Vesti iz NFL

NFL se vraća na Arenu (1.deo): Čifsi jure istorijski treći trofej zaredom

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

04.09.2024 22:00
Kanzas siti Čifsi Profimedia
Kanzas siti Čifsi

Septembar ima ulogu poslednjeg naleta leta. Iako još nije oštar, vazduh nagoveštava hladnije vreme. Nije nova godina, ali je nova sezona. Deca su se vratila u školu. Polako izvlačimo toplije slojeve iz naših ormara, gledamo kako lišće prelazi iz zelene u zlatnu boju i planiramo predstojeću sezonu praznika. Septembar nekako predstavlja ispraćaj leta i uvod u jesenje veselje. Ovaj period godine obeležava povratak ekipnih klupskih sportova i najboljih liga širom sveta u svakom sportu. Ipak, makar za nas, nijedan drugi cenjeni sport niti liga nema ovu dozu uzbuđenja i iščekivanja kao NFL!

Nakon duge pauze od skoro sedam meseci, najjača liga u američkom fudbalu se vratila i privilegiju da otvore 105. NFL sezonu imaju branioci titule Kanzas Siti Čifsi koji će ugostiti Baltimor Rejvense u revanšu prošlosezonskog finala američke fudbalske konferencije, u direktnom prenosu na Arena 1 Premium kanalu u noći između četvrtka i petka u 02:20 časova. Očekuje nas istorijski start sezone, jer NFL prvi put organizuje meč u Sao Paulu, koji će se odigrati u noći između petka i subote u 02:15 časova (Arena 2 Premium kanal), a sastaju se Filadelfija Iglsi i Grin Bej Pekersi, dve plej-of ekipe iz prethodne sezone.

Zatim nas očekuje 13 sjajnih utakmica u nedelju i na kraju se prvo kolo zatvara u Santa Klari, Kaliforniji, gde će Brok Pardi i San Francisko Fortinajnersi ugostiti Erona Rodžersa i Njujork Džetse. Sada već tradicionalno na samom startu sezone (kao i nakon svakog odigranog kola) uradiću moje rangiranje ekipa, čuveni Vanjin Power ranking.

 

 

Puno drame, neizvesnosti i nekih iznenađujućih poteza je bilo u međusezoni. Imam osećaj da NFL nije stao od kada se završio Superboul 58. Kirk Kazins je u Atlanti, Sejkvon Barkli je prešao u Filadelfiju, dok se Derik Henri pridružio Lamaru Džeksonu u Baltimoru. Tu se ludnica nije završila, jer su Stilersi doveli dvojicu novih kvoterbekova (Rasela Vilsona i Džastina Fildsa), Teksansi se pojačali sa Stefonom Digsom, a Čikago Bersi odabrali svoje novo lice franšize, kada su izabrali Kejleba Vilijamsa sa prvim pikom na ovogodišnjem NFL draftu. Hvatači su "orobili banku" sa ogromnim ugovorima koji su dobili u međusezoni, između ostalih Džastin Džeferson, Sidi Lemb i Amon-Ra Seint Braun. Došlo je i do kraja jedne ere, jer Bil Beličik neće biti više glavni trener Nju Ingland Petriotsa nakon što je proveo poslednje 24 sezone u toj ulozi.

Zaista je bilo tektonskih promena između dve sezone, na sve to da dodam povratak Džima Harboa u ulozi glavnog trenera Los Anđeles Čardžersa dodatno je začinio ovu veličanstvenu međusezonu. Šta god bude bilo narednih šest meseci u NFL biće jedinstveno i vredno pažnje, pa sama činjenica da se Superboul vraća u Nju Orleans (rekordni osmi put) je posebna draž za sebe. No, da ne trčim pred rudu sama sezona nije još ni krenula, predstavljam vam gornju polovinu moje rang liste kao uvertiru u još jednu magičnu NFL sezonu:

1. KANZAS SITI ČIFS

Čifsi su već postali dinastija (tri Lombardijeva trofeja u pet sezona) i obezbedili su svoje mesto u istorijiskim analima, ali sada imaju priliku da ispišu novu stranicu NFL istorije i postanu prva franšiza koja je osvojila tri titule zaredom u Superboul eri. Pridružili bi se Pekersima (kao jedine franšize u istoriji NFL) koji su to ostvarili dva puta (od 1929. do 1931. godine, i od 1965. godine do 1967. godine).

