Vesti iz NFL

Čifsi pobedom započeli šampionski pohod, Detroit izdržao nalet Remsa, a San Francisko rutinski protiv Džetsa

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

10.09.2024 12:23
NFL Tanjug/AP Photo/Charlie Riedel/Jed Jacobsohn/David Richard
NFL

Prvo poglavlje nove NFL sezone je zvanično ispisano, samim time je idealno vreme za izhitrene reakcije i nagađanja na samom startu nove sezone.

Bilo je par iznenađenja (pozdrav za Nju Ingland Petriotse), istorijskih momenata (Olá Brasil), izvanrednih pojedinačnih partija (gledam ka kvoterbek klasi iz 2018. godine) i jednostavno utakmica gde se jedan tim nije pojavio (nova sezona, ista priča za Panterse i Džajantse).

Tradicionalno, ne postoji bolji način da se obeleži završetak prvog kola od toga da kompletno promenim mišljenje o timu ili pojedincu nakon samo jedne utakmice, jer je to jednostavno lepota ovog sporta. No, da ne dužim dalje, hajde da pogledamo prvo izdanje Vanjinog Power ranking-a za ovu sezonu:

KANZAS SITI ČIFS (1-0)

Pohod na treći uzastopni Lombardijev trofej je započet pobedom za Kanzas Siti. Napad Čifsa je izgledao dosta eksplozivnije i dinamičnije u poređenju sa prethodnom sezonom. Jedan od razloga za to je svakako novajlija Eksejvijer Vorti (68 jardi sa linije skrimidža i dva tačdauna), koji je sa prvi dodirom sa loptom postigao tačdaun maltene nedodirnut. Raši Rasi (sedam hvatanja, 103 jarda) je bio najbolji ofanzivni plejmejker za domaću ekipa, dok je Patrik Mahoums (20/28, 291 jard, jedan tačdaun i 101,9 paser rejting) bio standardno dobar. Odbrana jeste dozvolila veliki broj jardi Lamaru Džeksonu i Rejvensima, ali kada je bilo najbitnije u crvenoj zoni uspeli su da ih zaustave i nateraju da se zadovolje šutem za tri poena.

SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (1-0)

Nema Kristijana Mekefrija, nema problema za Fortinajnerse na samom startu nove sezone. Nakon početnog poseda, koji se brzo završio pantom, San Francisko je poentirao u svakom sledećem posedu do kraja meča. Bila je to prava demonstracija sile, osam uzastopnih poseda sa tačdaunom ili postignutim šutem za tri poena. Brok Pardi (19/29, 231 jard) je bio karakteristično veoma dobar, ali zvezda večeri je bio trkač Džordan Mejson.

Ovo je bio prvi start u njegovoj NFL karijeri i maksimalno je iskoristio priliku. Mejson je meč završio sa 147 jardi trčanjem i jednim tačdaunom. Odbrana je takođe bila dominantna, limitirali su Džetse na svega 13 poena dok je Eron Rodžers bio na terenu, uz to su imali dve osvojene lopte i dozvolili su protivniku samo 68 jardi na zemlji.

DETROIT LAJONS (1-0)

Bio je potreban produžetak ali Lajonsi su uspeli na kraju da okončaju Metjua Steforda i Los Anđeles Remse uz pomoć trkačkog tandema Džamira Gibsa i Dejvida Montgomerija. Detroit je meč završio sa 163 jarda na zemlji uz efikasnih 5,3 jardi po nošenju, ali glavna zvezda ovog meča je ipak bio mladi hvatač Džejmison Vilijams. Nekadašnji hvatač sa univerziteta Alabama je utakmicu završio sa 121 jardom hvatanjem (prvi put u NFL karijeri da ima meč sa 100 ili više jardi hvatanjem) i jednim tačdaunom. Svojom brzinom i eksplozivnošću je pokazao zašto se od njega očekuje da bude veliki deo napada ove sezone.

FILADELFIJA IGLS (1-0)

Debi Sejkvona Barklija u bojama Iglsa nije mogao bolje da prođe. Barkli je imao 132 jarda sa linije skrimidža i tri tačdauna (prvi put od 2018. godine da Barkli ima tri tačdauna na jednom meču) u pobedi Filadelfije nad Pekersima u Sau Paulu.

