Vesti iz NFL

NFL se vraća na Arenu (2.deo): Petriotsi ponovo tavore na dnu

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

05.09.2024 08:16
Meč predsezone između Petriotsa i Komandersa Profimedia
Meč predsezone između Petriotsa i Komandersa

Septembar ima ulogu poslednjeg naleta leta. Iako još nije oštar, vazduh nagoveštava hladnije vreme. Nije nova godina, ali je nova sezona. Deca su se vratila u školu. Polako izvlačimo toplije slojeve iz naših ormara, gledamo kako lišće prelazi iz zelene u zlatnu boju i planiramo predstojeću sezonu praznika. Septembar nekako predstavlja ispraćaj leta i uvod u jesenje veselje. Ovaj period godine obeležava povratak ekipnih klupskih sportova i najboljih liga širom sveta u svakom sportu. Ipak, makar za nas, nijedan drugi cenjeni sport niti liga nema ovu dozu uzbuđenja i iščekivanja kao NFL!

Nakon duge pauze od skoro sedam meseci, najjača liga u američkom fudbalu se vratila i privilegiju da otvore 105. NFL sezonu imaju branioci titule Kanzas Siti Čifsi koji će ugostiti Baltimor Rejvense u revanšu prošlosezonskog finala američke fudbalske konferencije, u direktnom prenosu na Arena Premium 1 kanalu u noći između četvrtka i petka u 02:20 časova. Očekuje nas istorijski start sezone, jer NFL prvi put organizuje meč u Sao Paulu, koji će se odigrati u noći između petka i subote u 02:15 časova (Arena premium 2 kanal), a sastaju se Filadelfija Iglsi i Grin Bej Pekersi, dve plej-of ekipe iz prethodne sezone. Zatim nas očekuje 13 sjajnih utakmica u nedelju i na kraju se prvo kolo zatvara u Santa Klari, Kaliforniji, gde će Brok Pardi i San Francisko Fortinajnersi ugostiti Erona Rodžersa i Njujork Džetse.

 

 

Sada već tradicionalno na samom startu sezone (kao i nakon svakog odigranog kola) uradiću moje rangiranje ekipa, čuveni Vanjin Power ranking. Puno drame, neizvesnosti i nekih iznenađujućih poteza je bilo u međusezoni. Imam osećaj da NFL nije stao od kada se završio Superboul 58. Kirk Kazins je u Atlanti, Sejkvon Barkli je prešao u Filadelfiju, dok se Derik Henri pridružio Lamaru Džeksonu u Baltimoru. Tu se ludnica nije završila, jer su Stilersi doveli dvojicu novih kvoterbekova (Rasela Vilsona i Džastina Fildsa), Teksansi se pojačali sa Stefonom Digsom, a Čikago Bersi odabrali svoje novo lice franšize, kada su izabrali Kejleba Vilijamsa sa prvim pikom na ovogodišnjem NFL draftu.

Hvatači su “orobili banku” sa ogromnim ugovorima koji su dobili u međusezoni, između ostalih Džastin Džeferson, Sidi Lemb i Amon-Ra Seint Braun. Došlo je i do kraja jedne ere, jer Bil Beličik neće biti više glavni trener Nju Ingland Petriotsa nakon što je proveo poslednje 24 sezone u toj ulozi. Zaista je bilo tektonskih promena između dve sezone, na sve to da dodam povratak Džima Harboa u ulozi glavnog trenera Los Anđeles Čardžersa dodatno je začinio ovu veličanstvenu međusezonu. Šta god bude bilo narednih šest meseci u NFL biće jedinstveno i vredno pažnje, pa sama činjenica da se Superboul vraća u Nju Orleans (rekordni osmi put) je posebna draž za sebe. No, da ne trčim pred rudu sama sezona nije još ni krenula, predstavljam vam donju polovinu moje rang liste kao uvertiru u još jednu magičnu NFL sezonu:

17. SINSINATI BENGALS

Nakon sezone, koja je bila izgubljena pre svega zbog povrede Džoa Buroa, sve bi trebalo da se vrati u normalu za Bengalse. Ako je Buro zdrav i spreman za start sezone, Sinsinati bi trebalo da bude jedna od najopasnijih ekipa u AFC. Da, svima iz uprave Bengalsa visi nad glavama novi ugovor Džamara Čejsa, koji još uvek nije rešen. Samim time upitna je dostupnost jednog od najboljih hvatača lige od samog starta. Sinsinati bi trebao da imamo unapređenu odbranu ove godine, pogotovo u sekunderiju.