Nekako je delovalo da je Kanzas Siti bio najranjiviji prethodne dve sezone, ali kada imate Patrika Mahoumsa, Trevisa Kelsija i glavnog trenera Endija Rida čak i nemoguće postaje ostvarljivo. Deluje, makar na papiru, da bi Čifsi trebali da budu bolji u napadu (što je zastrašujuća pomisao za ostatak lige) potpisivanjem Markiza "Holivuda" Brauna, odabirom hvatača Eksejvijera Vortija u prvoj rundi NFL drafta i daljim napretkom Rašija Rajsa. Odbrana je bila bolji deo tima prošle sezone i velike zasluge za to idu defanzivnom koordinatoru Stivu Spanuli.

 

 

Čifsi su bili top pet odbrana u ligi, što će svakako biti teško ponoviti odlaskom L’Džerijusa Snida i Vilija Geja. Mada, ne bih se previše brinuo za Kanzas Siti kada imate zvezde u svakoj liniji odbrane u vidu Krisa Džounsa, Nika Boltona i Trenta MekDafija. Bilo je osam uzastopnih osvajača Superboula koji nisu uspeli da osvoje treći Lombardijev trofej zaredom. Retko se dešava da tim osvoji dve uzastopne titule i veruje da je bolji pred početak pohoda na treću, ali Čifsi bi trebalo tako da se osećaju.

2. DETROIT LAJONS

Retko kada, ako ikada, smo mogli da kažemo da Detroit Lajonsi imaju legitimne šanse da se pronađu u Superboulu. Glavni trener Den Kembel i generalni menadžer Bred Holms su u poslednje tri godine iz korena promenili kulturu franšize iz Grada motora i uveli pobednički stav i nesalomiv mentalitet. Naravno, u tome pomaže odličan odabir igrača sa NFL drafta i pronalaženje novih lidera ekipe, kao što su Penej Suol, Amon-Ra Seint Braun i Ejden Hačinson.

Nakon što su bili na korak od Superboula prethodne sezone, Lajonsi su posvetili posebnu pažnju da poprave sekunderi odbrane u međusezoni. Draftovanjem defanzivnih bekova Teriona Arnolda i Enisa Rejkstroa, potpisivanjem Karltona Dejvisa, Detroit je značajno unapredio taj deo ekipe. Dovođenje defanzivnog linijaša Di Džeja Ridera će samo olakšati posao Hačinsonu u terorisanju protivničkih kvoterbekova.

 

 

Glavni potez u napadu je bio ostanak ofanzivnog koordinatora Bena Džonsona. Iako je bio najtraženiji koordinator i očekivalo se da postane glavni trener u NFL, Džonson je izabrao da ostane sa Lajonsima što svakako najviše znači kvoterbeku Džeredu Gofu. Veliki je pritisak na Lajonse ove sezone. Prošla godina je bila zabavna vožnja, ali ponoviti isto iz prethodne sezone neće biti dovoljno dobro. Samo odlazak u Superboul nedostaje Detroitu. Možda je ovo konačno sezona u kojoj se to dešava.

3. FILADELFIJA IGLS

Svake godine deluje da generalni menadžer Hauvi Rouzmen u međusezoni odradi svoju magiju i pronađe način da unapredi svoju ekipu. Taj trend se nastavio i ove godine, s obzirom da su Iglsi potpisali Sejkvona Barklija, vratili Si Džeja Gardner-Džonsona, značajno unapredili lajnbejkersku grupu i doveli Džahana Dotsona. Filadelfija jeste ostala bez dvojice legendarnih igrača, Džejsona Kelsija i Flečera Koksa, ali zamene su uveliko tu u vidu Kema Džurgensa i Džejlena Kartera.

Glavni trener Nik Siriani je drastično promenio svoj stručni štab dovevši Kelena Mura i Vika Fanđa da mu budu novi ofanzivni i defanizivni koordinatori. Naravno, uspeh ekipe (samim time i Sirianov posao) će najviše zavisiti od kvoterbeka Džejlena Hurtsa. Filadelfija na papiru možda ima i najtalentoviji tim u čitavoj ligi, sve je skockano i spremno za osvajanje titule.

4. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS

Dosta turbulencije i drame je bilo okruženo oko Fortinajersa u ovoj međusezoni, zbog zahteva za nove ugovore od strane Brendona Ajuka i Trenta Vilijamsa. Dugo se polemisalo i spekulisalo da li će Ajuk ostati ili napusti tim, ali na kraju su dve strane uspele da se dogovore i hvatač je potpisao novi ugovor vredan 120 miliona dolara na četiri godine.

 

 

Mislim da je pitanje vremena kada će Trent Vilijams takođe dobiti produženje ugovora, jer je ipak on najvažniji šraf tog napada. San Francisko uprkos toj drami i ove sezone ulazi kao jedan od favorita za Lombardijev trofej. Napad će biti maltene identičan i očekuje se od Broka Pardija (koji je igrao kao top 10 QB prošle sezone) da napravi taj sledeći iskorak i zacementira sebe kao elitan kvoterbek.

Defanzivno su se pojačali Fortinajnersi, dolaskom Lenarda Flojda, Malika Kolinsa i Devondrea Kembela, mada Talanoa Hufanga i Dre Grinlo će sigurno propustiti start sezone zbog povreda. Izuzetno je retko da su Fortinajnersi praktično mogli da se vrate sa istim sastavom nakon nastupa u Superboulu, sada je sve na Kajlu Šenahenu i njegovim igračima da se postaraju da ako budu imali još jednu priliku za trofej to i iskoriste.

5. HJUSTON TEKSANS

Najbolji primer koliko stvari mogu da se promene za 180 stepeni u roku od jedne sezone jesu Hjuston Teksansi, od kojih se ništa nije očekivalo u ovo doba prethodne godine dok su sada jedni od favorita da stignu do Superboula. Da, mlada kvoterbek senzacija Si Džej Straud je svakako glavni razlog za to, ali nije jedini.

Glavni trener Demiko Rajans je uradio brilijantan posao prethodne sezone, odlično je implementirao svoju filozofiju na ovu mladu ekipu. Nakon što su osvojili diviziju i pobedili u plej-ofu, očekivanja su nikada veća za Teksanse, pogotovo nakon sjajnih poteza generalnog menadžera Nika Kaserija u međusezoni. Dovođenjem zvezda u vidu Stefona Digsa, Džoa Miksona u napadu i Danila Hantera u odbrani, Hjuston je učvrstio svoju poziciju kao najbolja ekipa u diviziji. Bila je to magična prošla sezona, ali se takođe čini da može biti još bolja ova koja dolazi. Uz toliko oružja u napadu, nemojte da se začudite ako Si Džej Straud bude MVP ove sezone.

6. NJUJORK DŽETS

Posle sezone koja je bila izgubljena nakon četiri akcije, sve ili ništa je za Džetse ove godine. I nema dvosmislenosti oko toga šta je na liniji. Čitava budućnost ove ekipe, ovog stručnog štaba, ovih funkcionera, čak i grada Njujorka (ne baš, ali ko zna) je na leđima 41-godišnjeg kvoterbeka.

 

 

Eron Rodžers se brzinom svetlosti oporavio od povrede Ahilove tetive i deluje spremno da predvodi ovu franšizu do obećane zemlje. Džetsi su izuzetno talentovana ekipa. Bris Hol i Geret Vilson bi mogli da se bore za nagradu NFL ofanzivnog igrača godine, kao što su se borili za nagradu NFL ofanzivnog novajlije godine pre dve sezone. Doveli su hvatača Majka Vilijamsa i draftovali Malakaja Korlija. Unapredili su ofanzivnu liniju, koja je bila najslabiji deo ekipe.

Odbrana je ponovo bila elitna i glavni razlog što je tim bio konkurentan veći deo sezone. Imaju potencijal da budu najbolja odbrana NFL ove godine. Superboul je jedini cilj za tim iz “Velike jabuke”.

