše egzekucije. Pantersi su imali pet izgubljenih lopti (dva puta su morali da predaju posed jer nisu konvertovali na četvrtom daunu), promašen šut za tri poena i primili su 36 poena. Jedina pozitivna stvar sa ovog meča je ta da je Brajs Jang ponovo bio na terenu, možda i dalje postoji nada da on može biti lice franšize.