 

 

Povratak Vona Bela, dovođenje Đina Stouna iz Baltimora i nastavak razvijanja mladih kornerbekova će puno značiti defanzivnom koordinatoru Lu Anarumu. Moramo samo da vidimo da li su Bengalsi i dalje među elitom NFL. Bili su dve sezone. Zdravlje Džoa Buroa je ključ toga.

18. DALAS KAUBOJS

Kaubojsi su bili jedan od najboljih timova lige u poslednjih nekoliko sezona, ali zbog konstantnih razočaravajućih ishoda u plej-ofu to nikada ne biste pretpostavili. Dalas deluje kao sjajan tim u regularnoj sezoni (po 12 pobeda u prethodne tri godine u regularnoj sezoni) koji neće preći preko grbače u plej-ofu.

Neaktivnost u međusezoni neće pomoći najvrednijoj sportskoj franšizi na svetu da bude korak bliža glavnom cilju, a to je podizanje Lombardijevog trofeja (nešto šta nisu učinili od 1995. godine). Da ne budemo toliko grubi prema Dalasu, jezgro tima je i dalje tu. Dak Preskot je bio MVP kandidat prethodne sezone, Sidi Lemb je postao jedan od najboljih hvatača lige (uz to je dobio novi ugovor vredan 136 miliona dolara na četiri godine), dok je Majka Parsons standardno u samom vrhu defanzivnih igrača.

 

 

Problem za Kaubojse jeste odlazak defanzivnog koordinatora Dena Kvina (sada glavni trener Vašington Komandersa), povreda kornerbeka Derona Blenda koji će propustiti prva dva meseca sezone, kao i gubitak par startnih igrača u ofanzivnoj liniji pre svih Tajrona Smita. Nije bila međusezona o kakvoj su fanovi Dalas Kaubojsa sanjali i priželjkivali, ali Kaubojsi bi ponovo trebali biti prilično dobri ove regularne sezone. Onda ćemo videti da li mogu bolje u plej-ofu.

19. DŽEKSONVIL DŽEGUARS

Da Trevor Lorens nije doživeo povredu skočnog zgloba protiv Bengalsa, možda Džeguarsi ne bi izgubili pet od poslednjih šest utakmica. Možda bi osvojili AFC Jug i na taj način ugasili pompu oko Si Džeja Strauda i Hjuston Teksansa. Ipak, da se vratimo u realnost, sezona Džeksonvila se završila na razočaravajuć način, nevažno kakve su bile okolnosti. Zbog toga, ogroman je pritisak na Lorensu i glavnom treneru Dagu Pedersonu da isporuče ove godine i budu plej-of ekipa. Napad bi trebao da bude čak i bolji, pre svega jer su Lorens i hvatač Kristijan Kirk zdravi.

Pomoći će potpisivanje Gejba Dejvisa, kao i odabir Brajana Tomasa mlađeg na NFL draftu. Najslabija karika je svakako ofanzivna linija, koja je bila jedna od najgorih u zaštiti kvoterbeka kao i u blokiranju u igri trčanjem. Ako to budu popravili, Džeguarsi mogu da imaju top 10 napad u ligi.

20. SIJETL SIHOKS

Era Pita Kerola se završila u Sijetlu. Kerol je definisao Sihokse više od jedne decenije. Biće, u prvi mah, čudno videti da ih neko drugi vodi. Majk Mekdonald će imati teškoće da zameni Kerola, ali donosi drugačiju energiju i dozu uzbuđenja koja je falila. Imao je dve veoma dobre sezone vodeći odbranu Baltimor Rejvensa i igrači su oduševljeni njegovim fudbalskim umom.

 

 

Upravo je odbrana bila problem za Sijetl, uprkos tome što imaju dosta talentovanih igrača na toj strani lopte. To će sve ispeglati Majk Mekdonald sa njegovim šemama i strategijom. No, ako Sijetl stigne do plej-ofa primaran razlog za to mora biti kvoterbek Đino Smit. Smit je bio otkrovenje 2022. godine, predvodio je ligu u procentu kompletiranih dodavanja uz to je imao 4,282 jarda kroz vazduh i 30 tačdaunova. Ako kvoterbek Sijetla bude igrao na približnom nivou kao pre dve godine, uz potencijalnu odličnu odbranu koju predvodi Majk Mekdonald, Sihoksi bi mogli biti veoma opasni ispod radara.