Napad Iglsa pod vodstvom novog ofanzivnog koordinatora Kelena Mura je izgledao dinamičnije i inovativnije. Iako su imali tri izgubljene lopte, Fila je imala 422 jarda u napadu i postigli su 34 poena.

Treba pohvaliti i odbranu koja je dozvolili samo 10 poena u drugom poluvremenu, uz to su bili sjajni u crvenoj zoni i na trećem daunu. Zek Baun (15 obaranja i dva seka) je apsolutno blistao i stavio tačku na susret sekom u poslednjoj akciji na meču.

HJUSTON TEKSANS (1-0)

Dosta pozitivnih stvari mogu Teksansi da izvuku iz pobede protiv divizijskog rivala Indijanapolis Koltsa. Puno su investirali u nove ofanzivne plejmejkere u međusezoni i to se isplatilo već u prvom meču. Džo Mikson (178 jardi sa linije skrimidža i tačdaun) je bio najbolji trkač u ovom kolu i deluje da može da ima preko 1,000 jardi trčanjem ove godine (Teksansi nisu imali trkača sa 1,000 ili više jardi na zemlji od 2019. godine). Zvezda na poziciji hvatača, Stefon Digs, je imao šest hvatanja za 33 jarda i dva tačdauna. Teksansi su uspeli da kontrolišu vreme poseda i na taj način limitiraju šanse Koltsima da urade nešto više. Treba napomenuti da je odbrana dozvolila tri kompletirana dodavanja duža od 50 jardi Entoniju Ričardsonu, ali uprkos tome su dozvolili Koltsima samo 14 prvih daunova, imali osvojenu loptu i dozvolili Ričardsonu svega devet kompletiranih dodavanja.

BALTIMOR REJVENS (0-1)

 

 

Postoji izreka da je američki fudbal igra inča i upravo smo to videli na delu u samom finišu ovog meča kada je tajt end Ajzeja Lajkli vrhovima prstiju bio van endzone. Samim time, tačdaun koji je mogao da stavi Baltimor u situaciju da pobede (Džon Harbo je hteo da ide na dva poena) nije bio priznat i Rejvensi su porazom započeli ovu sezonu (tek drugi poraz u prvom kolu za Baltimor od 2016. godine).

Lamar Džekson (395 jardi sa linije skrimidža i tačdaun) je izgledao kao najbolji igrač na terenu, ali opet u ključnim momentima je bio neprecizan i promašio je svoje hvatače nekoliko puta. Derik Henri (13 nošenja, 46 jardi i tačdaun) je debitovao za Baltimor i pomogao ekipi da istrče 185 jardi na meču, dok je Lajkli (devet hvatanja, 111 jardi i tačdaun) imao jedan od najboljih mečeva u njegovoj karijeri. Biće potrebno odbrani Rejvensa malo više da se uigraju pod novim defanzivnim koordinatorom Zekom Orom pošto su dozvolili najveći broj tačdaunova na otvaranju od 2021. godine.

DALAS KAUBOJS (1-0)

Sve je kliknulo za Dalas Kaubojse u nedeljnom okršaju protiv Klivlend Braunsa. Tim Majka Mekartija je odigrao možda i najkompletniju utakmicu od kako je on glavni trener. Dak Preskot (19/32, 179 jardi i tačdaun) je odlično vodio napad, pogotovo u prvom poluvremenu. Odbrana je bila surovo dominantna, pod vodstvom novog defanzivnog koordinatora Majka Zimera. Vršili su odličan pritisak tokom čitavog meča i na kraju zabeležili šest sekova i imali dve osvojene lopte. Čak je i specijalni tim bio na visokom nivou u ovom susretu. Kejvonte Turpin je vratio pant za tačdaun, dok je šuter Brendon Oubri bio savršen (4/4 za tri poena, 3/3 na šutu za dodatni poen). Nije mogao biti bolji start sezone za Kaubojse.

GRIN BEJ PEKERS (0-1)

Bilo je ovo istorijsko veče za NFL jer su prvi put održali meč u Brazilu, ali utakmica za zaborav ako pitate Pekerse pre svega zbog povrede Džordana Lava.

