NBANoLimits

As Bulsa postao Amerikanac: Nikola Vučević gubi crnogorsko državljanstvo?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.10.2024 18:00
Košarkaš Čikago Bulsa Nikola Vučević Tanjug/Frank GunnThe Canadian Press via AP
Košarkaš Čikago Bulsa Nikola Vučević

Košarkaš Čikago Bulsa Nikola Vučević mogao bi da ostane bez crnogorskog državljanstva nakon što je dobio pasoš tuđe zemlje.

Jedan od najboljih centara NBA lige nedavno je postao državljanin SAD, a budući da Crna Gora trenutno nema potpisan nijedan sporazum sa drugom državom o dvojnom državljanstvu, momak rođen u Švajcarskoj mogao bi da izgubi pasoš svoje matične zemlje gde je napravio prve ozbiljnije košarkaške korake.

"Radosna ceremonija naturalizacije je postala još posebnija kada je igrač Čikago Bulsa, Nikola Vučević, položio zakletvu i postao novi američki državljanin. Dobrodošao u američku porodicu!", navedeno je u objavi na zvaničnom profilu Službe za državljanstva i imigracije SAD.

Time je Vučević prekršio zakon Crne Gore koja ne dozvoljava dvojno državljanstvo, pa je Ministarstvo unutrašljh poslova te zemlje započelo postupak protiv bivšeg igrača Budućnosti, koji je još 2011. godine otišao u NBA ligu. U dopisu koje je MUP poslalo podgoričkim "Vijestima" navodi se da bi zbog toga Crnogorac mogao da izgubi državljanstvo.
 

 

 

“MUP će za sva lica za koja se utvrdi da su dobrovoljno stekla, pored crnogorskog državljanstva i državljanstvo druge države nakon 3. juna 2006. godine, shodno članu 24 stav 4 Zakona o crnogorskom državljanstvu, po službenoj dužnosti pokrenuti postupak gubitka crnogorskog državljanstva po sili zakona”, stoji u odgovoru MUP-a.

Ministarstvo je citiralo odredbu člana 24 stav 1 Zakona o crnogorskom državljanstvu, kojom je propisano da “punoljetni crnogorski državljanin koji ima i državljanstvo druge države po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države”, osim u slučaju da je to drugo državljanstvo stečeno međunarodnim ugovorima i sporazumima", navodi se u saopštenju.

Ukoliko Vučević zaista izgubi državljanstvo Crne Gore, to će biti ozbiljan hendikep za "sokolove", gde je as Bulsa godinama ubedljivo najbolji košarkaš i pitanje je kako će komšijske selekcija ostati konkurenta sa reprezentacijama u regionu, koji, za razliku od Crnogoraca, imaju jača imena u svojim rosterima.

Nikola Vučević debitovao je za Crnu Goru 2011. godine, a poslednji put igrao je za nacionalni tim na Mundobasketu gde je za manje od 25 minuta na parketu u proseku beležio 19 poena, uz 11 skokova.