21. TAMPA BEJ BAKANIRS

Malo toga se očekivalo od Tampa Beja nakon odlaska Toma Brejdija u penziju i potpisivanjem Bejkera Mejfilda da ga zameni. No, Mejfild i Bakanirsi su iznenadili sve i imali odličnu prethodnu sezonu. Osvojili su NFC jug i u plej-ofu razmontirali Filadelfija Iglse. Bejker Mejfild je zbog svoje igre dobio novi ugovor i de fakto postao lice franšize, mada ove godine će znatno biti teže ponoviti uspeh iz prethodne.

Odlazak ofanzivnog koordinatora Dejva Kanalesa (sada glavni trener Karolina Pantersa) će sigurno uticati na kvalitet igre napada. Defanzivno je bilo dosta promena, pre svega zbog odlazaka Šakila Bereta, Devina Vajta i Karltona Dejvisa, biće pravi test za glavnog trenera Toda Boulsa da ih zameni. Ako dodamo na sve to da njihova divizija nije više najslabija u ligi, teško je zamisliti da će Bakanirsi ponoviti uspeh iz prethodne godine.

22. MINESOTA VAJKINGS

Sigurno nije bilo lako Minesoti da se rastane sa dugogodišnjim kvoterbekom Kirkom Kazinsom. Bilo je utehe imati Kazinsa. Minesota je oduvek znala da će imati solidnu, stabilnu igru na poziciji kvoterbeka. Ipak, ostajati u zoni komfora nije bilo dovoljno za Vajkingse koji su u međusezoni odlučili da krenu u drugom smeru. Draftovanjem Džej Džeja Mekartija jeste znak da kreće novo doba u Minesoti, ali njegov debi je odložen za sledeću godinu jer je novajlija povredio koleno u predsezoni.

 

 

Nekadašnji treći pik na NFL draftu Sem Darnold će biti starter za Kevina O’Konela ove godine, što nužno nije loša stvar ako uzmemo u obzir da je ovo na papiru najtaletovaniji tim koji su imali Vajkingsi od kako je O’Konel tu. Džastin Džeferson, Ti Džej Hokinson i Eron Džouns su u top 10 igrači na svojim cenjenim pozicijama u ligi, uz to dodajte Džordana Adisona i dobru ofanzivnu liniju svi sastojci su tu da Sem Darnold napokon ima veoma dobru sezonu u NFL.

23. LOS ANĐELES ČARDŽERS

Nakon što su napokon otpustili Brendona Stejlija, Čardžersi su u međusezoni angažovali Džima Harboa da im bude glavni trener. Gde god da je bio, Džim Harbo je pobeđivao i imao uspeha, bilo na koledž nivou sa Stenfordom i nedavno osvajanje nacionalne titule sa Mičigenom ili na NFL nivou gde je odveo San Francisko do tri finala konferencije i Superboula. Iako je odličan trener, biće ovo izuzetno zahtevan posao za Harboa.

Da, Džastin Herbert je veoma talentovan kvoterbek koji ima sjajnu individualnu statistiku, ali to nije rezultiralo u timske pobede. Hvatački korpus je poprilično oslabljen odlaskom Kinana Alena i Majka Vilijamsa, dok sa druge strane lopte iako su tu Kalil Mek i Džoija Bosa ima dosta znakova pitanja u toj odbrani. Neće biti lako Los Anđeles Čardžersima da preokrenu stvari i poprave situaciju, ali ako to može neko da učini to je tandem Harbo-Herbert.

24. VAŠINGTON KOMANDERS

Zgrabiti glavnog trenera koji je bio tražen, generalnog menadžera kojeg su svi želeli i kvoterbeka koji je po nekima trebao da bude prvi pik na ovogodišnjem draftu se smatra veoma dobrim odrađenim poslom u međusezoni. To je tip jezgra koji može vrlo brzo da preokrene franšizu. Sada je sve na Denu Kvinu, Adamu Pitersu i mladom kvoterbeku Džejdenu Denijelsu da zaista preokrenu Vašington Komanderse i promene kulturu jedne loše vođene franšize.

 

 

Neće biti lako, skoro je nemoguće da se sve ispravi za jednu sezonu, ali Komandersi raspolažu sa dobri talentom na obe strane lopte da iznenade veliki broj ljudi ove godine. Poboljšana ofanzivna linija, hvatač broj jedan u obliku Terija Meklorina, dobar tandem trkača, to su sve stvari koje će znatno olakšati tranziciju sa koledž nivoa na NFL za Džejdena Denijelsa. U slabijoj diviziji, Vašington itekako ima šta da traži, možda se čak i pronađe u plej-of priči krajem godine.