Mladi kvoterbek Grin Beja će propustiti makar mesec dana zbog povrede ligamenata u kolenu. Napad Pekersa nije delovao u ritmu tokom većine meča, iako su uprkos tome postigli 29 poena. Veliki broj prekršaja, nekolicina ispuštenih lopti i generalno loša egzekucija je koštala Grin Bej pobede. Džoš Džejkobs (104 jarda sa linije skrimidža) je bio solidan u svom debiju za Pekerse, dok je Džejden Rid (171 jard sa linije skrimidža i dva tačdauna) bio ubedljivo najopasniji pojedinac u napadu.

LOS ANĐELES REMS (0-1)

Metju Steford (34/49, 317 jardi dodavanjem, jedan tačdaun i jedno presečeno dodavanje) je ponovo pokazao da je zapravo mađioničar i jedan od najboljih kvoterbekova u ligi svojim nastupom protiv Lajonsa. Uprkos izuzetnoj lošoj igri ofanzivne linije (povrede jesu glavni razlog toga, jer su meč započeli bez startnih teklova, uz to Džo Noutbom i Stiv Avila su meč napustili zbog povreda) i povrede hvatača Puke Nakue, Steford je držao svoju ekipu u životu. Imao je pomoć od Kupera Kapa (14 hvatanja, 110 jardi i tačdaun) koji je iznova pokazao zašto je jedan od najboljih hvatača u ligi.

Igrajući svoju prvu utakmicu otkako se penzionisao Eron Donald i pod vodstvom novog defanzivnog koordinatora Krisa Šule bio je ovo ohrabrujuć performanc od strane mlade odbrane Remsa.

BAFALO BILS (1-0)

Dobrodošli na spektakl koji samo može da priredi Džoš Alen! Nakon što je izgubio loptu u prvom posedu, kvoterbek Bafalo Bilsa je bio sjajan i predvodio svoj tim do pobede. Alen (18/23, 232 jarda i dva tačdauna dodavanjem) je kompletirao makar jedno dodavanje kao devetorici različitih igrača, uz sve to je imao i dva istrčana tačdauna. Džoš Alen je bio izuzetno efikasan na ovom susretu, ali treba pohvaliti i Grega Rusoa. Defanzivni linijaš Bilsa je zabeležio tri seka i tri obaranja za gubitak jardi, uz to je konstantno vršio pritisak nad protivničkim kvoterbekom. Potreban je neko u odbrani Bilsa da iskorači i postane lider, deluje da Greg Ruso može to da postane.

MAJAMI DOLFINS (1-0)

Nekada jedna akcija može da preokrene čitav tok utakmice i pruži neophodnu iskru za ekipu. To je bio slučaj sa Dolfinsima kada je pri rezultatu 17-7 za Džeksonvil Džeguarse, defanzivna zvezda Dževon Holand uspeo da izbije loptu Trevisu Etijenu iz ruku, iznudi fambl unutar svojih 10 jardi i spreči poentiranje Džeguarsa. Odmah u sledećoj akciji je Tajrik Hil (sedam hvatanja, 130 jardi) postigao tačdaun dugačak 80 jardi koji je kompletno preokrenuo momentum na stranu Majamija. Deluje da će ofanzivna linija biti ogroman problem za ekipu Majka MekDenijela, Dolfinsi nisu uspeli da uspostave igru trčanjem i Tua Tagovailoa (23/37, 338 jardi i jedan tačdaun) je bio sekovan tri puta. Majami je ovaj meč pobedio zahvaljujući svojoj odbrani, koja nije primila poena u drugom poluvremenu.

PITSBURG STILERS (1-0)

Kao što sam napisao u najavi sezone, Sitlersi će pronaći način da pobeđuju u tesnim i neizvesnim mečevima. To je upravo bio slučaj na samom startu protiv Atlanta Falkonsa na gostovanju. Pitsburg je prvenstveno pobedio zbog odličnog izdanja svoje odbrane. Uspeli su da limitiraju Falkonse na svega 10 poena, 226 jardi u napadu, na sve to imali su i tri osvojene lopte. Glavna zvezda ovoga meča je ipak bio šuter Kris Bosvel koji je postigao sve poene na meču za Stilerse. Bosvel je ukupno pogodio šest šuteva za tri poena (izjednačio rekord franšize na jednom meču) i postao prvi šuter u istoriji franšize koji je pogodio tri šuta za tri poena sa udaljenosti od 50 jardi ili više.

