NBANoLimits

Svaka čast Jokiću i Dončiću, ali je Dražen ipak najbolji Evropljanin koji je zaigrao u NBA

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.10.2024 20:02
Aleksandar Petrović hvali pokojnog brata Dražena MN Press
Aleksandar Petrović hvali pokojnog brata Dražena

Da nije bilo te kobne saobraćajne nesreće 1993. godine, slavni Dražen Petrović juče bi napunio 60 godina. Nažalost, vozilom u kojem je hrvatski košarkaš poginuo u blizini nemačkog Ingolštada, upravljala je tada njegova devojka i neiskusni vozač Klara Salanci, pa fanovi slavnog košarkaša danas mogu samo da nagađaju kakva bi karijera bila momka koji je brzinom svetslosti pokorio Evropu i bio na dobrom putu da učini isto i u NBA ligi. 

Kolika fama prati vrsnog šutera iz Šibenika, koji nas je napustio u 28. godini, govori da brojni košarkaški fanovi iz regiona i nakon tri decenije veruju Dražen bio najbolji Evropljanin koji je ikad kročio na veliku scenu NBA lige, a toj grupi ljudi pripada i njegov brat - Aleksandar Petrović.

Hrvatski trener i selektor Brazila u intervjuu za madridski "As" rekao je da je pokojni Dražen ostavio najveći trag u NBA ligi od svih igrača sa ovog podneblja, bez obzira na velike uspehe koji su u međuvremenu napravili naš Nikola Jokić i Luka Dončić.

"Za nekoliko godina, diskusija o najvećem evropskom košarkašu fokusiraće se na Luku Dončića i Nikolu Jokića, ubeđen sam u to, ali trag koji je ostavio Dražen Petrović to prevazilazi. Njegova zaostavština je nešto drugo, Dražen je košarkaš koji je probijao sve barijere u NBA ligi krajem osamdesetih i početkom devedesetih i krčio je put Evropljanima u narednim godinama...", ispričao je Aco Petrović za "As".
 

 

 

Dražen Petrović, podsetimo, blistao je u dresu Šibenke, Cibone i Real Madrida, pre nego što je 1989. godine otišao u Portland. Tamo nije dobio pravu šansu, pa je posle dve godine otišao u Netse, gde je eksplodirao i pokazao sav raskalošni talenat koji ga je krasio u evropskoj košarci.

Nažalost, zbog neprilagođene brzine vozila kojim je upravljala njegova tadašnja devojka i činjenice da nije bio vezan, Dražen nas je samo ostavio da nagađamo koliki bi zaostavštinu ostavio u NBA ligi i da li bi dosegao visine na kojima su danas Jokić i Dončić.