25. DENVER BRONKOS

Šon Pejton je pronašao svog kvoterbeka budućnosti u Bou Niksu, koji će startovati od prvog kola nakon što je bio fantastičan u predsezoni. Pejton će predvoditi podmlađeni tim bez težine istorije i očekivanja. To može biti dobar recept za uspeh ove godine, mada fali poprilično talenta Denver Bronkosima. Patrik Surtejn je jedan od najboljih kornerbekova u NFL, ofanzivna linija nije loša, hvatač Kortlend Saton je postigao 10 tačdaunova prošle sezone i... pa, to je to. Ostatak ekipe se nije dokazao i biće potrebno vremena da sve klikne, ali Bronkosi napokon idu u pravom smeru. Bo Niks deluje kao rešenje na poziciji kvoterbeka, to je najbitnije za Šona Pejtona.

26. LAS VEGAS REJDERS

Las Vegas Rejdersi se nalaze u čudnoj situaciji. Oni prelaze u novu eru sa dobrim momentumom, ali veliki deo napora za obnovu je još uvek nerešen. Entonio Pirs deluje kao dobro rešenje za glavnog trenera, uspeo je da promeni kulturu i energiju svlačionice u samo nekoliko mečeva prethodne sezone, ali i dalje ne postoji rešenje na poziciji kvoterbeka. Gardner Minšu je imao veoma dobru prethodnu sezonu sa Koltsima, mada ni on niti Ejden O’Konel ne deluju kao dugoročno rešenje za tim iz Las Vegasa.

Pitanje je da li će najbolji igrač u napadu Devante Adams ostati sa ekipom, uz to izgubili su Džoša Džejkobsa u periodu slobodnih agenata. Odbrana bi trebala da bude bolja, pogotovo defanzivna linija dolaskom Kristijana Vilkinsa, a ne smemo da zaboravimo na Maksa Krozbija koji je jedan od najboljih defanzivac u ligi. Najbolje šta Rejdersi mogu da urade ove sezone je da se postaraju da ko god da se pojavi kao dugoročno rešenje na poziciji kvoterbeka bude stavljen u najbolju moguću situaciju.

27. ARIZONA KARDINALS

Iako su imali svega četiri pobede prethodne sezone, Arizona Kardinalsi su ostavili mnogo bolji utisak od toga. Može se reći da su Kardinalsi imali kvalitetnije pobede od nekih plej-of ekipa. Možda bi i bili bolji da Kajler Marej nije propustio prvu polovinu sezone dok se oporavljao od povrede pokidanih ligamenata u kolenu. Daleko od toga da je sezona bila uspešna, ali Arizona bi trebala da ima vere i sigurnost u ono šta su videli od glavnog trenera Džonatana Genona u prvoj sezoni.

 

 

Ofanzivno će biti još bolji ove sezone, jer je u potpunosti zdrav Kajler Marej i zato što su izabrali Marvina Herisona mlađeg (najboljeg mladog hvatača sa koledža još od Hulija Džounsa) na NFL draftu. Iako će igra kroz vazduh biti opasna, ne smemo nikako da zaboravimo na Treja Mekbrajda, Kardinalsi ispod radara mogu biti veoma efikasni i dominantni, pre svega zbog Džejmsa Konora i novajlije Treja Bensona. Biće izuzetno zabavno ispratiti Arizonu ove sezone, na dobrom su putu da za par godina budu jedna ozbiljna plej-of ekipa.

28. NJUJORK DŽAJANTS

Ulazeći u svoju 100. NFL sezonu, Džajantsi će morati mnogo da se poprave da bi se vratili u plej-of priču, a sve je veći pritisak na glavnog trenera Brajana Dejbola i generalnog menadžera Džoa Šejna da isporuče u njihovoj trećoj sezoni. Ovo će biti takođe i poslednja šansa za kvoterbeka Denijela Džounsa da dokaže svima da je sposoban da predvodi jednu franšizu, jer do sada je sve izgledalo ispod proseka.