INDIJANAPOLIS KOLTS (0-1)

 

 

Nastavlja se niz, od 2013. godine, poraza u prvom kolu za Koltse, nakon što su pretrpeli poraz od strane divizijskog rivala Hjuston Teksansa. Entoni Ričardson (9/19, 212 jardi i dva tačdauna) je pokazao bljeskove svog potencijala. Mladi kvoterbek je imao dva kompletirana dodavanja duža od 50 jardi kroz vazduh i na taj način postao tek peti kvoterbek od 2006. godine koji je to učinio na jednom meču. Ali generalno napad Koltsa je ostavio mlak utisak, jer nisu uspeli da pomeraju konstantno lance i imali su svega 104 jarde trčanjem. Odbrana je poprilično podbacila na ovom meču, pre svega protiv trčanja. Dozvolili su 213 jardi na zemlji Teksansima, najveći broj jardi na meču protiv Koltsa još od 17. kola 2022. godine.

KLIVLEND BRAUNS (0-1)

Prethodne sezone, uprkos velikom broju povreda i petorici različitih kvoterbekova, odbrana je uspela da povuče i odvede Klivlend do plej-ofa. Ne deluje da će to biti slučaj ove sezone nakon debakla i sramnog izdanja na njihovom stadionu protiv Dalas Kaubojsa. Napad je izgledao anemično, traljavo i bez ideje. Napravili su veliki broj prekršaja, imali izgubljene lopte i bili veoma neefikasni na trećem daunu (2-15). Dešon Votson (24/45, 169 jardi, tačdaun i dva presečena dodavanja) je izgledao van ritma. Čak kada je imao dobre odluke i dodavanja, njegovi hvatači su ispuštali lopte.

Možda najporažavajući podatak sa ovog meča je taj da su Braunsi imali svega 54 jarde i jedan prvi daun u prvom poluvremenu, uz to Votson nije kompletirao dodavanje koje je putovalo duže od pet jardi kroz vazduh u tom periodu.

TAMPA BEJ BAKANIRS (1-0)

Savršeno otvaranje sezone za Bejkera Mejfilda i napad Bakanirsa. Tampa Bej je postigao 37 poena, imali skoro 400 jardi u napadu i pritom samo su jednom pantovali tokom meča. Mejfild (24/30, 289 jardi, četiri tačdauna i paser rejting od 146,4) je bio senzacionalan, Majk Evans uhvatio dva tačdauna, uz sve to Bakanirsi su imali doprinos i od novajlija u vidu trkača Bakija Irvinga (devet nošenja, 62 jarda) i hvatača Džejlena Mekmilana (32 jarda hvatanjem i tačdaun).

NJU ORLEANS SEINTS (1-0)

Fantastičan start sezone za Seintse i za njihovog novog ofanzivnog koordinatora Klinta Kubijaka. Napad Nju Orleansa je postigao poene u devet uzastopnih poseda, dok je Derik Kar (19/23, 200 jardi i tri tačdauna) izgledao preporođeno u novom ofanzivnom sistemu. Seintsi su bili bez greške u svakom aspektu igre. Trčanje je funkcionisalo (37 nošenja, 180 jardi i dva tačdauna), šuter Blejk Grupi je bio savršen na meču, dok je odbrana bila sjajna sa tri osvojene lopte i četiri seka.

Divizijske utakmice obično nisu lake i ovo je trebao da bude legitiman izazov za Seintse. Nju Orleans je prošao svoj prvi test ove godine sa desetkom.

NJUJORK DŽETS (0-1)

Džetsi jesu izgubili i bili tokom većine meča kompletno nadigrani, ali povratak Erona Rodžersa je ipak pružio tračak nade i pogled na ono šta može biti za ekipu iz Njujorka ove godine. Bilo je tu par veoma dobrih poseda koji su završeni tačdaunom, nekoliko izuzetno lepih dodavanja od strane Rodžersa i to je dovoljno za Džetse da izvuku pozitivu iz ovog meča. Ako je pozitivna stavka bila povratak Rodžersa na teren, negativna je neprijatno loše izdanje odbrane Njujorka.