7. BALTIMOR REJVENS

Da li je prethodna sezona bila najbolja prilika za Rejvense da stignu do Superboula? Vrlo moguće. Nakon što je Lamar Džekson bio MVP, Baltimor prvi u konferenciji i samim time bio domaćin finala AFC, Rejvensi su se upravo tu zaustavili i ponovo bili poraženi od Kanzas Siti Čifsa. Velike promene su usledile u Baltimoru u međusezoni, kako dobre tako i loše. Da, Derik Henri je postao novi član Rejvensa i tako formirao najbolji trkački tandem sa Lamarom Džeksonom u ligi (ne bi me čudilo da obore rekord po broju istrčanih jardi u jednoj sezoni za ekipu, rekord koji drže upravo Rejvensi iz 2019. godine).

Pored toga, Baltimor je odradio odličan posao na NFL draftu, odabirom između ostalih kornerbeka Nejta Viginsa. No, kao što rekoh, pored dobrih bilo je i loših promena. Baltimor je izgubio defanzivnog koordinatora Majka MekDonalda (koji je postao glavni trener Sijetl Sihoksa), ekipu su napustili Patrik Kvin, Đino Stoun i Džadejvion Klauni, dok je ofanzivna linija izgubila tri startera iz prethodne sezone. Baltimor možda neće ponoviti svoju fantastičnu regularnu sezonu iz prehodne godine.

 

 

Nije zagarantovano da će ponovo osvojiti svoju diviziju. To je ono što boli u prošlosezonskom porazu u plej-ofu, a i u onom 2019. godine. Te prilike su retke, ali nikada ne treba otpisati Džona Harboa i Lamara Džeksona.

8. GRIN BEJ PEKERS

Prva godina nove epohe u istoriji Pekersa je prošla bolje nego što je bilo ko očekivao. Prva sezona u eri Meta LeFlera i mladog Džordana Lava je bila trnovita na početku, ali u drugoj polovini sezone i plej-ofu mladi kvoterbek Grin Beja je izgledao kao jedan od najboljih u ligi. Pekersi su demolirali Dalas Kaubojse u plej-ofu (neke stvari se ne menjaju) i pokazali svoj pun ofanzivni potencijal.

Zbog takvog izdanja, očekivanja su velika za najmlađu ekipu u NFL ove godine. Napad je u sigurnim rukama i krcat mladim talentovanim igračima, zbog toga treba da se obrati posebna pažnja odbranu. Grin Bej ima novog defanzivnog koordinatora Džefa Hejlija, koji će imati zahtevan zadatak odmah na startu ali talenat je tu na raspolaganju u sva tri nivoa odbrane. Dolaskom Džoša Džejkobsa i Eksejvijera Mekinija, Pekersi su spremni da se bore sa Detroit Lajonsima za titulu severne divizije u NFC.

9. KLIVLEND BRAUNS

Uprkos činjenici da su imali petoricu različitih kvoterbekova i ogroman broj povreda, Braunsi su uspeli nekako da stignu do dvocifrenog broja pobeda i plej-ofa. Elitna odbrana i glavni trener Kevin Stefanski su najzaslužniji za taj poduhvat, zbog te činjenice su upravo Stefanski i Majls Geret dobili nagrade za najboljeg trenera godine, to jest, najboljeg defanzivnog igrača godine.

Talenat sa kojim Klivlend raspolaže nije upitan. Top pet ofanzivna linija, veoma dobar hvatački korpus, odlična odbrana sa zvezdama u sva tri nivoa, ono šta je upitno jeste najvažnija pozicija na terenu, pozicija kvoterbeka. Dešon Votson definitivno igra ispod proseka od kako je postao član Braunsa. Prošlo je mnogo vremena otkako je Votson igrao na elitnom nivou kao nekad za univerzitet Klemson i Hjuston.

Klivlend je dugo čekao da bude kandidat za Superboul. Nema garancije da Votson može odvesti Braunse tamo. Ali sve ostalo je tu. Sada je na kvoterbeku da ih odvede na sledeći nivo.