Odlazak Sejkvona Barklija je ogroman gubitak za Džajantse, ali napad ekipe iz Njujorka bi mogao biti bolji zbog unapređene ofanzivne linije i novajlije na poziciji hvatača Malika Nejbersa. Odbrana će držati u igri Džajantse ove godine, jer imaju jednu od najboljih defanzivnih linija u ligi, iako je sekunderi mlad i neiskusan odlaskom Eksejvijera Mekinija. Dosta toga mora da se poklopi da bi Dejbol, Šejn i Džouns zadržali svoje poslove, velike su šanse da će Džajantsi krenuti iznova na kraju ove predstojeće sezone.

29. NJU ORLEANS SEINTS

Malo je čudno, možda i nepravedno što sam ovoliko nisko rangirao Nju Orleans Seintse nakon sezone u kojoj su imali devet pobeda i bili na korak od plej-ofa. Ali utisak je nekako da su Seintsi na korak od kompletne obnove tima i velikih promena. Nju Orleans je bio izuzetno loš u crvenoj zoni prethodne sezone i veoma su često izgledali bez ideje ofanzivno. Zbog toga su promenili ofanzivnog koordinatora i sada je na toj poziciji Klint Kubijak.

 

 

On je doveden da izvuče najbolje iz Derika Kara, koji je kao i ostatak tima Seintsa bio prosečan prošle godine. Odbrana je nekada bila jedna od najboljih u ligi, ali sada postaje sve starija i sporija. Ono što su Seintsi bili proteklih nekoliko sezona verovatno je ono šta će biti i ove sezone. Malo je verovatno da će biti dovoljno dobri da budu kandidat za titulu i verovatno neće biti dovoljno loši da budu primorani na veliku promenu. Samo su zaglavljeni u limbu, nešto nalik Stilersima.

30. KAROLINA PANTERS

Prethodna sezona je bila za zaborav za novajliju Brajsa Janga i Karolina Panterse. Ekipa je izgledala katastrofa, zbog toga su u međusezoni skoro sve promenili. Pantersi su angažovali novog glavnog trenera, Dejva Kanalesa, koji je imao veoma dobru sezonu kao ofanzivni koordinator Tampa Beja. Karolina je potrošila 153 miliona dolara na Roberta Hanta i Dejmijena Luisa da bi popravili ofanzivnu liniju, dovela Dionteja Džonsona i odabrali hvatača Eksejvijera Legeta, trkača Džonatana Bruksa i tajt enda Džatejviona Sandersa na NFL draftu. To su bili prvi koraci koji će pomoći Brajsu Jangu da dostigne svoj potencijal.

31. TENESI TAJTANS

Posle dve uzastopne sezone frustrirajućih poraza, beskrajnih povreda i anemičnog napada, nema garancije da će se Tenesi Tajtansi vratiti na svoje pobedničke puteve ove godine. Iako je bivši glavni trener Majk Vrejbel ostvario neke dobre stvari u Tenesiju, nova era neće imati mnogo sličnosti sa starom. Kormilo je sada preuzeo Brajan Kalahen, nekadašnji ofanzivni koordinator Bengalsa.

 

 

Njegov glavni zadatak će biti da pomogne i olakša igru mladom kvoterbeku Vilu Levisu. Tenesi je zapravo odradio fenomenalan posao u međusezoni, solidno su se pojačali u napadu i odlično to uradili u odbrani. S ozbirom da su imali svega šest presečenih dodavanja (najmanje u ligi prethodne godine), dolazak Kvadrea Digsa, L’Džerijusa Snida i novog defanzivnog koordinatora Denarda Vilsona će sigurno unaprediti sekunderi Tajtansa.

32. NJU INGLAND PETRIOTS

Era Bila Beličika se završila na neslavan način. Beličikova poslednja sezona je bila pravi debakl s obzirom da je ekipa imala svega četiri pobede, a sada Petriotsi moraju u potpunosti da obnove tim i krenuo u novom smeru. Nju Ingland je izabrao kvoterbeka Severne Karoline Drejka Meja, koji će zajedno sa novim glavnim trenerom Džerodom Mejom povesti Petriotse u potpuno novo poglavlje.

Drejk Mej je pokazao deo svog potencijala u predsezoni, ali je pametnije što neće startovati od samog početka sezone jer Nju Ingland na papiru ima najgori sastav u čitavoj ligi. Ogromni problemi u ofanzivnoj liniji, mlad i neiskusan hvatački korpus, prosečni trkači… Biće potrebno puno vremena da Petriotsi budu u bilo kakvoj priči za plej-of. Sreća za njih, vremena ima puno i dosta prilika će imati Džerod Mejo kao glavni trener