Odbrana, koja važi za jednu od najboljih, je bila pregažena u ovom susretu. Nisu imali odgovor na fizikalnu igru Fortinajnersa i bili su nemoćni protiv trčanja. Dozvolili su 401 jard napadu San Franciska i primili su 32 poena.

ČIKAGO BERS (1-0)

Kejleb Vilijams je postao tek prvi novajlija na poziciji kvoterbeka, koji je izabran kao prvi pik na NFL draftu, da zabeleži pobedu u svom debiju još od 2002. godine i Dejvida Kara. Ali je odbrana ta koja je morala da spašava stvar, jer su Vilijams i napad Bersa izgledali van ritma tokom čitavog meča. Čikago je pobedio, uprkos činjenici da su imali svega 148 jardi u napadu, 11 prvih daunova i veoma loš procenat uspešnosti na trećem pokušaju.

Bersi su se oslonili na odbranu koja je imala tri seka, tri osvojene lopte i defanzivni tačdaun, kao i na igru specijalnog tima. Šuter Kairo Santoš je pogodio tri šuta za tri poena, dok je Džonatan Ovens izblokirao pant i vratio isti za tačdaun.

ATLANTA FALKONS (0-1)

Ipak će biti potrebno malo više vremena napadu Atlante da klikne i proradi, pošto ovo izdanje koje su imali protiv vrhunske odbrane Stilersa je dosta podsećalo na prethodnu sezonu, što nikako nije dobro.

Puno se očekuje od Kirka Kazinsa (16/26, 155 jardi i tačdaun), ali on nije isporučio na ovom meču. Kazins je imao dve izgubljene lopte, pritom delovalo je sve vreme da se ne oseća komforno u novom ofanzivnom sistemu. Falkonsi su imali svega 54 jarde u napadu u drugom poluvremenu, pritom nisu uspeli da uspostave igru na zemlji i bili su poprilično neefikasni na trećem daunu (2-9).

Deluje da je ovaj meč bio anomalija, jer su ipak previše talentovani Falkonsi da to ne proradi već u narednom kolu.

MINESOTA VAJKINGS (1-0)

Mnogi nisu verovali u njega, ali Sem Darnold je isporučio i odigrao skoro savršeno u svom debiju za Minesota Vajkingse. Nekadašnji treći pik na NFL draftu, je kompletirao 19 od 24 pokušaja dodavanjem uz to je imao dva tačdauna i veoma lepo predvodio napad Vajkingsa. Osmorica različitih igrača je uhvatilo makar jedno dodavanje, napad je imao 6,1 jard po akciji, dok je Minesota zabeležila najubedljiviju pobedu od kako je na mestu glavnog trenera Kevin O'Konel. Odbrana je takođe odradila svoj deo posla, zabeleživši pet sekova, 12 puta su udarili protivničkog kvoterbeka i defanzivni tačdaun.

SIJETL SIHOKS (1-0)

Uprkos ispodprosečnoj igri ofanzivne linije i velikom broju grešaka u prvom poluvremenu, Sihoksi su uspeli da se izvuku i zabeleže veoma bitnu pobedu na startu sezone. Ðino Smit (18/25, 171 jard, dva tačdauna i presečeno dodavanje) je znatno popravio utisak u drugom delu igre, ali Kenet Voker (20 nošenja, 103 jarda i tačdaun) je bio glavni razlog zašto je napad proradio. Sa druge strane lopte, odbrana je iskoristila činjenicu da igra protiv novajlije na poziciji kvoterbeka.

Zabeležili su dva seka, imali tri osvojene lopte i limitirali napad Denvera na samo jedan tačdaun iz četiri odlaska u crvenu zonu.

DŽEKSONVIL DŽEGUARS (0-1)

Izgubljeni posedi, propuštene prilike i neefikasna igra u napadu u drugom poluvremenu su koštale Džeguarse pobede u derbiju Floride. Džeksonvil je imao obećavajući start i odličnu igru u prvom poluvremenu. Trevor Lorenc (12/21, 162 jarda i tačdaun) i napad Džeguarsa je izgleda stabilno i opasno u prvih 30 minuta, ali sve je to palo u vodu u drugom poluvremenu kada je pre svega ofanzivna linija popustila. Novajlija Brajan Tomas (četiri hvatanja, 47 jardi i tačdaun) je bio solidan u svom debiju i odbrana je uspela da uspori Majamijev napad tokom većine utakmice. Ako misle da se vrate u plej-of, Džeguarsi moraju da bude konkretniji ofanzivno.