10. LOS ANĐELES REMS

U sezoni koja je trebala da služi kao godina obnavljanja ekipe, Šon Mekvej i Remsi su uspeli da stignu do plej-ofa i bili na korak od pobede protiv Detroit Lajonsa. Pojavljivanjem novih mladih zvezda u napadu, kao što su Kajren Vilijams i Puka Nakua je ubrzao taj proces za tim iz Los Anđelesa, ali su ipak Remsi pretrpeli ozbiljan udarac u međusezoni odlaskom u penziju Erona Donalda jednog od najboljih defanzivnih igrača ikada.

 

 

Pored Donalda, ekipu su napustili defanzivni koordinator Rahim Moris (sada glavni trener Atlanta Falkonsa) i lajnbejker Ernest Džouns IV. No, nikako ne treba otpisati Remse pogotovo jer su Mekvej i kvoterbek Metju Steford spremni za nove izazove uz mlado jezgro oružja u napadu i poboljšanom ofanzivnom linijom.

11. MAJAMI DOLFINS

Prethodne sezone, napad Majamija je delovao veoma efikasno, zabavno i ekstremno opasno. Dolfinsi su bili drugi po broju poena po meču i prvi u jardima, ali ipak pred kraj sezone taj napad je počeo polako da se gasi u hladnoći Bafala i na kraju potpuno bio ugašen u ledenim uslovima na Erouhed stadionu.

Majami je ostao bez divizijske titule i bez plej-of pobede koju jure od 2000. godine. Ova sezona će nam dosta reći u kom smeru franšiza ide i da li je ova ekipa napravljena za velika dela. Kvoterbek Tua Tagovaiola je potpisao novi ugovor i sada je na njemu da isporuči kada bude bilo najpotrebnije. Dolfinsi imaju najbolji hvatački tandem u ligi u Tajriku Hilu i Džejlenu Vadlu, kao i najdinamičniji trkački trio u vidu Rahima Mosterta, Devona Ejčejna i novajlije Džejlena Rajta.

Defanzivno, očekuje se povratak Džejlena Filipsa i Bredlija Čaba nakon teških povreda, dok je jači deo odbrane i dalje sekunderi predvođen Džejlenom Remzijem i Dževonom Holandom. Sve je krenulo uzlaznom putanjom otkako je Majk MekDenijel angažovan. Dolfinsi se nadaju da kolaps prošle sezone nije bio početak nove putanje.

12. BAFALO BILS

Tektonske promene su zadesile Bafalo ove međusezone. Odlazak Stefona Digsa, Gejba Dejvisa u napadu, dok su Bilsi u odbrani morali da zamene većinu svojih startera iz prethodne sezone. Deluje kao početak nove epohe u eri Šona MekDermonta i Džoša Alena. Bilsi su bili jedan od najboljih timova u NFL u poslednjih pet sezona, beležeći dvocifren broj pobeda svake godine. Sa superzvedom na poziciji kvoterbeka kao što je Džoš Alen, izgledalo je neizbežno da će se Bafalo naći u Superboulu. To bi još moglo da se desi, ali pritisak raste sa svakom propuštenom prilikom.

 

 

Ovo će sigurno biti najizazovnija sezona za kvoterbeka Bafala sa podmlađenim hvatačkim korpusom, ali imaće značajnu pomoć od trkača Džejmsa Kuka koji je procvetao u drugom delu sezone prošle godine, kao i u mladom tajt endu Daltonu Kinkejdu. Sve dok je Alen kvoterbek Bilsa, očekivanja su Superboul svake sezone, što stavlja dodatni pritisak na glavnog trenera Šona MekDermonta da se pobrine da odbrana (ponovo bez Meta Milana, makar do decembra) bude makar reprezentativna.

13. INDIJANAPOLIS KOLTS

Malo je falilo prošle sezone Indijanapolis Koltsima da se ušunjaju u plej-of sa rezervnim kvoterbekom Gardnerom Minšuom i novajlijom na poziciji glavnog trenera Šejnom Stajkenom. Iako to nisu uspeli da ostvare, postoji dosta razloga za entuzijazmom i uzbuđenjem, pogotovo ako uzmemo u obzir da je mlada nada na poziciji kvoterbeka Entoni Ričardson odigrao samo 173 ofanzivnih akcija, što je svega malo više od 15% ukupnog broj akcija Indijanapolisa prethodne sezone. Ričardson je imao 577 jardi dodavanjem, tri tačdauna, jedno presečeno dodavanje, 136 jardi na zemlji i četiri tačdauna trčanjem u tom periodu.