LOS ANĐELES ČARDŽERS (1-0)

 

 

Bilo je ružno, mukotrpno i tokom većine meča teško za gledati, ali pobeda je pobeda i to je najvažnije na kraju za glavnog trenera Džima Harboa i Los Anđeles Čardžerse. Ofanzivno su se dosta namučili Čardžersi, koji su tek uspeli da pronađu svoj ritam u poslednjoj četvrtini kada su postigli 13 od svojih 22 poena. Džej Kej Dobins (10 nošenja, 135 jardi i tačdaun) je odigrao jednu od svojih najboljih utakmica u NFL karijeri. Sa druge strane, odbrana je igrala na visokom nivou. Dozvolila je samo 10 poena, uz to je imala četiri seka i osvojila tri lopte.

SINSINATI BENGALS (0-1)

Opet se ponavlja ista priča za Sinsinati Bengalse, koji iznova ulaze u novu sezonu porazom i izuzetno neinspirativnom igrom u napadu. Džo Buro (21/29, 164 jarde) je oklevao i često izgledao bez ideje. Napad je bio veoma anemičan tokom većine meča i ponovo su se Bengalsi mučili da uspostave igru na zemlji. Dosta je falio hvatač Ti Higins (povreda na treningu) napadu Sinsinatija, koji drugu godinu zaredom nije postigao poen u prvom poluvremenu prvog kola.

ARIZONA KARDINALS (0-1)

Deluje, makar na početku sezone, da će napad morati da održi Arizonu u životu ove godine, jer odbrani poprilično fali talenta u sva tri nivoa. Kardinalsi su super otvorili ovaj meč i prvi put od 2006. godine su uspeli da postignu poene u prva tri poseda na meču, ali nakon toga nisu uspeli da održe momentum u napadu. Kajler Marej (21/31, 162 jarda i tačdaun) nije uspeo da ostvari konekciju sa novajlijom Marvinom Herisonom mlađim (jedno hvatanje, četiri jarde), mada treba reći da je igra na zemlji bila efektivna sa 124 jarde i 4,9 jardi po nošenju. Velike probleme defanzivno ima glavni trener Džonatan Genon, jer je njegova odbrana dozvolila čak 14 akcija od 10 jardi ili više Bilsima. Nisu imali odgovor za Džoša Alena i napad Bafala koji im je dao 24 poena u drugoj i trećoj četvrtini.

VAŠINGTON KOMANDERS (0-1)

Nezgodan, poprilično razočaravajuć početak nove ere za Komanderse ali bilo je par pozitivnih stavki koje su mogle da se izvuku u ubedljivom porazu protiv Tampa Beja. Novajlija i novo lice franšize Džejden Denijels (17/24, 184 jarde) je kompletirao 70,8% svojih dodavanja, uz to je istrčao za 88 jardi i dva tačdauna. Denijels je pokazao koliko dinamičan i eksplozivan može biti, ali ostatak napada je dosta kuburio. U prilog tome ide činjenica da su imali samo jednu akciju dužu od 30 jardi. Defanzivno, igrači Dena Kvina su delovali nespremno i nesposobno da zaustave napad Bakanirsa, pogotovo na trećem daunu. Vašington nije primio ovoliki broj poena u prvom kolu još od 2016. godine, kada su bilo poraženi od strane Pitsburg Stilersa 38-16.

DENVER BRONKOS (0-1)

Dosta se mučio u svom NFL debiju kvoterbek Bo Niks, što dodatno pokazuje da ogromno iskustvo sa koledž nivoa (najveći broj startova na poziciji kvoterbeka u istoriji NCAA koledž fudbala) nužno ne mora da znači lakšu tranziciju za igrača na NFL nivou. Niks (26/42, 138 jardi i dva presečena dodavanja) nije izgledao komforno i delovao je van ritma tokom većine meča. Deo krivice ide i na glavnog trenera Šona Pejtona koji je dosta forsirao igru kroz vazduh, umesto da se osloni na igru trčanjem i tako olabavi konstantan pritisak koji su vršili Sihoksi nad mladim kvoterbekom. Biće ovo mukotrpan proces za ekipu Bronkosa, sve dok ne pronađe svoj ritam i nivo komfora Bo Niks.

NJU INGLAND PETRIOTS (1-0)

Najveće iznenađenje ovog kola su nam priredili Petriotsi, koji su uspeli da zaustave napad Bengalsa i zabeleže pobedu u Sinsinatiju. Pobednička formula za Petriotse je bila veoma jasna za ovu sezonu: ne gubiti loptu u napadu i oslanjati se na odbranu koja je drastično potcenjena ove godine.

Nju Ingland nije izgubio loptu, bili odlični na zemlji (170 jardi trčanjem) i uspeli su da kontrolišu vreme poseda. To je bilo dovoljno za njihovu odbranu koja je zatvorila dinamičan napad Bengalsa. Dozvolili su samo 13 prvih daunova, imali dve osvojene lopte i moram pohvaliti Kiona Vajta koji je imao 2,5 seka i dva obaranja za gubitak jardi.

LAS VEGAS REJDERS (0-1)

Teško je pobediti u NFL kada imate tri izgubljene lopte. Skoro je nemoguće to učiniti na gostovanju. Sigurno je bilo frustrirajuće za glavnog trenera Entonija Pirsa gledajući njegov tim kako ne može da pronađe ofanzivni ritam, čak i kada su imali neki momentum uspeli su da izgube loptu i ugase sebi šanse za pobedu. Gardner Minšu (25/33, 257 jardi i tačdaun) je imao dve izgubljene lopte u svom debiju u dresu Rejdersa, mada ni ostatak napada nije bio bolji jer su uspeli da imaju svega 71 jard na zemlji i pet uspešnih konverzija na trećem daunu iz 14 pokušaja. Pozitivna nota sa ovog meča jeste odbrana, koja je vršila odličan pritisak tokom čitavog meča i naterala Čardžerse da pantuju sedam puta.

TENESI TAJTANS (0-1)

Iako su vodili 17-0 u jednom momentu, Tenesi Tajtansi nisu uspeli da očuvaju tu prednost i na kraju su bili poraženi od strane Čikago Bersa. Glavni krivac za to jeste kvoterbek Vil Levis (19/32, 127 jardi i tačdaun) koji je imao tri izgubljene lopte, pritom poslednje presečeno dodavanje je jedno od najgorih u istoriji lige. Glavni trener Brajan Kalahen će morati još više da se osloni na igru trčanjem, koja je bila poprilično efikasna na ovom meču sa 140 jardi na zemlji i prosekom od 5,4 jarde po nošenju. Egzekucija specijalnog tima mora biti poprilično bolja takođe, pogotovo ako uzmemo u obzir da odbrana deluje da ima potencijal da bude top 10 u ligi.

NJUJORK DŽAJANTS (0-1)

Apsolutno sramotno i razočaravajuće izdanje Njujork Džajantsa kod kuće na otvaranju njihove 100. sezone u NFL.

Ništa nije funkcionisalo u napadu Džajantsa i ponovo je Denijel Džouns (22/42, 186 jardi i dva presečena dodavanja) izgledao neubedljivo na terenu. Nije sve na njemu, ofanzivna linija je bila katastrofa, nisu uspeli da uspostave trčanje i dozvolili su pet sekova. Odbrana nije bila ništa bolja u prvom poluvremenu, jer su tek pri kraju druge četvrtine uspeli da iznude nekompletno dodavanje.

KAROLINA PANTERS (0-1)

Nova sezona, novi stručni štab, ali isti ishod za ekipu Karoline. Pantersi su bili pregaženi u divizijskom okršaju protiv Nju Orleans Seintsa, a Brajs Jang (13/30, 161 jard, dva presečena dodavanja i paser rejting od 32,8) se dosta namučio protiv odbrane Seintsa. Napad je imao samo 11 prvih daunova, jednom bili uspešni na trećem pokušaju i na kraju jedva skupili 193 jarda u napadu.

Bilo je mučno gledati, pogotovo ako uzmemo u obzir da ni odbrana nije bila ništa bolja i da stvar bude gora, Derik Braun će propustiti čitavu sezonu zbog pokidanog meniskusa.