Koltsi bi mogli da imaju jedan od najboljih napada u ligi ove godine. Spoj Stajkenove genijalnosti u pozivanju akcija, Ričardsonovim fizičkih predispozicija i odličnog trkača Džonatana Tejlora će predstaviti noćnu moru za bilo kog defanzivnog koordinatora. Cilj za ovu godinu svakako jeste plej-of, ali nastavak napretka u igri Ričardsona, kao i njegova sposobnost da ostane zdrav i bude na terenu tokom većine sezone.

14. ATLANTA FALKONS

Niti o jednom timu se nije više pričalo tokom međusezone od Atlanta Falkonsa. Počeli su tako što su promenili trenera, otpustili Artura Smita i dali drugu šansu Rahimu Morisu. Zatim su napravili jedno od retkih velikih potpisivanja u periodu slobodnih agenata, potpisavši ugovor sa Kirkom Kazinsom vredan 180 miliona dolara.

 

 

Nakon toga su odabrali (u šokantnom potezu) njegovog naslednika Majkla Peniksa na NFL draftu, što je stvorilo dodatnu dramu, ali generalni menadžer Teri Fontenot je uspeo da se “iskupi” i dovede dva sjajna defanzivna igrača, Metjua Džudona i Džastina Simonsa. Zaista istorijska međusezona za Falkonse, zbog toga očekivanja su ogromna i sve od divizijske titule i pobede u plej-ofu će biti razočarenje za Atlantu.

15. ČIKAGO BERS

Koliko jedan igrač može da promeni energiju i putanju jedne franšize na bolje, smo mogli da vidimo na delu kada su Bersi izabrali Kejleba Vilijamsa sa prvim pikom na ovogodišnjem NFL draftu. Ruku na srce, Kejleb Vilijams je verovatno u najboljoj situaciji koja se može zamisliti za kvoterbeka u prvoj godina koji je izabran kao pik broj jedan. Čikago je odlično završio sezonu, uz to generalni menadžer Rajan Pols je odradio fantastičan posao okruživši bivšeg osvajača Hajzmenovog trofeja sa dvojicom sjajnih hvatača (Di Džej Mur i Kinan Alen), odabirom Rouma Odunzea u prvoj rundi drafta i potpisivanjem trkača Deandrea Svifta.

Odbrana je izgledala kao jedna od najboljih u drugoj polovini sezone i ne postoji razlog da to ne bude slučaj od samog starta nove godine. Kejleb Vilijams ima sav talenat ovog sveta da bude nešto posebno u NFL, nemojte da se iznenadite ako Vilijams bude imao preko 4,000 jardi dodavanjem i 30 tačdaunova. To niti jedan kvoterbek u istoriji Bersa nije ostvario u jednoj sezoni.

16. PITSBURG STILERS

Niz pobedničkih sezona Majka Tomlina jednostavno neće prestati. Stilersi, od kako ih je preuzeo Majk Tomlin, ne znaju za gubitničku sezonu zbog toga ih nikada ne treba otpisati. Ipak, to nije dovoljno za franšizu kao što su Stilersi. Pitsburg je bez plej-of pobede od 2018. godine, što je neprihvatljivo za franšizu sa šest Superboul trofeja. Zbog toga su usledile drastične promene na poziciji kvoterbeka. Dovođenjem Rasela Vilsona i Džastina Fildsa, Stilersi bi trebalo da budu u boljoj poziciji nego sa Kenijem Piketom. 

 

 

Mada opet, nemojte se začuditi ako te promene ne urode plodom i da Stilersi izgledaju veoma slično ove sezone kao i prethodnih. Tomlin će izvući maksimum iz svog tima. Odbrana, koju predvode Ti Džej Vot i Minka Ficpatrik, trebalo bi ponovo da bude odlična. Pitsburg Stilersi će pronaći načine da pobede u tesnim utakmicama i budu u lovu za plej-of mesto do samog kraja sezone. To nije loše, ali više nije ni uzbudljivo